Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žahour - borůvková omáčka

Ať už se chystáte na knedlíky či lívance, jistě vám přijde vhod ovocná omáčka, kterou hojně používaly naše babičky. Řeč je o tradičním žahouru, nejčastěji připraveném z borůvek. Pokud se chcete držet tradice, zahustěte ho perníkem místo pudinku.

Hodnocení receptu je 5,0 (36×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 10 min

15 min (5 min příprava + 10 min tepelná úprava)

14. 7. 2009 16:21

Suroviny pro 3 porce

3 porce

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie1 561 kJ / 373 kcal
Bílkoviny3,53 g
Tuky9,75 g
Vláknina0,15 g
Cholesterol 32 mg
Sodík 41 mg
Sůl0,10 g
Sacharidy67,73 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

renyfis

9. 7. 2012 09:43

Tuhle omáčku už jsem scháněla snad 20let,můj muž jí měl před 45lety na táboře,konečně jsem mu jí mohla udělat a čekám dnes na ohlasy,ale už teď vím že je výborná,díky za ní:-)

L.e.n.k.a

9. 11. 2011 16:43

Opravdu výborná:yes: dnes jsem ji omylem udělala z ostružin, rozmrazila jsem je v domění, že jde o borůvky, ale omáčka byla stejně dobrá jako z borůvek.Posílám bod.

LaNicky LaNicky

18. 4. 2011 21:18

Tuhle omáčku nám vždycky dělala naše maminka a byla naprosto vynikající. Opravdu se jí nic nevyrovná :-K

renny1

21. 3. 2011 13:18

Naprosto vynikající omáčka k lívancům. Přítel byl nadšený :yes:

blázínek

13. 9. 2010 12:41

to uvařím svojí manželce...:-8:-D:yes:

Majka

25. 8. 2010 18:11

Martuško, děkuji za odpověď.:yes: Jste hodná a dík za odpověď i bezva receptík :yes::-p

Marta Marta

25. 8. 2010 16:51

Majko, dovolím si odpovědět za Katku:-8, kompot je bezvadný, zkuste;-):-), můžete si tak vyvářet žahour po celý rok :-p.
Katko:-), máte pravdu, zahušťovat lze i perníkem, já mívám po ruce (v zásobě) spíš ten vanilkový pudink:-), jak koupím perník na strouhání, tak ho většinou zvládneme sníst dříve, než se začne vařit:-8, chutná nám k čaji i takto tvrdý, občas si ho koupíme místo sušenky:-8:-D:-D.
Jo a někdy také část cukru nahradím cukrem vanilkovým;-)

Betyna

25. 8. 2010 16:40

U nás v Bille mají perník v sáčku přímo nastrouhaný, a mají ho i v menší prodejně potravin ve městě, určitě mají i u vás! když jsem porovnala ceny, vyšlo to na stejno a bylo to bez práce...

Majka

25. 8. 2010 16:20

Katko, myslíte, že borůvkovou omáčku můžu udělat i z borůvkového kompotu? Čerstvé borůvky nemám, jenom kompoty. Myslíte, že můžu borůvkový kompot rozvařit a zahustit s perníkem? I když kompotované borůvky nebudou tak tvrdé, ale s chutí bych se mohla k tomuto receptu přiblížit.

Katka

25. 8. 2010 16:09

Žahour je opravdu ňamka největší - jen malou připomínku ;-) Správně se nezahušťuje solamylem, ale strouhaným perníkem. Perník na strouhání se dá běžně koupit - je to taková tvrdá kostka bez polevy a bez náplně. A to je pak teprve dobrota - to perníkové koření tomu dá šmrnc - žahour pak voní po skořici a po hřebíčku... :-)

janatka janatka

14. 1. 2010 13:39

Marti, použila jsem omáčku k dnešnímu obědu na jablkové smaženky od -(tejejy),jen to byly jahody ,borůvky nemám.Skvělá :yes:

ruzena ruzena

4. 10. 2009 15:00

Tak tuto omáčku dělávala má babička,když jsme u ní byly na prázdninách a já ji milovala.:-ppořád jsem nevěděla,jak jí dělala,teď konečně vím,jak na to:yes::-p:-))dík za ni, my jsme jí mívaly vždy ke svítku(něco jako lívanečky bez marmelády) a to nám moc chutnalo:-pnějak mi tento recept utekl:-))posílám bodík:yes::yes:

Tomas Martinovsky

4. 10. 2009 14:00

Děkuji za tento recept. Ještě jsem neochutnal a už cítím tu lahodnou chuť na jazýčku. Na takovém hovězím jazýčku to bude také lahoda. Klobouk dolů. A přeji hodně plusových bodů. Tomáš.

pipre pipre

14. 7. 2009 17:04

Mňam :-*:yes:+

JanaDorazinova JanaDorazinova

14. 7. 2009 16:51

:-p:yes: To teda musí;-)

1 2 3

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Další recepty

Tématické fráze: borůvková omáčka borůvkový rozvar jahodový žahour borůvkový žahour s knedlíky zahour z jahod borůvková omáčka na knedlíky omáčka z borůvek žehour jak se dělá žahour jahodový rozvar recept borůvková omáčka borůvková omáčka na lívance rozvar z borůvek borúvková poleva borůvková omáčka recept žahour jahodový lívance s borůvkovým žahourem žahour z ostružin žanhour boruvkova poleva na knedliky

Suroviny: borůvky, cukr, skořice, máslo, voda, mléko, pudink vanilkový

TopRecepty.cz

Žahour - borůvková omáčka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/586R