Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihotyrolská sladká specialita z farem

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jihotyrolska_kucharka Jihotyrolska_kucharka

Náročný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby marinování

100 min (60 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby marinování)

Nahlédnutí do tradiční kuchyně v zahraničí může být chuťově zajímavou výpravou za poznáním. Tyrolská kuchyně má svá specifika, ale v něčem je našinci blízká. Zkuste připravit Zelten, schválně jestli vám zachutnají.

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie39 634 kJ /
9 473 kcal
Bílkoviny199,80 g
Tuky671,42 g
Vláknina92,95 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 896 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy532,46 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na tento recept je potřeba vytvořit větší časovou rezervu, ale výsledek pak stojí za to. Den předtím, než začnete vypracovávat samotné těsto, připravte směs z ovoce a ořechů. To je velice jednoduché, vezmete všechny ingredience, které jsou určené pro marinování a zalijete je svařeným vínem a dobře promícháte. Následně stačí přikrýt utěrkou a nechat na chladném místě řádně vyluhovat. Krok 2: Druhý den vypracujte těsto na chleba. Všechny ingredience k tomu určené dobře promíchejte a vypracujte v nadýchané těsto, které pak nechte krátce kynout. Krok 3: Po vykynutí chlebového těsta k němu opatrně přidejte marinované ovoce a velmi dobře zpracujte dohromady. Krok 4: Hotové těsto vytvarujte do tvaru dle libosti (tradičně jej jihotyrolští tvarují do oválu), ale fantazii se meze nekladou. Před pečením potřete cukrovou vodou a následně vložte do rozehřáté trouby na 175 °C a pečte po dobu 40 minut. Krok 5: Po upečení opět Zelten potřete cukrovou vodou a ozdobte půlkami ořechů, mandlovými jádry a sušenými třešněmi. Po ozdobení jej nechte vychladnout, alespoň 24 hodin. Krok 6: Následně Zelten zabalte do potravinářské fólie a nechte alespoň týden uležet, všechny chutě se tak krásně spojí dohromady.

Zveřejněno 19. 12. 2023

Poznámka autorky Jihotyrolska…

Stejně jako u nás nedají místní v Jižním Tyrolsku dopustit na perníčky, vanilkové rohlíčky, či skořicové hvězdičky. Ti mají ale své receptury, které si předávají po generace a je tak velmi pravděpodobné, že se od těch tradičních českých budou přeci jenom lišit. Svařené víno, či horké nápoje z místních čerstvých bylinek byste si také neměli nechat ujít. K nim se hodí sladké pečivo na způsob české vánočky – Zelten. Jedná se o aromatický ovocný chléb s různými druhy ořechů a sušeným ovocem. Připravili jsme si pro vás recept, podle kterého si Zelten zvládnete udělat hravě z pohodlí domova.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihotyrolská sladká specialita z farem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5gJp

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jihotyrolská sladká specialita z farem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/n5gJp

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
ořechy, sultánky, array, cukr, citron, pomeranče, anýz, kmín celý, skořice mletá, koření hřebíček, víno, sůl, mouka hladká pšeničná, mouka žitná, droždí suché, olej, sůl, voda, ořechy, mandle, třešně sušené

Přidat fotografie receptu