Staročeský jahelník
Jáhly jsou snadno stravitelné, bezlepkové a lze je připravit na mnoho způsobů, přesto jde o poměrně opomíjenou surovinu. Ochutnejte je v klasickém staročeském nákypu s ořechy, rozinkami a švestkami.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 20 358 kJ / 4 866 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 119,80 g |
| Tuky | 223,74 g |
| Vláknina | 53,75 g |
| Cholesterol | 1,43 g |
| Sodík | 1,34 g |
| Sůl | 2,87 g |
| Sacharidy | 566,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jáhly asi čtyřikrát spaříme v horké vodě, vodu slijeme a jáhly dáme pomalu vařit do plnotučného mléka se špetkou soli a lžící cukru. Vaříme do změknutí, trvá to asi 10-15 minut.
Krok 2: Žloutky oddělíme od bílků, žloutky smícháme se zbytkem cukru, z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou hmotu vmícháme společně s ořechy a slitými rozinkami do jáhel, přidáme polovinu másla a skořici. Slitý rum dáme stranou.
Krok 3: Nakonec zapracujeme tuhý sníh, promícháme a na dno vymazaného pekáčku dáme polovinu hmoty. Troubu včas rozehřejeme na 180 °C.
Krok 4: Základ posypeme půlkami omytých a osušených švestek, pokapeme rumem z rozinek a můžeme ještě posypat cukrem. Ovoce přikryjeme druhou polovinou hmoty a nahoru poklademe kousky zbylého másla.
Krok 5: Pečeme do zrůžovění okrajů. Můžeme podávat se zakysanou smetanou.
Zveřejněno 30. 8. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeský jahelník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYzK1
Moje poznámka
Staročeský jahelník
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYzK1
Nejnovější recepty
Nepečené sacher kuličky
Přidáno před 40 minutami
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 13 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 18 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelňačka mojí babičky
Fitulka před 2 minutami
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 10 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 10 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 12 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 12 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 12 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 13 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 13 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 13 hodinami
Suroviny:
jáhly,
mléko plnotučné,
sůl,
cukr,
vejce,
ořechy,
rozinky,
máslo,
skořice,
švestky,
tuk
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.