Vepřové ptáčky na smetaně s mrkvovým knedlíkem

Suroviny 4 porce

4 plátky vepřové kýty
sůl a pepř
plnotučná hořčice
12 dlouhých plátků anglické slaniny do ptáčků
4 okurky
8 proužků červené papriky
4 nohy párku
hladká mouka na obalení
1 cibule
60 g anglické slaniny do základu
lžíce sádla
vývar nebo voda na podlití
250 ml smetany 33%
Domácí knedlík s mrkví:
450 g polohrubé mouky
1 lžička soli
10 g sušeného droždí (1 sáček)
1 vejce
200 ml vlahého mléka
1 středně velká mrkev nastrouhaná na hrubém struhadle

Postup přípravy receptu

  1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme z obou stran. Pak potřeme hořčicí a na každý plátek masa naklademe 3 pruhy slaniny, párek, okurku a 2 proužky papriky. Stočíme a svážeme pevně potravinářským provázkem. Obalíme v mouce.

  2. V kastrole rozškvaříme nakrájenou slaninu, přidáme sádlo a nakrájenou cibuli, orestujeme do tmava, přidáme maso a orestujeme ho zprudka ze všech stran, pak podlijeme vývarem nebo vodou, aby maso bylo potopené a pod pokličkou dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme a zbavíme provázku. Do omáčky přidáme zbytek nakrájené papriky a párku, lžičku hořčice, přilijeme smetanu a povaříme. Pokud je omáčka moc řídká, přidáme do smetany trošku hladké mouky a dobře rozmícháme, aby se neudělaly hrudky.

  3. Knedlíky:
    Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, doprostřed uděláme důlek a do něj vsypeme droždí, zalijeme ho trochou vlahého mléka a necháme asi 5 minut vzejít. Vajíčko rozšleháme vidličkou ve vlahém mléce a vlijeme do mísy. Přidáme nastrouhanou mrkev a propracujeme těsto. Necháme ho vykynout, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

  4. Vykynuté těsto vyklopíme na mírně pomoučený vál a rozdělíme na 4 stejně velké díly. Každý uválíme do válečku, přikryjeme čistou utěrkou a necháme ještě 10 minut kynout. Pak vaříme v páře 20 minut. Před vložením knedlíků do parního hrnce potřeme každý knedlík jemně olejem, aby se nepřilepily. Pokud budeme vařit ve vodě, vkládáme do vroucí vody a vaříme 20-25 minut.
    Ještě horké rozkrojíme nití, aby vyšla ven pára.

Komentáře k receptu Vepřové ptáčky na smetaně s mrkvovým knedlíkem

K receptu nejsou žádné komentáře.