Dietní křupavá žemlovka pro diabetiky

janky3 Kuchařka: janky3

Doba přípravy: 20 min. příprava + 30 min. pečení 4 porce Sladká jídla 8 názorů

Suroviny

1 balení grahamových toastů (mohou být i vícezrnné, celozrnné)
8-10 velkých jablek
stéviové sladidlo v prášku z lékárny nebo rozmačkaný Diachróm se stévií
2 hrsti rozinek
2 hrsti ořechů
olivový olej podle potřeby
1 sáček skořice
mléko podle potřeby
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Do širší mísy na dno položíme 4 toasty, pokropíme mlékem, navrstvíme další 4 toasty, opět pokropíme mlékem, právě tak připravíme 3. řadu, eventuálně i 4., podle velikosti pekáče. Zbylé toasty nakrájíme na proužky, poslouží na doplnění mezer.
    Vymažeme pekáč olivovým olejem, zapneme troubu na 200°C.

  2. Umytá jablka oloupeme a nastrouháme na velkých slzách.
    Do pekáče naskládáme polovinu toastů, trochu osladíme práškovou stévií a posypeme mletou skořicí.
    Nastrouhaná jablka navrstvíme na celou plochu toastů, přidáme rozinky a ořechy, posypeme skořicí.
    Položíme další řadu toastů, lehce potřeme olivovým olejem, poprášíme práškovou stévií, skořicí a mletými vlašskými ořechy ( i posekanými).

  3. Vložíme do rozehřáté touby a pečeme do křupava asi 30 min.

Poznámka

Jsem diabetik a občas mě honí mlsná, jako každého. Jenže mlsat nesmím, protože by mně vylétl krevní cukr do závratné výšky a byla bych sama proti sobě. Nechci ani oslepnout, ani přijít o nohy a ledviny a nechci ani další, s cukrovkou spojené choroby, vedoucí ke smrti. A tak vymýšlím šidítka. Ještě před cukrovkou jsem dělala rodině žemlovku vonící máslem, křupavá kolečka rohlíků jsem hned po vytažením z trouby ještě jednou potřela máslem. Rohlíky křupaly i na spodní straně, neboť pekáč byl dobře vytřený máslem. Zkrátka lahoda. I ti, co žemlovku ( zemlbábu) nejedli, tu naši snědli bez mrknutí oka. Já směla jen ochutnat, abych hned nepřibrala kilo či dvě. Dietní žemlovka sice nevoní máslem, ale voní po skořici a jablíčkách.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dietní křupavá žemlovka pro diabetiky

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    Dajda: Používám také olivový olej z Kauflandu, je z pokrutin a nevoní tak intenzivně. Občas si přivezeme nebo je nám přivezen chorvatský. Také v Itálii mají některé druhy výborných olejů. Ale ty příliš aromatické používám do marinády, s různým kořením se chutě propojí.:-)

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    Iveta76: Díky. Přeji totéž. Ještě, že jsem v životě téměř všechno ochutnala, tak mě to tolik nemrzí.Ale u langošů na trhu pláču. Celých těch 17 let. Zdravím.:-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Iveta76: Díky za typ! ;-)

    Odpovědět

  • Iveta76 Iveta76

    Dajda: Já na pečení a vaření používám olivový olej z pokrutin, litrový z Kauflandu a ten je skoro bez chuti ;-)

    Odpovědět

  • Iveta76 Iveta76

    janky3: Tak to vám nezávidím. Já jsem na inzulínu pořád, mám DM1, ale tuky mi naštěstí nevadí a tak je právě přidávám všude, protože mi to tolik potom nevyskočí a déle se mi to udrží ;-) Jinak bílou mouku a sladké jsem také vyřadila, ale tučné si neodpustím. Tak přeji hodně, hodně zdraví a jak říkáme my diabetici - krásné glykémie :-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    janky3: Taky používám olivový olej, kde to jde, ale co jeho specifická vůně ve sladkém jídle?

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    Iveta76: Pokud je nutné máslo do jídla a nejde nahradit zdravější variantou, pak tam kousek přidám, ale vzhledem k tomu, že nesmím živočišné tuky i kvůli játrům, neboť si je mé tělo se špatným metabolismem ukládá, a to i do jater a slinivky, volím raději olivový olej. Já musím držet tu absolutně nejpřísnější dietu, abych si držela cukr co nejníže, právě tak váhu, neboť by mi inzulín přestala zdravotní pojišťovna proplácet a musila bych si léčbu platit. To při mém důchodu nelze. Jiný druh inzulínu nefunguje, tablety už dávno ne. Nejím zapovězenou bílou mouku, sladké, tučné, uzeniny, majonézu a další. 8-(

    Odpovědět

  • Iveta76 Iveta76

    Vynechávat tuky není dobré, tuky zpomalují vstřebávání sacharidů a díky nim cukr tolik nevylítne a pak zase rychle nespadne, trocha másla by tomu neublížila a diabetikovi také ne ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty pro diabetiky s cukrovkou top recepty pečeme se stévií pro diabetiky dietni recepty pro diabetiky dietní žemlovka s jablky diabetická dieta recepty druhy cukru na peceni pro diabetiky dietni zemlbaba sladká jídla pro diabetiky žemlovka bez tuku žemlovka s tvarohem pro dietu s jatry zemlovka na jaterni dietu dietní jídla pro diabetiky janko se skořicí toast recepty žemlovka prediabetická dieta recepty dietní žemlovka s s jablky dietni tousty diabetickw žemlbába tousty pro diabetiky zemlbába zdravé recepty bez másla a tuku

Zapomněl/a jsem heslo