Tapiokové kaiserky bez lepku

Suroviny 6ks

230 g bezlepkové směsi Adveni Donuts a Croissants
100g tapiokové škrobu Adveni
300 ml mléka Moravia (bezlaktozové nebo rostlinné mléko)
50 ml mléka na kvásek
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžíce olivového oleje (používám od Ermes)
15 g droždí
1 lžíce zakysané smetany bez škrobů
semínka na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve nachystáme z 50 ml vlažného mléka, cukru a droždí kvásek. Jakmile má čepičku nebo bublá, nalijeme ho do mísy, ve které máme již vložené bezlepkové směsi, teplé mléko, sůl, zakysanou smetanu a olej.

    Ze všech ingrediencí vyhněteme jemné a vláčné těsto, které necháme pod poklopem cca 45 minut kynout.

  2. Po vykynutí těsto překládáme a rozdělíme na 7 dílků, z každého dílku vytvarujeme bochánek. Po vytvarování necháme pod fólií, nebo pečícím papírem zakryté, aby neoschly a cca 20 minut kynout. Mezitím rozpálíme troubu na 230 °C se starým plechem dole v troubě, aby se nahřál. Jakmile je trouba nahřátá, bochánky postříkáme slanou vodou, nařízneme a posypeme (sezamem, lněným semínkem, mákem…), co má kdo rád.

  3. Plech s kaiserkami vložíme do nahřáté trouby a na spodní plech nalijeme vařící vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry, necháme 5 minut zapařovat. Po 5 minutách vytáhneme záparu a snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme, dokud nebudou mít krásnou zlatavou barvu a nebudou znít dutě. Pak necháme na mřížce vychladnout.

Komentáře k receptu Tapiokové kaiserky bez lepku

K receptu nejsou žádné komentáře.