Klasické kynuté jidášky
Mezi tradiční velikonoční pečivo patří jidáše, které se dle tradic podávají na Zelený čtvrtek ke snídani. Jidáše z kynutého těsta, podobného mazancovému, mají nejčastěji tvar oprátky a po upečení je potřeme medem.
Postup přípravy
Krok 1: V míse rozmícháme trochu vlažného mléka, cukru, mouky a celé droždí na kašičku. V teple necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut.
Krok 2: Heru rozpustíme v mikrovlnné troubě. Ke kvásku prosejeme zbylou mouku, cukr, rozpuštěnou Heru a citronovou kůru.
Krok 3: Ve zbylém mléce rozmícháme žloutky, vanilkové aroma a špetku soli. Vlijeme do mísy a vypracujeme měkké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.
Krok 5: Těsto vyklopíme na vál, rozdělíme na díly a vytvoříme válečky silné jako prst. Svineme je do tvaru jidášů a přendáme na připravený plech.
Krok 6: Potřeme rozšlehaným vejcem, vložíme do předehřáté trouby pečeme na 180 °C do zezlátnutí, zhruba 15 minut. Ještě teplé jidášky polijeme medem.
Zveřejněno 15. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Klasické kynuté jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31KqO
Moje poznámka
Klasické kynuté jidášky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/31KqO
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Bazalková frittata
Přidáno před 5 hodinami
Nepečený makový koláč
Přidáno před 11 hodinami
Oblíbená žemlovka
Přidáno před 20 hodinami
Jablečný koláč se skořicí
Přidáno před 20 hodinami
Těstoviny s dýní a rajčaty
Přidáno před 21 hodinami
Cuketovo-brokolicová polévka
Přidáno 5. 9. 2025 10:03:03
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Základní Donuts - Donut maker
icecube58 před 20 minutami
Vepřové kotlety podle balkánské kuchařky
michaelatomastikova999 před 33 minutami
Boloňské špagety
TondaJ před 37 minutami
Muffinkové bábovičky
trejbaljaroslav7 před 43 minutami
Červená řepa jako chuťovka s cibulí, nebo jako salát
janecpavel před 1 hodinou
Vločkové zdravé sušenky
zdenek.vejmola před 1 hodinou
Rychlý švestkový koláč
Vivvien před 2 hodinami
Dvacetiminutový švestkový koláč
TH před 2 hodinami
Vepřové plátky s česnekem a majoránkou
jjj82 před 3 hodinami
Tilápie na rozmarýnu s česnekem
Kajkajak před 4 hodinami
Suroviny:
mléko,
cukr,
mouka hladká,
droždí čerstvé,
tuk hera,
kůra citronová,
žloutek,
vanilkové aroma,
sůl,
vejce,
med
Komentáře (1)
K receptu nejsou žádné komentáře.