Kokosový velikonoční mazanec

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Moučníky , Kynuté 0 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

250 - 300 ml mléka
1 žloutek
100 g másla
100 g kokosu
500 g polohrubé mouky,
100 g cukru (dát celou dávku, vánočka ani tak není příliš sladká),
21 g droždí
citrónová kůra
---
rozinky
mandle apod., - co kdo rád
Recept si neoblíbil žádný kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Ze všech ingrediencí uděláme těsto, dobře ho propracujeme, nesmí se lepit. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky, mandle a co kdo má rád. Necháme kynout nejméně hodinu. Pak vytvarujeme mazanec a necháme ještě asi 1/2 až ¾ hodiny kynout. Potřeme žloutkem naředěným mlékem, uděláme do kříže zářezy asi 2 cm hluboké a dáme do předehřáté trouby.

  2. Pečeme nejprve zprudka – na 200 st. C, po chvíli ztlumíme troubu na 170 st. C a dopečeme – celkem pečeme asi ¾ hod. Pokud se povrch mazance zbarvuje moc dotmava, mazanec zakryjeme papírem na pečení.

Poznámka

Z tohoto těsta dělám i vánočku, tu ale z 1 kg mouky. Mazanec (i vánočka) dlouho vydrží, aniž by ztvrdly. Údajně i měsíc. Nemohu potvrdit, u nás se povždy snědlo daleko dříve. Zadělávám v domácí pekárně, proto jsem pořadí ingrediencí upravila pro DP. Už jsem v DP i upekla a „buchta“ z DP také byla výborná.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kokosový velikonoční mazanec

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: velikonocni svecenik