Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí uzené na polský způsob

Češi jsou mistry v mnoha směrech a uzení patří mezi ně. Vyudit si doma maso zvládne spousta z nás. Mnozí s uzením teprve začínají, a tak se jim hodí pár rad či inspirace, například uzené na polský způsob.

Hodnocení receptu je 4,9 (19×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min + 4 až 5 dní naložení masa a několikahodinové uzení

60 min (60 min příprava, + 4 až 5 dní naložení masa a několikahodinové uzení)

20. 12. 2009 11:59

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka

1 dávka 10 kg

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie136 684 kJ / 32 668 kcal
Bílkoviny1 455,40 g
Tuky2 970,36 g
Vláknina12,60 g
Cholesterol 4,60 g
Sodík 85,92 g
Sůl10,00 g
Sacharidy27,00 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Doporučuji naložené maso před uzením vložit na nějakou dobu do studené vody, aby se povrchová sůl spláchla, maso poté nechat okapat a oschnout a teprve vložit do předem vyhřáté udírny. Ještě bych doporučil rychlosůl řádně rukou rozmíchat až je sůl zcela rozpuštěná

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Zdenek

16. 4. 2012 10:32

Ahoj, při jaké teplotě to udíš,slyšel jsem 60 i 80 tak nevím, díky.

Honza

13. 3. 2012 12:04

Dá se u Tvého receptu zaměnit rychlosůl za normální? Je mi jasný, že se nakládání prodlouží třeba na 3-4 týdny. Jde mi spíše o množství soli. Máš s tím nějakou zkušenost? Dík za odpověď.

pavelk pavelk

5. 1. 2012 18:36

Bodyno,přijměte moji omluvu,za málo slané uzené maso.V původním receptu(již jsem jej opravil)jsem uvedl množství soli na litr vody a správně je na kilo masa,což znamená,že maso se zváží,vypočítá množství soli,která se vsype do připraveného roztoku.Jinak vše je stejné.Jen je zajímavé,že někteří na starý(špatný) lák reagovali i takto :
I.
Musím poděkovat za tento recept. Po různých pokusech to bylo poprvé, kdy se maso opravdu povedlo. Máme naloženou již druhou várku a konečně si nemyslíme, že stavět udírnu byla ztráta času. Ještě jednou - děkuji smajlik
II.
autor: Blažej (neregistrovaný/á)
vloženo: 21. 12. 2010 20:44:20 nahlásit reagovat


Postavil jsem novou udírnu a hned na poprvé jsem vyskoušel tvůj recept a bomba všichni měli mastnou hubu a na podruhe už jsem udil všem co to ochutnali.Maso je pěkně štavnaté a jen se rozpadá na jazyku.Je to skvělý recept,jen tak dál.:-www.toprecepty.cz/images/design/smajlici/5.gifp

bodyna

1. 1. 2012 15:07

Pavle udili jsme podle vaseho receptu maso je nadherny ,voni nadherne ale je malo slane poradte udelali jsme nekde chybu aby jsme se ji napřiste vyhnuli dekuji Irena:-(

jarda

9. 12. 2011 13:11

pavle a čim udiš olší? najakou teplotu? to tvoje uzeny vypada mec pěkně:-p

pavelk pavelk

8. 12. 2011 16:00

Martine,upřesni otázku,nějak nerozumím dotazu!:-O

Martin

8. 12. 2011 14:33

Píšete že maso dáme do vhodné nádoby a zalijeme asi 1,5m nad maso?Maso vyndáme a zbylou vodu vaříme:Jak má být to maso v té nádobě před vařením té vody?????Děkuji za odpověd Martin:-((

pavelk pavelk

7. 12. 2011 19:33

Jardo,já nikdy nepoužívám vodní udírnu,ale klasickou a doba uzení je různá.Já maso udím až 10 hodin než jsem spokojený z výsledkem.
P.s. V té vodní si myslím,že je maso spíše uvařené než uzené.:-)

jarda

6. 12. 2011 10:29

pavle dik za radu na vanoce chci vyskoušet ten buček na polsky zpusob tak se v drogerce zeptam je dobry že tam je tak kratka doba naloženi . Mysliš že to mužu udit i v normalni udirne delši dobu když nemam udirnu vodni?:-p:-p

pavelk pavelk

6. 12. 2011 09:33

Jardo,snad v každé drogerii nebo u řezníka.Jiný název to má "praganda" !
;-)

jarda

5. 12. 2011 23:08

dobry den chci to take naložit podle vašeho receptu kde se sežrne ta rychlosul? děkuji za odpoved

petr

17. 11. 2011 14:36

Tak jdu nakládat a za týden napíšu,ale vypadá to jako bonba.mnam:-p

Anna Kocikova Anna Kocikova

17. 1. 2011 23:45

Závidím,těm kdo mají vlastní udírnu;-)a z posledního"panelákového"patra posílám krásný+10 bodík:yes:Nádhera na těch fotkách:-K:-8

pavelk pavelk

17. 1. 2011 23:12

Paní Ilono,dosti bylo chvály. Jednou jsem pro myslivce udil 50 kg klobás,všem chutnalo,ale já na zvěřinu nejsem.A maso ze zvěřiny jsem ještě neudil!:-p

Ilona

16. 1. 2011 20:12

Tak opravdu po uzení podle Vašeho receptu zbyla pouze ta udírna. Po mase se jen zaprášilo. Nyní tam udíme zvěřinu, tak opět veliké očekávání, zda se to povede. Ráda vše vyfotím a fotky vložím. Mějte se moc hezky a ještě jednou děkuji za úžasný recept.

1 2 3 4 5

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: uzení masa v udírně domaci uzene domaci uzeni jak udit maso jak udit jak udit sýr domácí uzené maso domácí uzení masa domaci uzeny syr jak vyudit bucek rychlosul na uzení rychlosůl jak vyudit maso jak udit vepřové maso domácí udírna jakym dřevem udit domácí uzený bůček domácí uzená kýta uzení masa recept na domácí uzené maso

Suroviny: bůček vepřový, voda, rychlosůl, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, česnek

TopRecepty.cz

Domácí uzené na polský způsob

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/p8qp