

Šťavnaté jahodové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou
Suroviny
- Těsto:
- 5 vajec
- 130 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 6 lžic oleje
- 200 g mouky
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
- Sirup:
- 400 ml vody
- 130 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Jahodové želé:
- 400 g jahod
- 80 g cukru
- 100 ml vody
- 2 balíčky dortového želé (červené, ale může být i čiré)
- Vanilkový krém:
- 750 ml mléka
- 120 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g škrobu
- 100 g másla
- Na povrch:
- 200 ml smetany ke šlehání
- práškový cukr podle chuti
- (nebo 1 šlehačka v prášku a 150 ml mléka)
- pár jahod na ozdobu
Postup přípravy receptu
Vyšleháme vejce se špetkou soli, cukrem, vanilkovým cukrem, olejem a vmícháme mouku s práškem do pečiva. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a ve vyhřáté troubě pečeme asi 20-25 minut. Poté necháme zchladnout.
Připravíme vanilkový krém: Cukr smícháme se škrobem a vanilkovým cukrem, přilijeme mléko, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 1-2 minuty. Odstavíme, hned vmícháme máslo. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí, pak přikryjeme fólií a necháme trochu zchladnout.
Poté připravíme sirup: Vodu spolu s cukrem vaříme 10-15 minut, pak vmícháme vanilkový extrakt a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Tímto sirupem rovnoměrně polijeme upečený korpus a necháme vsáknout.
Mezitím připravíme jahodové želé: Jahody rozmixujeme ponorným mixérem a dáme na 3 minuty vařit. Cukr smícháme s dortovým želé a se studenou vodou a nalijeme přes jahody. Dobře promícháme a vaříme ještě jednu minutu. Za občasného promíchání necháme trochu zchladnout, pak nalijeme na korpus a rovnoměrně rozetřeme.
Přes jahody navrstvíme vanilkový krém a taktéž rovnoměrně rozetřeme. Pak ušleháme šlehačku s cukrem, rozetřeme na krém a takto upravené dáme do lednice minimálně na 2-3 hodiny. Poté nakrájíme na větší kostky a zdobíme čerstvými jahodami.
Poznámka od kuchařky
Tyto řezy jsou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to, jsou šťavnaté, jemné a velice chutné :-)
Místo jahod můžeme použít i jiné ovoce, třeba višně, rybíz, maliny, atd.
Ve finále ušlehanou šlehačku nemusíme na povrch roztírat, ale můžeme ji nastříkat zdobicím sáčkem na jednotlivé řezy, budou vypadat zajímavěji :)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Šťavnaté jahodové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou
-
Ilacek: hned je to jiné,hezky čitelné,díky
-
Simona Skolakova: Díky za připomínku, už jsem to upravila
-
Hezký recept,ale co kdyby jsi ty suroviny napsala tak,aby byly pod sebou,nečte se to dobře,u ostatních receptů to tak máš,akorát nevím zda ti to neupravily moderátorky,pokud ano,tak jim akorát přiděláváš zbytečně práci.