Pickles ze zelí a mrkve

adela73 Kuchařka: adela73

Doba přípravy: 45 1 porce Přílohy 1 názor

Suroviny

500 g bílého zelí
60 g mrkve
6 g soli
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme zelí na jemno a vložíme je do mísy.

  2. Přidáme na hrubo nastrouhanou mrkev.

  3. Přidáme sůl, kmín a vše promícháme.

  4. Při mícháni zeleninu promačkáváme.

  5. Necháme odležet půl hodinky, kdy zelí s mrkví pustí šťávu.

  6. Po půl hodině směs vložíme do hrnce na pickles.

  7. Celý obsah pak pořádně zmáčkneme a zatížíme těžítkem.

  8. Vše zakryjeme, navléknutím gumičky na píst zajistíme stálý tlak na zeleninu.

  9. Takto připravený pickles umístíme na teplé místo (já ho položila v kuchyni k topení) a necháme 3 až 5 dní kvasit.

  10. V prvních 3 dnech se většinou nic neděje, až po třetím dnu nastává proces kvašení.

Poznámka

Pickles musí být stále ponořen ve šťávě. Nikdy nesmí vyschnout.

Pokud chcete kyselejší verzi, proces kvašení prodlužte.

Kvašená zelenina obsahuje množství hodnotných bioaktivních látek - bakterie kyseliny mléčné, vitaminy skupiny B, vitaminy C a K, dále pak draslík, hořčík, fluor a enzymy.

Umožňuje odstranit únavu, zlepšuje obranyschopnost organismu a zvyšuje odolnost proti stresu.

Dále aktivuje imunitní systém v obraně před viry a bakteriemi, posiluje organismus proti infekcím. Podporuje tvorbu krve a hormonů.

Snižuje také vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.

https://www.fajnejidlo.eu/recepty/recept.php?id=17...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 37 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pickles ze zelí a mrkve

Tématické fráze: pickles recept pickles zelí mrkev mléčné kvašení salátu ze zelí a mrkve pickles zeli zelí pickles

Zapomněl/a jsem heslo