Žahour - borůvková omáčka
Ať už se chystáte na knedlíky či lívance, jistě vám přijde vhod ovocná omáčka, kterou hojně používaly naše babičky. Řeč je o tradičním žahouru, nejčastěji připraveném z borůvek. Pokud se chcete držet tradice, zahustěte ho perníkem místo pudinku.
Suroviny pro 3 porce
3 porce
Nutriční hodnoty
Energie | 1 561 kJ / 373 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 3,53 g |
Tuky | 9,75 g |
Vláknina | 0,15 g |
Cholesterol | 32 mg |
Sodík | 41 mg |
Sůl | 0,10 g |
Sacharidy | 67,73 g |
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
9. 7. 2012 09:43
Tuhle omáčku už jsem scháněla snad 20let,můj muž jí měl před 45lety na táboře,konečně jsem mu jí mohla udělat a čekám dnes na ohlasy,ale už teď vím že je výborná,díky za ní
9. 11. 2011 16:43
Opravdu výborná dnes jsem ji omylem udělala z ostružin, rozmrazila jsem je v domění, že jde o borůvky, ale omáčka byla stejně dobrá jako z borůvek.Posílám bod.
18. 4. 2011 21:18
Tuhle omáčku nám vždycky dělala naše maminka a byla naprosto vynikající. Opravdu se jí nic nevyrovná
21. 3. 2011 13:18
Naprosto vynikající omáčka k lívancům. Přítel byl nadšený
13. 9. 2010 12:41
to uvařím svojí manželce...
25. 8. 2010 18:11
Martuško, děkuji za odpověď. Jste hodná a dík za odpověď i bezva receptík
25. 8. 2010 16:51
Majko, dovolím si odpovědět za Katku, kompot je bezvadný, zkuste, můžete si tak vyvářet žahour po celý rok .
Katko, máte pravdu, zahušťovat lze i perníkem, já mívám po ruce (v zásobě) spíš ten vanilkový pudink, jak koupím perník na strouhání, tak ho většinou zvládneme sníst dříve, než se začne vařit, chutná nám k čaji i takto tvrdý, občas si ho koupíme místo sušenky.
Jo a někdy také část cukru nahradím cukrem vanilkovým
Katko, máte pravdu, zahušťovat lze i perníkem, já mívám po ruce (v zásobě) spíš ten vanilkový pudink, jak koupím perník na strouhání, tak ho většinou zvládneme sníst dříve, než se začne vařit, chutná nám k čaji i takto tvrdý, občas si ho koupíme místo sušenky.
Jo a někdy také část cukru nahradím cukrem vanilkovým
25. 8. 2010 16:40
U nás v Bille mají perník v sáčku přímo nastrouhaný, a mají ho i v menší prodejně potravin ve městě, určitě mají i u vás! když jsem porovnala ceny, vyšlo to na stejno a bylo to bez práce...
25. 8. 2010 16:20
Katko, myslíte, že borůvkovou omáčku můžu udělat i z borůvkového kompotu? Čerstvé borůvky nemám, jenom kompoty. Myslíte, že můžu borůvkový kompot rozvařit a zahustit s perníkem? I když kompotované borůvky nebudou tak tvrdé, ale s chutí bych se mohla k tomuto receptu přiblížit.
25. 8. 2010 16:09
Žahour je opravdu ňamka největší - jen malou připomínku Správně se nezahušťuje solamylem, ale strouhaným perníkem. Perník na strouhání se dá běžně koupit - je to taková tvrdá kostka bez polevy a bez náplně. A to je pak teprve dobrota - to perníkové koření tomu dá šmrnc - žahour pak voní po skořici a po hřebíčku...
14. 1. 2010 13:39
Marti, použila jsem omáčku k dnešnímu obědu na jablkové smaženky od -(tejejy),jen to byly jahody ,borůvky nemám.Skvělá
4. 10. 2009 15:00
Tak tuto omáčku dělávala má babička,když jsme u ní byly na prázdninách a já ji milovala.pořád jsem nevěděla,jak jí dělala,teď konečně vím,jak na todík za ni, my jsme jí mívaly vždy ke svítku(něco jako lívanečky bez marmelády) a to nám moc chutnalonějak mi tento recept uteklposílám bodík
4. 10. 2009 14:00
Děkuji za tento recept. Ještě jsem neochutnal a už cítím tu lahodnou chuť na jazýčku. Na takovém hovězím jazýčku to bude také lahoda. Klobouk dolů. A přeji hodně plusových bodů. Tomáš.
14. 7. 2009 17:04
Mňam +
14. 7. 2009 16:51
To teda musí
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 1 hodinou
Sýrový chléb
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 3 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 15 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 19 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Hrnková buchta (s čímkoliv)
TynkaBal uvařila před 30 minutami
Marinovaný kuřecí řízek v kukuřičném kabátě
Hanka004 uvařila před 41 minutami
Marinovaná pomerančová kuřecí prsa
tara23 uvařila před 41 minutami
Houbová polévka na paprice
Monyk uvařila před 1 hodinou
Dršťková polévka z hlívy
Fitulka uvařil před 1 hodinou
Vepřový řízek naruby
katka.zaple uvařila před 1 hodinou
Brambory zapečené s uzeným masem a sýrem
sm57@seznam.cz uvařila před 2 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Moanka uvařila před 7 hodinami
Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra
JaninaZ. uvařila před 13 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: borůvková omáčka borůvkový rozvar jahodový žahour borůvkový žahour s knedlíky zahour z jahod borůvková omáčka na knedlíky omáčka z borůvek žehour jak se dělá žahour jahodový rozvar recept borůvková omáčka borůvková omáčka na lívance rozvar z borůvek borúvková poleva borůvková omáčka recept žahour jahodový lívance s borůvkovým žahourem žahour z ostružin žanhour boruvkova poleva na knedliky
Suroviny: borůvky, cukr, skořice, máslo, voda, mléko, pudink vanilkový
Žahour - borůvková omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/586R
31 názorů