Dietní křupavá žemlovka pro diabetiky

janky3 Kuchařka: janky3

Doba přípravy: 20 min. příprava + 30 min. pečení 4 porce Sladká jídla 8 názorů

Suroviny

1 balení grahamových toastů (mohou být i vícezrnné, celozrnné)
8-10 velkých jablek
stéviové sladidlo v prášku z lékárny nebo rozmačkaný Diachróm se stévií
2 hrsti rozinek
2 hrsti ořechů
olivový olej podle potřeby
1 sáček skořice
mléko podle potřeby
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Do širší mísy na dno položíme 4 toasty, pokropíme mlékem, navrstvíme další 4 toasty, opět pokropíme mlékem, právě tak připravíme 3. řadu, eventuálně i 4., podle velikosti pekáče. Zbylé toasty nakrájíme na proužky, poslouží na doplnění mezer.
    Vymažeme pekáč olivovým olejem, zapneme troubu na 200°C.

  2. Umytá jablka oloupeme a nastrouháme na velkých slzách.
    Do pekáče naskládáme polovinu toastů, trochu osladíme práškovou stévií a posypeme mletou skořicí.
    Nastrouhaná jablka navrstvíme na celou plochu toastů, přidáme rozinky a ořechy, posypeme skořicí.
    Položíme další řadu toastů, lehce potřeme olivovým olejem, poprášíme práškovou stévií, skořicí a mletými vlašskými ořechy ( i posekanými).

  3. Vložíme do rozehřáté touby a pečeme do křupava asi 30 min.

Poznámka

Jsem diabetik a občas mě honí mlsná, jako každého. Jenže mlsat nesmím, protože by mně vylétl krevní cukr do závratné výšky a byla bych sama proti sobě. Nechci ani oslepnout, ani přijít o nohy a ledviny a nechci ani další, s cukrovkou spojené choroby, vedoucí ke smrti. A tak vymýšlím šidítka. Ještě před cukrovkou jsem dělala rodině žemlovku vonící máslem, křupavá kolečka rohlíků jsem hned po vytažením z trouby ještě jednou potřela máslem. Rohlíky křupaly i na spodní straně, neboť pekáč byl dobře vytřený máslem. Zkrátka lahoda. I ti, co žemlovku ( zemlbábu) nejedli, tu naši snědli bez mrknutí oka. Já směla jen ochutnat, abych hned nepřibrala kilo či dvě. Dietní žemlovka sice nevoní máslem, ale voní po skořici a jablíčkách.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Dietní křupavá žemlovka pro diabetiky

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    Dajda: Používám také olivový olej z Kauflandu, je z pokrutin a nevoní tak intenzivně. Občas si přivezeme nebo je nám přivezen chorvatský. Také v Itálii mají některé druhy výborných olejů. Ale ty příliš aromatické používám do marinády, s různým kořením se chutě propojí.:-)

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    Iveta76: Díky. Přeji totéž. Ještě, že jsem v životě téměř všechno ochutnala, tak mě to tolik nemrzí.Ale u langošů na trhu pláču. Celých těch 17 let. Zdravím.:-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Iveta76: Díky za typ! ;-)

    Odpovědět

  • Iveta76 Iveta76

    Dajda: Já na pečení a vaření používám olivový olej z pokrutin, litrový z Kauflandu a ten je skoro bez chuti ;-)

    Odpovědět

  • Iveta76 Iveta76

    janky3: Tak to vám nezávidím. Já jsem na inzulínu pořád, mám DM1, ale tuky mi naštěstí nevadí a tak je právě přidávám všude, protože mi to tolik potom nevyskočí a déle se mi to udrží ;-) Jinak bílou mouku a sladké jsem také vyřadila, ale tučné si neodpustím. Tak přeji hodně, hodně zdraví a jak říkáme my diabetici - krásné glykémie :-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    janky3: Taky používám olivový olej, kde to jde, ale co jeho specifická vůně ve sladkém jídle?

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    Iveta76: Pokud je nutné máslo do jídla a nejde nahradit zdravější variantou, pak tam kousek přidám, ale vzhledem k tomu, že nesmím živočišné tuky i kvůli játrům, neboť si je mé tělo se špatným metabolismem ukládá, a to i do jater a slinivky, volím raději olivový olej. Já musím držet tu absolutně nejpřísnější dietu, abych si držela cukr co nejníže, právě tak váhu, neboť by mi inzulín přestala zdravotní pojišťovna proplácet a musila bych si léčbu platit. To při mém důchodu nelze. Jiný druh inzulínu nefunguje, tablety už dávno ne. Nejím zapovězenou bílou mouku, sladké, tučné, uzeniny, majonézu a další. 8-(

    Odpovědět

  • Iveta76 Iveta76

    Vynechávat tuky není dobré, tuky zpomalují vstřebávání sacharidů a díky nim cukr tolik nevylítne a pak zase rychle nespadne, trocha másla by tomu neublížila a diabetikovi také ne ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: recepty pro diabetiky s cukrovkou top recepty pečeme se stévií pro diabetiky dietni recepty pro diabetiky druhy cukru na peceni pro diabetiky sladká jídla pro diabetiky zemlovka na jaterni dietu diabetická dieta recepty dietni zemlbaba janko se skořicí toast hodně dietni recepty z jablek dietní recepty žemlovka jaterní dieta pečení s cukrovkou bílá mouka a zdraví s cukrovkou diabeticka jidla dietní jídla pro diabetiky jaterní dieta recept na žemlovku dietní žemlovka s jablky žemlovka pro dietu na játra pečeme se stévií

Zapomněl/a jsem heslo