Kulajda pro mlsouny

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

nejméně 8 velkých porcí, asi 3 či 4 litry Polévky 6 názorů

Suroviny

4–5 velkých brambor
větší hrst čerstvých hub – čím víc, tím líp
kuřecí vývar (dělám si opravdu vývar, většinou z kuřecích kostiček, nastřádaných při vykosťování kuřete)
2 bobkové listy
8–10 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
kmín
2 lžíce polohrubé mouky
1 kelímek zakysané smetany
1 kelímek (nebo tetrapak) smetany ke šlehání
4 vajíčka
2 PL octa nebo podle chuti
jemně usekaný kopr
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V papiňáku uvaříme vývar z kuřecích dílů nebo z kostí, přidáme i trochu soli, bobkové listy, kmín a do čajítka obojí kuličkové koření. Po uvaření kuřecí díly nebo kosti vybereme děrovanou naběračkou, koření zatím ponecháme. Přidáme pokrájené houby a kostičky brambor, chvíli vaříme a přitom dochucujeme solí, to musí každý podle sebe.

  2. Když houby i brambory změkly, postupně po troškách přidáváme zakysanou smetanu a přiléváme šlehačku. Mouku rozšleháme v trošce vody a vlijeme do polévky. Přikyselíme, komu se budou dvě lžíce octu zdát moc, přidá podle chuti.

  3. Přidáme vajíčka, která v hrnku jen málo rozkloktáme, abychom měli v polévce větší kusy vajec. Dělat se se ztraceným vejcem do každé porce se mi nechce, ale kdo si je udělá, ještě víc si pochutná (vejce natvrdo mi v kulajdě nechutnají). Přisypeme kopr, nejlépe čerstvý, ale dobrý je i mražený, nakládaný i sušený. Kopr jen necháme přejít varem a podáváme.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kulajda pro mlsouny

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    bohynovka: Je tady spoustu receptů na kulajdu, našla jsem tu i kulajdu bez hub, jinou bez kopru, jiné jsou bez koření a tak bych mohla pokračovat. Tahle má všechno, co do kulajdy patří, jen ten vývar navíc (a smetany dvě). Ale tak jako u jiných receptů, každý podle svého gusta, nikoho přece nenutím, aby to tak dělal. ;-) Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • bohynovka bohynovka

    Eja57: Take si to myslim, ta chut ma byt opravdu jemna a citit koprem a houbami. Jinak ale vyvar ciste z kosti z papinaku velkou silu nema, takze to asi tak moc neovlivni. Pro me je to tak nejak zbytecne. To bych ty kosticky radeji vyuzila s nejakym tim krkem a polevkovym dilem a tahla poctivy vyvar.

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Eja57: Evi, tahle kulajda je zcela taková, jak říkáš, kuřecí vývar tam žádnou svojí chuť nezanechává, a přece polévka chutná lépe. Ale musí v ní opravdu "stát lžíce", jak správně podotýkáš. Rozklikni si první fotku a uvidíš sama;-):-8:-D. Hustá, z jemného kuřecího vývaru a s dvojí smetanou, fakt dobrota! Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    "Pro mlsouny" proto, že je z kuřecího vývaru? No - podle mne nemá masový vývar v kulajdě co dělat...Ta má - aspoň já si myslím - mít houbovo - smetanovo - máslovou chuť, ovoněná koprem( ale kdo nerad i bez něj) a dle chuti ev. lehce okyselená...a "stojí v ní lžíce"...hodně hub, hodně brambor...

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    Simona Skolakova: Jejda, děkuji za upozornění!;-):yes: Už jsem asi sklerotická bába;-):-D nebo za mnou dolejzá ten německý chlap Alz...:-O;-) Hned to napravím! Zdravím!:-K:-K

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Asi se vloudila chybička v surovinách chybí kopr;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo