Vepřové jazyky na česneku pečené s bramborami

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

3 -4 porce Pokrmy z vnitřností 0 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

olej na vymazání pekáčku
1 cibule
2 vařené a očištěné vepřové jazyky
1-1,5 dl smetany (30%) nebo i té na vaření (12%)
asi 8 středně velkých brambor
slanina nebo uzený špek
sůl
pepř
kmín
paprika
česnek
sušené bylinky (Krakonošova zahrádka nebo jiné)
na brambory může být i koření „Americké brambory“
Recept si zatím oblíbilo 6 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Menší pekáček nebo zapékací misku vymažeme slabě olejem. Na dno dáme pokrájenou cibuli. Vařené a očištěné jazyky nakrájíme podélně na 3-4 plátky, trochu osolíme, opepříme, silně pomažeme prolisovaným česnekem (na dva vepřové jazyky asi 6 stroužků – více nebo i méně podle svojí chuti a velikosti stroužků).

  2. Plátky jazyka položíme na cibuli do pekáčku, posypeme troškou bylinek. Na každý plátek položíme tenký menší pláteček špeku nebo slaniny. Na jazyky navršíme oloupané a na slabší plátky nakrájené brambory, síla asi 0,5 cm, každou vrstvu brambor jemně osolíme, opepříme, okmínujeme a lehce posypeme („pocukrujeme“) sladkou paprikou (nebo rovnou použijeme kořenící směs „Americké brambory).

  3. Pak zalijeme smetanou, vodou nepodléváme. Na brambory položíme pár plátků másla, ale jen tenoučkých, nebo pokapeme trošku olejem. Zaklopíme víkem, případně pevně uzavřeme alobalem a dáme péct na 200°C, po 15 minutách zmírníme teplotu na 170°C a pečeme asi 20 minut. Když už jsou brambory měkké, odklopíme, zkontrolujeme tekutinu, abychom jídlo nepřipálili a dopečeme na barvu, teplotu zvýšíme na 220ºC.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Vepřové jazyky na česneku pečené s bramborami

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo