Potrnčené podplameňáky
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 830 kJ / 1 871 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,35 g |
Tuky | 9,60 g |
Vláknina | 23,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,02 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 377,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kdysi dávno mívaly hospodyně na pečení chleba vyhražený celý den – pekly několik bochníků najednou.
Aby nemusely děti, které jsou věčně při chuti, čekat dlouhou dobu na upečení a pak i důkladné vychladnutí chleba, ještě před samotným chlebem se v roztopené peci z kousků chlebového těsta pekly podplamenice. Většinou okrouhlé nebo oválné placky, sypané solí a kmínem nebo potírané povidly se pekly hned u žhavých uhlíků, kde přes ně občas šlehnul i plamen z dohořívajícího dřeva – odtud název podplamenice.
(Lidové pečivo v Čechách a na Moravě – J.Šťastná, L.Prachařová)
Názvy placek se různí, stejně jako jejich tvar, kraj od kraje, někde i vesnici od vesnice.
Podplameníky, osúchy, chlebovňáky, šupáky, přípalňáky, kotrouše, odchlebníky….no a v Koryčanech to prý bývaly podplameňáky a ty, které se pekly s povidly, byly „potrnčené“.
Můžete si je vyzkoušet z jakéhokoliv oblíbeného chlebového těsta, zcela určitě budou chutnější kváskové než s droždím.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2017 16:13
Super
20. 12. 2017 14:30
zizala, Frantiska: děkuji Manžel by si ti určitě z legrace posteskl, že on to musí všechno jíst a pak se mu smrskává oblečení
20. 12. 2017 14:23
moc zavidim vsem pro koho varis :)
19. 12. 2017 21:16
To je veliká krása
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Maková náplň nastavená
Přidáno před 16 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 19 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 19 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 21 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 22 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Dietní pažitková omáčka s bramborovým základem
TondaJ uvařila před 8 hodinami
Vepřová panenka s vínem a medvědím česnekem
Tynushka12 uvařila před 9 hodinami
Polštářkový koláč
Fitulka uvařila před 9 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Janee uvařil před 9 hodinami
Škvarkovo-cibulový chléb
Dolucie uvařila před 9 hodinami
Slané tyčinky s Ementálem
olik16 uvařila před 11 hodinami
Tvarůžková směs na topinky
kulaslf uvařila před 12 hodinami
Turecké kynuté koláče
Tivkov369 uvařila před 14 hodinami
Koláč s ovocem a posypkou
Panova uvařila před 15 hodinami
Kuřecí maso na kořenové zelenině s rajčaty
Ivcatkoo uvařila před 16 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: podplamenice podplamenice recepty recept na podplamenice podplamenice recept kotrouše recept kotrouše recepty co jsou podplamenice podplemenice recept recept kotrouše pečivo podplamenice kotrouše -1 plech recepty kotrouše šupaky recept podplsmenice podplamenice se švestkami podplamenice-recept kotrouše recept kynuté kotrouše-recept kotrouše-recept sladké kotrouše
Suroviny: kvas žitný, mouka žitná chlebová, voda, voda, mouka chlebová pšeničná, kmín drcený, sůl, povidla švestková
Potrnčené podplameňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mm29
4 názory