Jablečný ocet
Urodilo se vám hodně jablek a vy nevíte co s nimi? Připravte si domácí jablečný ocet, který se perfektně hodí do salátových zálivek, nebo marinád. Jeho příprava je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 089 kJ / 499 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,00 g |
Tuky | 3,47 g |
Vláknina | 26,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 46 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 100,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jablka lehce omyjeme, nakrájíme keramickým nožem na čtvrtky, odstraníme stopky, „bubáky“ a jádřince. Čtvrtky dále nakrájíme na půlměsíčky (čím menší, tím lépe).
Krok 2: Poté je přemístíme do 3,75 l sklenice a zalijeme vodou – cca 4 cm pod okraj.
Krok 3: Hrdlo zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme při pokojové teplotě na tmavé místo - 10 dnů. Každý den 1x promícháme vařečkou.
Krok 4: Po uplynutí 10 dnů, do jiné 3,75 l sklenice, přefiltrujeme přes plátno výluh. Kousky jablek opět přes plátno řádně vymačkáme do sklenice.
Sklenici zase zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme na tmavé a o něco chladnější místo (cca 8-15 °C) na 1 měsíc stát. Krok 5: Po 1 měsíci slijeme jablečný ocet do lahví.
Pokud nechceme příliš usazenin, ještě jednou přecedíme. Krok 6: Předtím ale doporučuji provést sterilaci: sklenici s výluhem dáme do studené trouby, a zapneme ohřev na 85°C. Jakmile je trouba zahřátá na požadovanou teplotu, necháme sklenici 25 minut sterilovat.
Sklenici zase zakryjeme utěrkou (plátnem) a po obvodu dáme gumičku. Sklenici dáme na tmavé a o něco chladnější místo (cca 8-15 °C) na 1 měsíc stát. Krok 5: Po 1 měsíci slijeme jablečný ocet do lahví.
Pokud nechceme příliš usazenin, ještě jednou přecedíme. Krok 6: Předtím ale doporučuji provést sterilaci: sklenici s výluhem dáme do studené trouby, a zapneme ohřev na 85°C. Jakmile je trouba zahřátá na požadovanou teplotu, necháme sklenici 25 minut sterilovat.
Zveřejněno 21. 9. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jablečný ocet
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B3Dx
Moje poznámka
Jablečný ocet
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/B3Dx
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Cuketové lečo s klobáskou
Přidáno před 3 hodinami
Třešňová zmrzlina s jogurtem a třešňovým toppingem
Přidáno před 5 hodinami
Pečený česnek uchovávaný v oleji
Přidáno před 7 hodinami
Krevety na víně, česneku a s rajčátky
Přidáno před 9 hodinami
Vepřové nudličky s cibulí v alobalovém balíčku v horkovzdušné fritéze
Přidáno před 20 hodinami
Grilované mleté placičky s karamelizovanou cibulkou a rebarborou
Přidáno 23. 6. 2025 12:42
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Čínská "červená" polévka
Sporerova před 26 minutami
Kefírová buchta s krémem
veronika_straka před 2 hodinami
Halušky s brynzou
Lupcina před 3 hodinami
Fazolová polévka s rajčaty
wimra před 4 hodinami
Banánové brownies
mardzas před 5 hodinami
Rychlá rajská omáčka
meli11 před 5 hodinami
Kedlubnová polévka s mrkví a novými brambory
Subrt173 před 6 hodinami
Rajčatové lasagne s cuketou a ořechy (raw)
KrisZaezemi před 8 hodinami
Indické placky naan z pánve (bez droždí)
stepankov.s před 17 hodinami
Sirup z lipového květu
Jana2017 před 20 hodinami
Suroviny:
jablko,
voda kojenecká
Komentáře (3)
Jednou jsem lahev zakryla plátýnkem, dala do temné spíže (skříň na chodbě, ani teplo, ani zima) a zapomněla na ni. Když jsem ji za cca měsíc našla, ocet byl hotový, stačilo přecedit do lahve. Nesterilizuji, průběžně vyrábím zhruba 1/2 litrovky, stíhám spotřebovat.