Šťavnaté jahodové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou

Ilacek Kuchař: Ilacek

Moučníky , Řezy, Řezy s ovocem, bublaniny 3 názory

Suroviny

Těsto:
5 vajec
130 g cukru
1 vanilkový cukr
6 lžic oleje
200 g mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
Sirup:
400 ml vody
130 g cukru
1 lžička vanilkového extraktu
Jahodové želé:
400 g jahod
80 g cukru
100 ml vody
2 balíčky dortového želé (červené, ale může být i čiré)
Vanilkový krém:
750 ml mléka
120 g cukru
1 vanilkový cukr
60 g škrobu
100 g másla
Na povrch:
200 ml smetany ke šlehání
práškový cukr podle chuti
(nebo 1 šlehačka v prášku a 150 ml mléka)
pár jahod na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme vejce se špetkou soli, cukrem, vanilkovým cukrem, olejem a vmícháme mouku s práškem do pečiva. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a ve vyhřáté troubě pečeme asi 20-25 minut. Poté necháme zchladnout.

  2. Připravíme vanilkový krém: Cukr smícháme se škrobem a vanilkovým cukrem, přilijeme mléko, za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme asi 1-2 minuty. Odstavíme, hned vmícháme máslo. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí, pak přikryjeme fólií a necháme trochu zchladnout.

  3. Poté připravíme sirup: Vodu spolu s cukrem vaříme 10-15 minut, pak vmícháme vanilkový extrakt a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Tímto sirupem rovnoměrně polijeme upečený korpus a necháme vsáknout.

  4. Mezitím připravíme jahodové želé: Jahody rozmixujeme ponorným mixérem a dáme na 3 minuty vařit. Cukr smícháme s dortovým želé a se studenou vodou a nalijeme přes jahody. Dobře promícháme a vaříme ještě jednu minutu. Za občasného promíchání necháme trochu zchladnout, pak nalijeme na korpus a rovnoměrně rozetřeme.

  5. Přes jahody navrstvíme vanilkový krém a taktéž rovnoměrně rozetřeme. Pak ušleháme šlehačku s cukrem, rozetřeme na krém a takto upravené dáme do lednice minimálně na 2-3 hodiny. Poté nakrájíme na větší kostky a zdobíme čerstvými jahodami.

Poznámka

Tyto řezy jsou trochu pracnější, ale výsledek stojí za to, jsou šťavnaté, jemné a velice chutné :-)

Místo jahod můžeme použít i jiné ovoce, třeba višně, rybíz, maliny, atd.

Ve finále ušlehanou šlehačku nemusíme na povrch roztírat, ale můžeme ji nastříkat zdobicím sáčkem na jednotlivé řezy, budou vypadat zajímavěji :)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šťavnaté jahodové řezy s vanilkovým krémem a šlehačkou

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Ilacek: hned je to jiné,hezky čitelné,díky;-):yes::yes:

    Odpovědět

  • Ilacek Ilacek(autor receptu)

    Simona Skolakova: Díky za připomínku, už jsem to upravila:-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Hezký recept,ale co kdyby jsi ty suroviny napsala tak,aby byly pod sebou,nečte se to dobře,u ostatních receptů to tak máš,akorát nevím zda ti to neupravily moderátorky,pokud ano,tak jim akorát přiděláváš zbytečně práci.:-(

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo