

Zapékané těstoviny s brokolicí, špenátem a Blaťáckým zlatem
Suroviny
- 350 g těstovin
- 1 hlava brokolice
- 100 g čerstvých lístků baby špenátu
- 2 stroužky česneku
- 1-2 šalotky
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- asi 300 ml mléka
- 120 g sýra Blaťácké zlato
- olej
Postup přípravy receptu
Těstoviny dáme vařit do dostatečného množství osolené vody podle návodu na obalu. Uvařené scedíme a odložíme.
V hrnci přivedeme k varu vodu, brokolici rozebereme na jednotlivé růžičky a dáme vařit. Když je brokolice poloměkká, přisypeme k ní lístky špenátu, přiklopíme pokličkou a ihned vypneme. Asi po minutě zeleninu scedíme.
Na lžíci oleje necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, pak přihodíme nasekané stroužky česneku a vypneme.V kastrůlku rozehřejeme máslo, vmícháme mouku, připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme mlékem, dobře promícháme, osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem, dobře provaříme, přitom stále mícháme, aby se bešamel nepřipálil. Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr .
Vařené těstoviny v míse smícháme s brokolicí, špenátem, přidáme orestovanou šalotku s česnekem a nakonec promícháme s připraveným bešamelem.
Zapékací misku vymažeme nebo vystříkáme olejem, naplníme s ní těstoviny a vložíme do trouby vyhřáté na 180°C. Zapékáme asi 15 minut, až těstoviny na povrchu dostanou zlatavou kůrku.
Podáváme se zeleninovým salátem.