Chléb pro celou rodinu

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 1 názor

Suroviny

200 ml kefíru
120 ml vody
3 lžičky drceného kmínu
lžička cukru
2 lžičky soli
2 lžičky oleje
120 g strouhaných vařených brambor
150 žitné chlebové mouky
200 g pšeničné celozrnné mouky jemné
250 g hladké mouky
15-17 g droždí
Recept si zatím oblíbilo 13 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ve vodě rozmícháme cukr, droždí a trochu mouky (vše vezmeme z odvážených, přichystaných surovin) a necháme 20 minut vzejít kvásek.
    Pak přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme asi hodinu kynout.

  2. Po vykynutí těsto propracujeme, uděláme z něj úzký, dlouhý bochník a ten dáme nakynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.

  3. Po vykynutí potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (210°C/10 min, 190°C/asi 30-40 min).
    Hotový opatrně přeložíme na mřížku vychladnout.

Poznámka

Proč -pro celou rodinu-? Protože je opravdu veliký, a zároveň lehký jako dech, pružný a voňavý. Pokud ho nespotřebujete hned den po upečení, vydrží díky bramborám vláčný opravdu dlouho.

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/chleb-pro-celou-rodinu/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 75 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chléb pro celou rodinu

  • Kamila S. Kamila S.

    Díky za recept, včera jsem pekla a i dnes je pořád krásně vláčný :-). Jen místo kefíru jsem použila rozmíchanou zakysanou smetanu, které končila trvanlivost a neměla jsem ji kam jinam dát a přidala jsem nějaké koření (provensálské, tymián, rozmarýn a sušený česnek). Mně i manželovi chlebík moc chutná :-).

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty pro rodinu chleb co dlouho vydrzi recept