Slané tlačené koláče se žampiony a sýrem

Slané pečivo Doba přípravy: 60 minut příprava , 25 minut tepelná úprava , Příprava nezahrnuje čas kynutí. 0 názorů

Slané pečivo Doba přípravy: 60 minut příprava , 25 minut tepelná úprava , Příprava nezahrnuje čas kynutí. 0 názorů

Suroviny 16 ks

Těsto:
300 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
8 g soli
220 g mléka-dle potřeby
100 g másla nebo jiného tuku
1 vejce
4 g krupicového cukru
30 g čerstvého droždí
Na náplň:
500 g žampionů
120 g cibule
50 g oleje
sůl dle potřeby
drcený kmín dle potřeby
Na povrch:
200 g tvrdého sýra
30 g oleje na potření okrajů (nebo 1 vejce)

Postup přípravy receptu

  1. Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kam jako první dáme vlažné mléko, rozpuštěný, ale vlahý tuk, vejce, prosáté mouky smíchané se solí, nahoru cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto.

  2. V průběhu přípravy těsta uděláme náplň. Na oleji do sklovita orestujeme jemně nakrájenou cibuli a následně přidáme nakrájené žampiony. Osolíme, přidáme trošku drceného kmínu a lžíci vody. Žampiony dusíme do měkka a do odpaření tekutiny. Po dohotovení ochutnáme a případně ještě dosolíme a dokořeníme. Necháme vychladnout.

  3. Vykynuté těsto vyjmeme z domácí pekárny na lehce pomoučený vál, rozdělíme na poloviny, zpracujeme do bochánků a ty rozválíme do válečků. Každý váleček rozdělíme na 8 dílků a každý dílek zpracujeme do menších bochánků - kuliček. Ty rozložíme na plech s teflonovou fólií nebo s papírem na pečení. Bochánky rukou zploštíme, přikryjeme fólií nebo utěrkou a necháme cca 15 minut kynout. Záleží na teplotě v místnosti, koláčky by neměly v této fázi moc vykynout nebo dokonce překynout.

  4. Následně do nich pomoučenou skleničkou nebo podobným nástrojem uděláme shora důlky - viz foto. Ty naplníme vychladlými podušenými žampiony. Koláčky necháme ještě dokynout.

  5. Okraje potřeme olejem, ale pro barvu můžeme místo olejem potřít rozšlehaným vejcem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při cca 190°C asi 25 minut, tento čas je orientační. Zhruba 8 minut před dopečením opatrně povrch koláčků posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem a necháme dopéct.

  6. Po upečení odložíme koláče na mřížku, nejvíce ale chutnají ještě vlahé.

Poznámka od kuchařky

Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Koláče jsem viděla na jednom zahraničním webu, recept je upraven dle mých potřeb.

Místo žampionů půjdou v sezóně použít i lesní houby.

Komu nepeče trouba moc shora, tak by mohl zkusit dát na povrch sýr hned v začátku.

Komentáře k receptu Slané tlačené koláče se žampiony a sýrem

K receptu nejsou žádné komentáře.