Italský bramborový chléb s parmezánem

be.amenity Kuchařka: be.amenity

Slané pečivo 5 názorů

Suroviny

2 středně velké brambory, vařené bez slupky a se snítkou rozmarýnu, vychladlé + uschovaná trocha vody z vaření
1 kostka čerstvého droždí
1 lžička krupicového cukru
100 g rozpuštěného másla
60 ml olivového oleje
2 vejce
1 vrchovatá lžíce soli
2 hrstky nasekaného rozmarýnu
2 hrstky pražených loupaných slunečnicových semínek
150 g najemno nastrouhaného parmezánu
500 g hladké mouky (dala jsem špaldovou chlebovou)
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z trošky vody od brambor, droždí a lžičky cukru necháme vzejít kvásek.
    Uvařené vychladlé brambory nastrouháme najemno do mísy, přidáme máslo, olej, vejce, sůl, rozmarýn, slunečnicová semínka a parmezán. Vše promícháme a vlijeme kvásek. Přisypeme ⅓ mouky a začneme hníst těsto. Postupně přidáváme mouku, až vznikne měkké, hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.

  2. Těsto přendáme do mísy vysypané moukou, poprášíme moukou, přikryjeme ohřátou utěrkou a necháme v teple kynout na dvojnásobný objem (nechávám cca 1 hod).
    Předehřejeme troubu na 180 °C.

  3. Z těsta vytvarujeme 2 kulaté bochníky. Uprostřed je nařízneme do kříže a pečeme na plechu s pečicím papírem 30 – 35 minut dozlatova. Správně upečený chléb by měl poklepáním na kůrku vydávat dunivý zvuk.
    Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

Poznámka

Receptem jsem se nechala inspirovat v časopisu Albert, jen jsem si malinko obměnila ingredience. Vím, receptů na bramborový chléb jsou tu spousty, ale žádný s parmezánem, tak jsem si dovolila přidat i tento.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Italský bramborový chléb s parmezánem

Tématické fráze: kváskový chléb recept s pármazánem kváskový chléb s parmazánem italský chléb s parmazánem recepty parmezán chleb s parmezanem