Koprová omáčka s hovězím masem

Omáčky Doba přípravy: 2.5 hod. 6 názorů

Omáčky Doba přípravy: 2.5 hod. 6 názorů

Suroviny 6 porcí

360 ml 33% smetany na šlehání
820 ml hovězího vývaru
820 ml polotučného mléka
1/3 másla a 4 lžíce bezlepkové mouky Jizerka nebo hl. mouky na jíšku
sůl k dochucení omáčky
4 lžíce octa
4 lžíce cukru
1-2 hrsti čerstvého kopru
1,5 kg hovězího masa (např. zadní, přední, nebo plec)
2 cibule
nové koření
bobkový list
kuličky pepře na vývar
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Do hrnce dáme vařit hovězí maso a všechny výše zmíněné ingredience na vývar. Vaříme tak dlouho, až je maso měkké. Doporučuji papiňák.

  2. Když je maso uvařené, scedíme vývar. Maso dáme stranou a čistý vývar necháme v dalším hrnci na přípravu omáčky.

  3. Ve druhém velkém a hlubokém hrnci rozehřejeme máslo, které zasypeme moukou, za stálého míchání uděláme světlounkou jíšku.

  4. Do vývaru přilijeme mléko a smetanu.
    Jíšku ve velkém hrnci zalijeme směsí vývaru, mléka a smetany. Mícháme.

  5. Omáčku nyní dochutíme octem, cukrem a případně ještě solí. Za stálého míchání krásně houstne. Vhodíme nadrobno pokrájený kopr. Necháme projít varem.

  6. Servírujeme s hovězím masem, které jsme nakrájené vložili zpět do omáčky. Houskový knedlík je v tomto případě tou správnou a jedinou vhodnou přílohou.

Komentáře k receptu Koprová omáčka s hovězím masem

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    casino: Souhlas, do koprovky smetana a máslo. Šťáva z masa na knedle, ne do zelíčka. ;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Eja57: " A to já tu masovou chuť v koprovce nerada..."
    To je OBECNĚ i můj případ nechutenství ;-)
    Vrcholem bylo, když babička paní casinové dělala vepřoknedlozelo a na závěr fantastické moravské zelí "vylepšila" šťávou po upečení masa (říkali tomu "podpoušt") 8-(
    ***
    No a kdy už se konečně naučíte vkládat funkční odkazy, he? :-K
    https://www.labuznik.cz/recept/snehurcina-sladkoky...

    Odpovědět

  • Eja57: moc děkuji ????????

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Sladkyzivot.blog: :-K všechny Vaše recepty jsou moc dobře napsané:yes: a i dobre co jsem zkusila

    Odpovědět

  • Eja57: Děkuji za váš názor :-8:-8:-8 S hovězím masem vývar přidávám. S vajíčky a brambory ho zase nedávám. Mám ráda oboje :-):-):-)

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Skvěle napsaný recept:yes:
    ( A to já tu masovou chuť v koprovce nerada, dělám klasiku se žloutkem nakonec a jako příloha vždy brambory, bez masa, ale recept je super.
    https://www.labuznik.cz/recept/snehurcina-sladkokysela-smetanova-koprova-omacka/)

    Odpovědět