Klasické kynuté jidášky
Mezi tradiční velikonoční pečivo patří jidáše, které se dle tradic podávají na Zelený čtvrtek ke snídani. Jidáše z kynutého těsta, podobného mazancovému, mají nejčastěji tvar oprátky a po upečení je potřeme medem.
Postup přípravy
Krok 1: V míse rozmícháme trochu vlažného mléka, cukru, mouky a celé droždí na kašičku. V teple necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Heru rozpustíme v mikrovlnné troubě. Ke kvásku prosejeme zbylou mouku, cukr, rozpuštěnou Heru a citronovou kůru.
Krok 3: Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky, vanilkové aroma a špetku soli. Vlijeme do mísy a vypracujeme měkké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 5: Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na díly a vytvoříme válečky silné jako prst. Svineme je do tvaru jidášů a přendáme na připravený plech.
Krok 6: Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby pečeme na 180 °C do zezlátnutí, zhruba 15 minut. Ještě teplé jidášky polijeme medem.
Zveřejněno 15. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Klasické kynuté jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31KqO
Moje poznámka
Klasické kynuté jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31KqO
Nejnovější recepty
Slepované linecké cukroví podle cukráře Skály
Přidáno před 46 minutami
Jablečné koláčky z listového těsta
Přidáno před 1 hodinou
Špaldové rohlíčky
Přidáno před 9 hodinami
Oříškové oválky
Přidáno před 12 hodinami
Americké lívance s javorovým sirupem
Přidáno před 13 hodinami
Domácí těstoviny s pečeným kuřetem
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí utopenci
mmmMichal před 9 hodinami
Rychlá rajská omáčka
vladhn před 10 hodinami
Červená polévka s pohankou
Bretik před 11 hodinami
Kokosové cukroví ze strojku
dejvi01 před 13 hodinami
České buchty
abigail.horynova před 13 hodinami
Pomazánka Palivec
Jarda1972 před 13 hodinami
Kynutý čert a Mikuláš (pajtáše)
JanaPav před 13 hodinami
Nejlepší vyprošťovací česnečka
Patoja před 13 hodinami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
Fijajda před 13 hodinami
Koule v rajdě - dietní a skvělé
Jan Nemec před 16 hodinami
Suroviny:
mléko,
cukr,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
tuk hera,
kůra citronová,
žloutek,
vanilkové aroma,
sůl,
vejce,
med
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.