Vánoční sněžítka
Skleněné koule s figurkami, tekutinou a vločkami uvnitř známe všichni. Sněžítka ale můžeme připravit i v jedlé verzi, která navíc poslouží jako krásná ozdoba a svým vzhledem rozhodně zaujme. Navíc je můžeme použít jako nevšední jedlý dárek.
Postup přípravy
Krok 1: Na vále promícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a 90 g moučkového cukru. Přidáme kousky změklé Hery, žloutek a rukama vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme ho do mikrotenového sáčku a necháme hodinu odpočinout v chladničce.
Krok 2: Troubu včas rozpálíme na 170-180 °C.
Krok 3: Potom na pomoučeném vále rozválíme z těsta placku silnou 3 mm. Formičkou vykrájíme větší kolečka, která přendáme na plech s pečicím papírem. O něco menší formičkou vykrájíme středy, které odstraníme a se všemi zbytky těsta znovu zpracujeme. Opět vyválíme placku a vykrájíme kosočtverce, které později budou sloužit jako podstavce. Počítáme dva kosočtverce na jedno kolečko. Plech vložíme do trouby a upečeme.
Krok 4: Kosočtverce slepíme po dvou rybízovou zavařeninou a zatím odložíme.
Krok 5: Upečená kolečka rozložíme na čistý arch pečicího papíru. Trochu krupicového cukru (3-4 lžíce) a několik kapek citronové šťávy promícháme v hrnku z varného skla. Vložíme do mikrovlnné trouby a svaříme. Tekutina se vyvaří a cukr rozpustí. Dřív než zkaramelizuje, hrnek vyjmeme (je horký!) a rozpuštěným cukrem vyplníme otvory v kolečkách.
Krok 6: Než cukr ztuhne, posypeme spodní okraj cukrovými kuličkami a několik jich rozhodíme po celé ploše. Budou představovat sněhové vločky. (Protože cukr rychle tuhne, je lépe postup několikrát zopakovat, než rozpustit příliš mnoho cukru najednou.)
Rozpuštěný cukr necháme ztuhnout a potom kolečka opatrně sloupneme z pečícího papíru. Krok 7: Asi 1/2 bílku, 50-60 g moučkového cukru a škrob utřeme na polevu, kterou okraj koleček potřeme. Uvnitř koleček vytvoříme jednu větší kapku a nad ni jednu menší, to bude tělo sněhuláka. Vše necháme ztuhnout. Malou část polevy obarvíme na červeno, oranžovo a černo. Z černé polevy vytvoříme klobouky, knoflíky, oči a zuby. Z oranžové polevy mrkve a z červené polevy vytvoříme šály. Krok 8: Podstavce potřeme polevou, navrch umístíme vždy jedno kolečko, které představuje skleněnou baňku - sněžítko a necháme zaschnout. Než poleva ztuhne, můžeme z druhé strany kolečko podepřít párátkem.
Nakonec můžeme zbylou polevou sněžítka dozdobit podle vlastní fantazie a po ztuhnutí ihned podávat.
Rozpuštěný cukr necháme ztuhnout a potom kolečka opatrně sloupneme z pečícího papíru. Krok 7: Asi 1/2 bílku, 50-60 g moučkového cukru a škrob utřeme na polevu, kterou okraj koleček potřeme. Uvnitř koleček vytvoříme jednu větší kapku a nad ni jednu menší, to bude tělo sněhuláka. Vše necháme ztuhnout. Malou část polevy obarvíme na červeno, oranžovo a černo. Z černé polevy vytvoříme klobouky, knoflíky, oči a zuby. Z oranžové polevy mrkve a z červené polevy vytvoříme šály. Krok 8: Podstavce potřeme polevou, navrch umístíme vždy jedno kolečko, které představuje skleněnou baňku - sněžítko a necháme zaschnout. Než poleva ztuhne, můžeme z druhé strany kolečko podepřít párátkem.
Nakonec můžeme zbylou polevou sněžítka dozdobit podle vlastní fantazie a po ztuhnutí ihned podávat.
Zveřejněno 3. 12. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánoční sněžítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx4D
Moje poznámka
Vánoční sněžítka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/gJx4D
Nejnovější recepty
Kapr na křenu
Přidáno před 3 hodinami
Sváteční vánočka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 10 hodinami
Kokosky ze tří surovin podle Kamily Nývltové
Přidáno před 11 hodinami
Topinamburový krém podle Honzy Punčocháře
Přidáno před 12 hodinami
Vlašský salát podle ČSN
Přidáno před 12 hodinami
Vosí hnízda s matcha a pistáciovou náplní
Přidáno 10. 12. 2025 14:21:35
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Citronové rohlíčky
Terka39 před 31 minutami
Nejlepší nadýchané muffiny
VerunkaBerunka před 1 hodinou
Šlehačkové cukroví
MonikaHo před 1 hodinou
Uherská pěna
Daami před 2 hodinami
Zelňačka z hlávkového zelí
Kajkajak před 4 hodinami
Mandlové laskonky
IRBONA před 4 hodinami
Pudinkové jahodové tyčinky
AnettaP před 4 hodinami
Perníkové kroužky
Vitek2015 před 5 hodinami
Čína z vepřového masa
IvanaK před 5 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
tuk hera,
žloutek,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
škrob bramborový,
cukr moučkový,
bílek,
cukr krupice,
šťáva citronová,
potravinářské barvivo,
zdobení cukrové kuličky,
zavařenina rybízová
Komentáře (4)