Holandské sekané řízky v sezamové krustě

janky3 Kuchařka: janky3

Doba přípravy: 30 min. + 30 min (druhý den) 4 porce Mleté maso 5 názorů

Suroviny

Masová směs:
0,5 kg mletého plecka
0,5 kg tvrdého sýru
2 rohlíky
1/4 l mléka
1/2 hrnku polohrubé mouky
1 vejce
1 vrchovatou lžíci koření do mletého masa
1 vrchovatou lžičku koření na čevapčiči
1 špetku pepře
event. sůl
Obalování:
1 sáček loupaného sezamového semínka ( nejméně 25 dkg)
sádlo na smažení (nejlépe domácí)
Zelenina na oblohu:
rajská, paprika, salát. okurka, lahůdková cibulka i s natí,
máslo na omaštění brambor
Dip:
1 cottage
hrst kopru
pepř
Příloha:
brambory či bramborová kaše, event. čerstvý chléb
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Večer připravíme masovo- sýrovou hmotu (sýr nastrouhat na malých slzách), včetně koření, rohlíků, mléka, vajíčka, mouky. Dáme přes noc do lednice.

  2. Druhý den nasypeme sezamové semínko na talíř. Do pánve dáme sádlo a rozehřejeme. Z masové hmoty tvoříme stejně velké koule, položíme na povrch sezamu a přitlačíme, právě tak uděláme druhou stranu. Klademe na pánev po čtyřech ks a zvolna opékáme, aby se propekl i vnitřek.

  3. Cottage smícháme s koprem a lžičkou přeneseme na salátovou okurku nebo na brambory. Dozdobíme zeleninovou oblohou.

Poznámka

Když jsem zjistila, že nemám strouhanku, rozhodla jsem se použít loupané sezamové semínko a dobře jsem udělala, neboť to posunulo mleté vepřové do šlechtického stavu. Na sádle se nic nepřipalovalo ani nepřepalovalo, a klidně by se mohl výpek použít k omaštění brambor.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Holandské sekané řízky v sezamové krustě

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    yanull: Tem škrob mi tam nesedí, moukou jsem to zahustila.:-K

    Odpovědět

  • janky3 janky3(autorka receptu)

    Eja57: Byla to doopravdy úžasná bašta a na více než kilo hmoty bylo koření akorát, tedy jedna velká lžíce a jedna malá lžička. Nahradí to sůl a ještě tomu přidá šmak. Chuť pak není fádní, je lehoučce nabroušená a s opečeným sezamem jsou to hotové lukulské hody. Fakt. Vyzkoušejte...:-8

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Tohle jídlo, i když to sice není klasický "čistokrevný" holandský řízek;-), možná spíš variace na holanďana nebo možná "holandský karbanátek" ale může být velice chutné. ;-):-8 To množství koření je v podstatě na více než kilo surovin (půl kila masa a půl kila sýra a navíc další suroviny) a tak by to nemuselo být přes míru, ale ti, co méně koření budou obezřetnější a asi dají koření méně. Tak bych to viděla já. Jen to chce malinko upravit název a nikdo nebude mít námitky. Jo a ta fotka je moc pěkná a "jedlá" :-8:yes:

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    yanull: Já myslím, že při dvou vrchovatých lžících výrazných koření na půl kila masa a ještě dvou rohlících je tam zbytečný ten sýr - v "holanďanovi" má být chuť sýra znát, o tom celý recept je ( maso, sýr, trocha ledové vody nebo mléka, sůl ev. sekaná petrželka)....
    Může to být dobré, ale "holandský sekaný řízek" to není...

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    V tomto jídle mi přijde zbytečné do masové směsi přidávat mouku, protože maso se sýrem a ostatním se dobře spojí a drží pěkně pohromadě. A pokud by ještě obava byla, tak raději malou lžičku škrobu, Tolik moje zkušenost, ale záleží na každém ;-):-):-K

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo