Čevapčiči ze sóji dle Romana Uhrina

Suroviny

200 g uvařené sóji
200 g uvařené rýže
1 cibule
100 g uzeného tofu
1 lžíce lněných semínek
4 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
1 lžíce majoránky
1 lžička drceného kmínu
sůl
strouhanka

Postup přípravy receptu

  1. Uvarenú sóju a ryžu rozmixujeme alebo zomelieme na mäsovom mlynčeku.

  2. Pridáme nadrobno narezanú cibuľu, prelisovaný cesnak, ľanové semienka, papriku, majoránku, rascu a jemne nastrúhané tofu. Dobre premiešame.

  3. Z hmoty tvoríme valčeky (ako klasické čevapčiči) a obalíme v strúhanke.

  4. Uložíme na plech vyložený papierom a pečieme v rúre na 200°C dohneda. Čevapčiči môžeme aj vyprážať na oleji na panvici.

  5. Podávame s cibuľou a horčicou, môžeme pridať zeleninu.

Poznámka od kuchařky

Recept mám z časopisu.

Varenie sóje : sóju namočíme na 24 hodín do vody. Potom ju aj s vodou varíme, v tlakovom hrnci 40 minút od začiatku varu ( syčania ventilu ). Viac nevaríme, sója nie je ako iné strukoviny, nerozvarí sa, ale opäť stvrdne.

Pozor, zo začiatku varu sója dosť pení, penu necháme, nezberáme, sú to vyzrážané bielkoviny, pena sa vstrebe.

Sója sa dá výborne mraziť, uvarím jej vždy viac naraz a zmrazím. Potom mám k dispozícii a nemusím zakaždým variť.

Komentáře k receptu Čevapčiči ze sóji dle Romana Uhrina

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    olido: Ďakujem za vyskúšanie a pekné fotky. :yes:;-) K sójovým klíčkom: sú veľmi výživné, rovnako ako aj iné klíčky, lenže iba v surovom stave. Preto je ich vhodné dávať do jedál nakoniec a už nevariť. V tomto prípade by som teda nechala sóju, ale inšpirovali ste ma, urobím klíčky a dám tu nejaký recept. Díky za tip.;-)

    Odpovědět

  • olido olido

    Tak dnes byla premiera vareni sojovych bobu (nechala jsem je nejprv trochu naklicit a pak v papinaku 30min) a uzeneho tofu. Oboji bude ode dneska stalici naseho jidelnicku. Cevapcici bylo skvele, dali jsme si s manzelem s bramborovym knedlikem a zelim a deti s bramborovou kasi, dovolila jsem si prilozit fotky :-*

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    olido: Myslím sóju, teda strukovinu, bôby, nie sójový texturát. Ten nepoužívam vôbec. Zásadne používam sóju. Uvarím jej naraz viac a zamrazím, takže mám ju k dispozícii na ďalšie varenie. Pridala som do poznámky spôsob varenia sóje. ;-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    olido: boby

    Odpovědět

  • olido olido

    Uvarenou sojou myslite uvarene sojove boby anebo uvarene sojove maso? Dekuji

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    MamlajdaD: :-) Sóju mám rada a aby som ju nemusela stále variť, pretože ju treba dlho namáčať, tak ju naraz varím v tlakovom hrnci viac, a potom zmrazím. Tak ju mám vždy k dispozícii.;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    tejaja (moderátorka): Na tento recept jsem docela zvědavá, koupila jsem si nedávno ve zdravé výživě sáček sóji, tak tento recept časem určitě vyzkouším. :-8 Časem proto, že v současné době nechodím do obchodů, a tak si nemohu koupit uzené tofu. Zatím ukládám. ;-) Zdravím! :-K:-K:-K

    Odpovědět