Trhací česnekový chlebíček s bylinkami

Suroviny

300 g hladké mouky + na vál
200 g špaldové hladké
2 kávové lžičky soli
pepř
6 stroužků česneku
10 g sušeného droždí nebo půlku čerstvého
špetka cukru
50 ml vlahého mléka
5 lžic olivového oleje
5 lžic nastrouhaného parmazánu
1 vajíčko
300 ml bílého jogurtu
2 lžíce sušeného tymiánu
1 lžíce sušeného oregana
vajíčko na potření
sezamová semínka na posyp

Postup přípravy receptu

  1. Mouku prosejeme do mísy, promícháme se solí a pepřem. Do malé misky vsypeme sušené droždí nebo rozdrobíme čerstvé. Posypeme špetkou cukru a zalijeme 50 ml vlahého mléka. Promícháme a necháme vzejít. Hotový kvásek vlijeme do mouky, přidáme nastrouhaný parmazán, bylinky. V jogurtu rozmícháme olej, vajíčko, prolisovaný česnek a vlijeme do mísy. Propracujeme těsto a pokud je třeba, přidáme ještě trošku mouky. Těsto je trochu lepivé. Malinko posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Těsto zdvojnásobí objem.

  2. Vykynuté vyklopíme na mírně pomoučený vál. Rozdělíme na dva stejně velké díly a vyválíme z nich válečky. Každý váleček rozdělíme na 12 stejných kousků a z každého vyválíme malé válečky, které stočíme do tvarů šneků. Klademe je do koláčové formy vyložené pečícím papírem. Z tohoto množství naplníme 2 koláčové formy o průměru 26 cm. Necháme ještě asi 15 minut kynout a pak potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. Vložíme do předem vyhřáté trouby na 220 st. a teplotu snížíme na 200 stupňů. Pečeme dozlatova asi 25 minut (délka pečení záleží na typu trouby).

Komentáře k receptu Trhací česnekový chlebíček s bylinkami