Suroviny pro 1 porce
1porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 2 409 kJ / 576 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 17,28 g |
| Tuky | 3,00 g |
| Vláknina | 4,50 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 3 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 117,64 g |
Postup přípravy
Krok 1: Suroviny smícháme lžící v misce, poté rukama vytvoříme kuličku, kterou vložíme do úzké vyšší skleničky (např. od majolky) a navrchu kuličky prostřihneme nůžkami křížek.
Označíme vršek kvásku gumičkou na sklenici.
Necháme stát při pokojové teplotě 48 hodin zakryté víčkem. Víčko na skleničku jen položíme, neutahujeme. Krok 2: Po 48 hodinách seškrábneme lžící vršek kvásku a vyhodíme.
Ze zbytku odvážíme 50 g, přidáme 50 g mouky a 25 g vody. Opět smícháme, vytvoříme kuličku, nastřihneme a uložíme do čisté skleničky. Necháme dalších 48 hodin při pokojové teplotě. Zbytky kvásku celý první týden vyhazujeme (nebo použijeme ke zkrmení). Krok 3: Postup opakujeme až do dne, kdy kvásek za 24 hodin zdvojnásobí svůj objem (poznáme díky gumičce, viz. foto), při optimální teplotě (22-26 ˚C) se tak stane asi po týdnu.
Od té doby je třeba kvásek krmit stejným způsobem 1x denně. Krok 4: Po týdnu již můžeme přebytky kvásku použít do jakéhokoliv těsta (lívance, palačinky, knedlíky, koláče), ale zároveň je nutné přidat i jiné kypřidlo (droždí, prášek do pečiva). Kvásek je zatím mladý a sám by těsto neutáhl. Jde o to, abychom nevyhazovali přebytky. Krok 5: Pokračujeme v krmení jednou denně asi 3 týdny, až je kvásek natolik silný, že po nakrmení ztrojnásobí svůj objem za 5-8 hodin. Vždy záleží na okolní teplotě. V tuto chvíli je kvásek schopný utáhnout lehčí těsto (bez tuku). Krok 6: LM kvásek uchováváme v lednici. Po nakrmení počkáme asi hodinu, než kulička zaplní dno a lehce se zvedne nad gumičku (viz. foto). Poté sklenici zašroubujeme víčkem a uložíme do lednice. Takto uložený kvásek je třeba krmit jednou za 7 až 10 dnů. Kvásek lze také usušit nebo zmrazit. Krok 7: Den před plánovaným pečením kvásek vyjmeme z lednice a necháme ho zdvojnásobit. Poté nakrmíme, odkrojíme kuličku o potřebné váze a zbytek opět uložíme do lednice. Pečivo z LM kvásku je krásně vláčné, nadýchané a zároveň dlouho vydrží.
Označíme vršek kvásku gumičkou na sklenici.
Necháme stát při pokojové teplotě 48 hodin zakryté víčkem. Víčko na skleničku jen položíme, neutahujeme. Krok 2: Po 48 hodinách seškrábneme lžící vršek kvásku a vyhodíme.
Ze zbytku odvážíme 50 g, přidáme 50 g mouky a 25 g vody. Opět smícháme, vytvoříme kuličku, nastřihneme a uložíme do čisté skleničky. Necháme dalších 48 hodin při pokojové teplotě. Zbytky kvásku celý první týden vyhazujeme (nebo použijeme ke zkrmení). Krok 3: Postup opakujeme až do dne, kdy kvásek za 24 hodin zdvojnásobí svůj objem (poznáme díky gumičce, viz. foto), při optimální teplotě (22-26 ˚C) se tak stane asi po týdnu.
Od té doby je třeba kvásek krmit stejným způsobem 1x denně. Krok 4: Po týdnu již můžeme přebytky kvásku použít do jakéhokoliv těsta (lívance, palačinky, knedlíky, koláče), ale zároveň je nutné přidat i jiné kypřidlo (droždí, prášek do pečiva). Kvásek je zatím mladý a sám by těsto neutáhl. Jde o to, abychom nevyhazovali přebytky. Krok 5: Pokračujeme v krmení jednou denně asi 3 týdny, až je kvásek natolik silný, že po nakrmení ztrojnásobí svůj objem za 5-8 hodin. Vždy záleží na okolní teplotě. V tuto chvíli je kvásek schopný utáhnout lehčí těsto (bez tuku). Krok 6: LM kvásek uchováváme v lednici. Po nakrmení počkáme asi hodinu, než kulička zaplní dno a lehce se zvedne nad gumičku (viz. foto). Poté sklenici zašroubujeme víčkem a uložíme do lednice. Takto uložený kvásek je třeba krmit jednou za 7 až 10 dnů. Kvásek lze také usušit nebo zmrazit. Krok 7: Den před plánovaným pečením kvásek vyjmeme z lednice a necháme ho zdvojnásobit. Poté nakrmíme, odkrojíme kuličku o potřebné váze a zbytek opět uložíme do lednice. Pečivo z LM kvásku je krásně vláčné, nadýchané a zároveň dlouho vydrží.
Zveřejněno 13. 2. 2023
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Italský kvásek Lievito Madre neboli LM kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xkGRE
Moje poznámka
Italský kvásek Lievito Madre neboli LM kvásek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xkGRE
Nejnovější recepty
Bílkové řezy s kandovaným ovocem
Přidáno před 1 hodinou
Křepelka s karamelizovanou zeleninou podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 7 hodinami
Bezlepková sádlová srdíčka
Přidáno 12. 12. 2025 14:00:02
Likérové kávy
Přidáno 12. 12. 2025 09:00:02
Lískooříškové kuličky
Přidáno 12. 12. 2025 08:00:02
Kroupové rizoto s liškami a špekem podle Jana Punčocháře
Přidáno 12. 12. 2025 07:01:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuličky z medového těsta
David Machalec před 41 minutami
Kuře neskutečně dobré
Vaha 1972 před 45 minutami
Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení
Marire před 45 minutami
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Ashelin před 1 hodinou
Křenová omáčka
Pavel M před 1 hodinou
Kuřecí játra s kukuřicí v rajčatech
Gabi277 před 1 hodinou
Kuřecí směs na hořčici s medem
Danoouch před 2 hodinami
Vepřová játra koloniála Jíry
Olympus před 2 hodinami
Vanilkové rohlíčky (bez vajec)
Cerpes před 2 hodinami
Gnocchi s máslovo parmazánovou omáčkou a kuřecím masem
LenkaF. před 2 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
voda,
med,
mouka hladká,
voda
Komentáře (2)