Domácí klihový sýr podle mojí babičky
Suroviny
Porce: asi 5
Nutriční hodnoty
Energie | 3 908 kJ / 934 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,00 g |
Tuky | 30,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 120 mg |
Sodík | 800 mg |
Sůl | 2,00 g |
Sacharidy | 98,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Toto je sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet, nic mezi tím neexistuje. Další foto sýru dodám, jakmile bude hotový.
Abych nekecal, ono se vyplatí udělat i domácí tvaroh. Na knedlíky, na buchtu, je lepší jak kupovaný.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
29. 6. 2020 16:14
jan.alois: to si nepamatuji. Ale chlebového těsta se dělala " nátěsta", což je totéž. Doma jsme už chléb nepekli, bochníky se nosily k pekaři kousek dál. Každý týden šest pecnů.
29. 6. 2020 16:03
hospodyne: A ještě jsem zapomněl. Naše babička vzala ten kameninový hrnek od sýra dala ho na kraj kachlových kamen. To co tam zbylo uschlo a když dělala další sýr zalila ty drobky trochou piva nechala nasáknout a přidala do nového. Tenkrát ještě nevěděla ,že se to v budoucnosti bude nazývat startovací kultura.
29. 6. 2020 15:25
když jsem byla malá, můj pradědeček i dědeček jej snídali každý den a kousek slaniny k tomu. Ani nám to nesmrdělo, aspoň nikdo z rodiny neprotestoval. Zato dnes jej s otcem můžeme konzumovat hlavně v létě a nejlépe až v pergole. Jen sami dva. Nikdo jiný ho už z rodiny nejí, jejich škoda
29. 6. 2020 12:08
jan.alois: "... sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet"
Jj, jsem zamilován, ale paní casinová mě nemůže ani cítit...
Jj, jsem zamilován, ale paní casinová mě nemůže ani cítit...
29. 6. 2020 11:57
zizala: kupovaný tvaroh nemá žádné bakterie a tak nesýrovatí . Mně kdysi při pokusu zplesnivěl. Snad ještě na farmářském trhu by mohl být kvalitní tvaroh k mání. Lepší je si ho udělat doma.
29. 6. 2020 11:29
zizala: Přesně, mám tu stejnou zkušenost. Maminka to dělala, to nemělo chybu, ale z domácího mléka. Já už vyzkoušela několik tvarohů a nikdy to nevyšlo.
29. 6. 2020 11:23
Když míval manželův strýc krávu, mívali jsme od něj lahodné mléko, z kterého jsem sbírala fůru smetany a z nedopitého dělávala tvaroh a klihák. Zkoušela jsem ho pak udělat z kupovaného tvarohu, ale asi změnili technologii, nezklihovatěl, zhořknul.
29. 6. 2020 10:25
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno před 19 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno před 19 hodinami
„Žitné“ rohlíky s omládkem
Přidáno před 21 hodinami
Křupavé brambory
Přidáno 23. 4. 2024 08:35
Jogurtový pohár se zmrzlinou a mangem
Přidáno 23. 4. 2024 08:07
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno 22. 4. 2024 23:54
Právě bylo uvařeno:
Úžasně rychlá tvarohová buchta s povidlím, chuť jako koláče, hned hotová
Ivca78 uvařil před 1 hodinou
Těsto na pizzu
Bretik uvařila před 10 hodinami
Tři pomazánky na chlebíčky a soudečky nebo jednohubky
aerdna uvařila před 11 hodinami
Nadýchaný mrkvový dort
Mlsani uvařila před 12 hodinami
Špenátové lasagne s kuřecím masem
Alexandra1 uvařila před 12 hodinami
Hummus pomazánka
annasmitkova uvařila před 12 hodinami
Pudinkový pohár s ovocem
Moanka uvařila před 12 hodinami
Rajská omáčka
Fleep uvařila před 12 hodinami
Mandarinkový koláč s drobenkou
Redpelikan uvařila před 13 hodinami
Další recepty
Suroviny: mléko, sůl, kmín celý, paprika sušená sladká, pepř, pivo světlé, tvaroh
Domácí klihový sýr podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oxgL
8 názorů