Paprikáš ze slepice (maďarský recept)

Drůbeží maso Doba přípravy: Vaření a obrání masa1 h., omáčka 25-30 min. 9 názorů

Drůbeží maso Doba přípravy: Vaření a obrání masa1 h., omáčka 25-30 min. 9 názorů

Suroviny 4 porce

1 slepice
40 g slaniny
2 lžíce oleje
1 větší cibule
1 lžíce mleté papriky
ostrá paprika podle chuti
1 kelímek sladké nebo zakysané smetany
2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
slepičí vývar
ocet
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Slepici uvaříme v osolené vodě doměkka, nejlépe v papiňáku. Z uvařené slepice odkrojíme stehna a prsa, nebo obereme maso a pokrájíme na menší kousky.

  2. Pak zpěníme na slanině a oleji na kostičky nakrájenou cibuli a když zezlátne, přidáme papriku a zamícháme. Mírně podlijeme vývarem a 1 lžící octa (podle chuti i více) a osolíme. Vaříme na mírném plameni, aby se cibule rozvařila a paprika rozvinula chuť a vůni. Slepičí maso (nebo díly) vložíme do cibulovo-paprikového základu, podlijeme vývarem a 5-10 minut zvolna dusíme. Zahustíme smetanou, rozmíchanou s moukou a povaříme za stálého míchání.

  3. Paprikáš se může podle chuti přiostřit, může se přidat zelenina (papriky, rajčata i kousek pórku).
    Paprikáš podáváme s tarhoňu či s jinými těstovinami, nočky, knedlíkem.

  4. Pokud místo slepice použijeme kuře, nevaříme ho, jen díly kuřete nejdřív na oleji a slanině opečeme, na chvíku vyjmeme stranou z kastrolu. Uděláme cibulovo-paprikový základ, do kterého po podlití hned vrátíme opečené kuřecí díly a jen prodloužíme dobu dušení do změknutí kuřecího masa. Ostatní postup je stejný.

Poznámka od kuchařky

Noky podle Jiřiny Bohdalové:

400 g hrubé mouky, 1 rovná lžička soli, 4 dl mléka. Z přísad smícháme řídké těstíčko (trochu hustší, než na palačinky) a protlačíme obráceným struhadlem s velkými oky nebo speciálním nokovým cedníkem do vroucí osolené vody. Vaříme 6-8 min.

Komentáře k receptu Paprikáš ze slepice (maďarský recept)

  • bofinka bofinka

    Eja57: No, tak ja rajskou nejlepe s bramborovou kasi :-O
    Slepici na smetane s bilym chlebem, jen si trosku omacku prikyselim, treba citronem. Omacky delam mene, ale pekne vyraznou, slaninu nedavam. Maso na taliri urcite vzdy zbavene kosti. Slepka, ac dobre uvarena, se stehenich kloubuku rada trochu "drzi" ;-)
    Z uvarenych slepicich prsicek pak delam toto https://www.toprecepty.cz/recept/24759-cinska-slep..., dobrota!

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    rihana: můj člověk:-K já i rajskou a třeba koprovku s bramborem...jedině snad svíčkovou a guláš ne, to s málo ochucenými bramboráčky....

    Odpovědět

  • rihana rihana

    Eja57: toto je snad moje nejoblíbenější jídlo, hlavně s bramborem. Ovšem musí to být slepice ne kuře, vývar je nesrovnatelný. A co se týče kůže, tak tu svléknu, nakrájím, dám stranou a do talíře si ji dávám jen sobě. Ostatní by ji nejedli, já ji miluju.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (moderátorka)

    MamlajdaD: ;-):-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD (autorka receptu)

    ivulinka (moderátorka): Děkuji za spolupráci! :-K A není třeba se omlouvat, na zásahy do receptu máš přece jako moderátorka právo! ;-):-8:yes: Přeji pevné zdraví! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD (autorka receptu)

    Eja57: Díky za komentář, :-K příště pipinu svléknu! ;-):-8 Mně to nevadí, ale někdo to s kůží opravdu nemá rád, budu si dávat bacha. ;-):-8 Prohození fotek už udělala ivulinka (moderátorka), dík za upozornění. Přeji ti pevné zdraví!:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    ivulinka: :yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka (moderátorka)

    Eja57: přehozeno, ta hlavní byla navíc rozmazaná.
    Autorce se omlouvám za zásah do receptu;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57 (moderátorka)

    Myslím, že druhá fotka je lepší než ta hlavní....prohodit?
    Jen dotaz ....opravdu necháváš na vařené slepici kůži? Slepice na paprice ( což je v podstatě toto jinak nazvané jídlo) je u nás oblíbená, ale kdybych nechala slepici "oblečenou" tak bych šla asi klečet do rohu na hrách:-D

    Odpovědět

Tématické fráze: slepice na paprice vařené pro slepice na paprice s rajčata paprikas z varene slepice