Můj guláš

Maso Doba přípravy: 3 hodiny 0 názorů

Maso Doba přípravy: 3 hodiny 0 názorů

Suroviny 8 porcí

hovězí kližka 600 g
hovězí hrudi 400 g
vepřová plec 500 g
cibule 1200 g
paprika maďarská 2-3 PL
rajčata cca 150 g
paprika slovenská zelená 4-5 kusů podle velikosti
sůl 5-7 špetek
pepř kávová lžička
kajensky pepř -volitelně
hovězí vývar vřelý-připadně vřelá voda podle potřeby
majoránka-pořádná hrst
vepřové sádlo 2-3 PL
česnek 4-5 stroužků

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájíme maso na kostky 3x3 centimetry, cibuli nahrubo, rajčata na malé kostičky (kdo chce oloupe,ale není to nutné), paprikove lusky na proužky, česnek oloupeme.

  2. Rozpustíme sádlo, vsypeme cibuli a pořádně promícháme. Dáme na nejvyšší plamen, přikryjeme poklicí a necháme 5-7 minut takto restovat. Po uplynutí času sundáme poklici a cibuli už hlídáme a mícháme, po dalších 12-15 minutách by měla být k naší spokojenosti. Přidáme rajčata a prudce restujeme až se skoro rozvaří, přidáme práškovou papriku (mimo plamen) a zamícháme aby se rozpustila v horkém tuku, osolíme cca 5 ti špetkami soli a a opepříme. Vrátíme na oheň.
    Dáme hovězí maso, zarestujeme aby se zatáhlo, přidáme krájené paprikové lusky, zalijeme vývarem aby maso bylo jen lehce pod hladinou, přikryjeme poklicí a dáme na ten nejmenší hořák co máme na plynu-na elektrice stupeň 2. Táhneme, tu a tam zamícháme, zhruba hodinu a půl podle tuhosti masa. Mezitím si na pánvi na lžičce sádla zatáhneme se špetkou soli a špetkou pepře vepřovou plec a přidáme k dílu do hrnce i s tukem, táhneme další cca hodinu dokud nebudou obě masa měkká. Přidáme drcený česnek
    Guláš dosolíme, případně kdo chce přidá malou rovnou lžičku kajenského pepře. Hustota by měla být díky cibuli a zelenině akorát, ale kdo rád víc "omáčky" může naředit a potom zahustit klasickou jíškou nebo strouhaným chlebem. Až pak finálně dochutit.
    Odstavíme a teprve nyní rozemneme v dlani majoránku a vsypeme do guláše.

  3. Podáváme sypaný krájenou cibulí a s přílohou dle vlastních chutí a preferencí-nejlepší je s chlebem.
    Ideální je vařit den předem, vychladlý dát do chladna a další den podávat k obědu
    Většinou dělávám verzi s kajenským pepřem-v tomto množství ho snesou i větší děti.

Poznámka od kuchařky

Všude je tu gulášů, pravých-levých, hospodských, hovězích a já nevím jakých...tento se vaří v naší rodině už po čtyři generace a vždy všem chutnal.

Komentáře k receptu Můj guláš

K receptu nejsou žádné komentáře.