Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 829 kJ / 2 110 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 60,35 g |
Tuky | 28,97 g |
Vláknina | 42,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 6,42 g |
Sůl | 16,00 g |
Sacharidy | 380,90 g |
Postup přípravy
Šrot zalijeme (spaříme) 80°C horkou vodou, dobře promícháme a 4-5 hodin udržujeme v teple 28-30°C.
Vyřešila jsem to použitím termohrnku, který jsem po dvou hodinách, kdy začal víc chladnout, zabalila do peřiny. Hotový nasladovaný šrot má docela tmavou barvu, příjemně voní a chutná nasládle. Krok 2: Do rozkvašeného kvásku přidáme teplý šrot a ostatní suroviny a vymísíme těsto – není třeba hníst dlouho, žitná mouka nemá přehnané hnětení moc ráda.. Hned po umíchání těsto urovnáme do dobře vymazané formy, necháme vykynout a upečeme (230°C, asi 30-35 minut).
Žitné chleby je dobré nakrojit až 12-24 hodin po jejich upečení.
Zveřejněno 26. 10. 2017
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Žitný chleba s nasladovaným šrotem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nW7
Moje poznámka
Žitný chleba s nasladovaným šrotem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/0nW7
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 7 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 8 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 8 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 8 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 8 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 9 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 9 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 10 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 12 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 14 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 14 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 14 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 14 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 15 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 16 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 16 hodinami
Tématické fráze:
jak rozkrmit kvasek,
hnětač těsta do šrotu,
domácí pečivo se šrotem,
rozkrmit kvasek
Suroviny:
mouka,
voda,
kvásek krmený,
mouka žitná chlebová,
voda,
mák,
sůl
Komentáře (3)
Ale aspoň jsem zvládla svoje pečení (kváskové i s droždím) a moje vlastní zkušenosti sepsat do knížky, která mi vyjde už za 14 dnů