Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štrúdl z tvarohového těsta

Chystáte se upéct štrúdl, ale zapomněli jste koupit listové těsto? Nepropadejte panice, máme pro vás záchranné lano. Pokud doma máte tvaroh, vyzkoušejte štrúdl z tvarohového těsta. Je to super obměna a nejspíš už se k listovému těstu nevrátíte.

Hodnocení receptu je 4,7 (67×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ivulinka ivulinka

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 50 min Doba tepelné úpravy: 30 min + doba odležení těsta

80 min (50 min příprava + 30 min tepelná úprava, + doba odležení těsta)

Suroviny pro 3 kusy

3kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 098 kJ /
3 370 kcal
Bílkoviny69,73 g
Tuky182,02 g
Vláknina40,80 g
Cholesterol 299 mg
Sodík 1,06 g
Sůl2,46 g
Sacharidy342,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z másla, tvarohu, mouky a soli vypracujeme těsto, které je možno dát přes noc do ledničky odpočinout. Krok 2: Plech vymažeme tukem. Včas rozpálíme troubu na 175 °C. Krok 3: Těsto rozdělíme na tři stejné díly, z každého vyválíme plát, který posypeme strouhankou a strouhaným perníkem, poklademe oloupanými a nastrouhanými jablky, posypeme cukrem, skořicí, rozinkami a oříšky. Krok 4: Těsto svineme a položíme na plech. Krok 5: Před vložením do trouby záviny pomažeme rozšlehaným vejcem a pečeme asi 30 minut. Hotové záviny pocukrujeme.

TIP: Nejlepší jablečné záviny a štrúdly

Zveřejněno 31. 10. 2009

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdl z tvarohového těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gvvy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Štrúdl z tvarohového těsta

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gvvy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (61)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Milaxxx: děkuji za hezký komentář:-K

Díky za skvělý recept, těsto jsem nechal dle rady přes noc odpočinout v lednici, krásně se s ním pak pracovalo. A místo strouhaného perníku do náplně jsem dal nadrcené sušenky Lotus :-)

Romario: tohle těsto je vděčné:-8 Děkuji za fotku:-K

Včerejší pečení, vzdy se povede a je výborný. :-):yes:

toto těsto taky ráda dělám, je však potřeba dobře vypracovat , případně přidat mouku potom se netrhá (nechám chvíli pod mísou odpočinout) a NIKDY nebalím těsto dovnitř, pouze nahoře přeložím přes sebe...dělám 4 záviny na plech kratší, protože všechny "prdelky" jsou moje, ty mám nejradši...jablka strouhám na hrubším struhadle (dávám jich dost vysokou vrstvu) a podsypávám strouhankou...vrch propíchám vidličkou jak už tu někdo psal......jdu upéci

Valinka43: "... je však potřeba dobře vypracovat..."
Zajímavé...
Traduje se, že toto těsto není radno poctivě vypracovávat a zadělává se jen tak šup šup na rychlo, ba přímo stylem ŽAVES:-8 Je ověřeno, že pokud jsou v těstě ještě vidět kousíííčky tuku, tak těsto lépe "listuje" :-)
No, ale rád souhlasím s vaším NIKDY :-D

casino: tak to teda nemám takovou zkušenost, já propracovávám hlavně proto, abych vychytala to, kolik je třeba přidat mouky, aby těsto bylo hladké a nebyl tam znát ten tvaroh, protože každý je jinak mokrý a přesné dávkování nemusí být dokonalé. Z tohoto těsta nedělám jen záviny, ale třeba do kulatého tvořítka s tuhou marmeládou takové mušličky, které potom obalím v moučkovém cukru

Těsto vynikající, ale taky se mi trhalo, nebylo možné zabalit s větším množstvím jablek. Dnes jsem zkusila přidat jedno vejce a super, krásně se s ním pracovalo a netrhlo se ani trochu. Máme rádi ve štůdlu hodně jablek, tak jsem ráda, že jsem to vychytala:yes:

Boba:
Promiňte, ale něco děláte blbě... :-)
Toto je desetiletími a desetitisíci kuchtíků ověřený, takřka univerzální, recept :yes:
Jen s mírnou nadsázkou lze napsat, že z těsta lze uplést i bič :-p a při troše štěstí s ním i zapráskat :-D
***
Z tohoto těsta bych štrúdl neroloval ale pouze zavinul...
No, někdo má třeba srazek rád, že 8-(

casino: To je naprostá pravda. Recept na toto těsto koluje už opravdu celá desetiletí a pracuje se s ním naprosto skvěle i bez vejce. Dá se vyválet úplně dotenka. :yes:

Kde se mohla stát chyba? Snad v moc vlhkém tvarohu?

Dělám toto těsto léta podle maminky, je jednoznačně nejlepší. Poslední dobou se mi trhá. Nemáte někdo radu jak se tomu vyhnout? Někdy ho jíme s manželem skoro lžičkou :-p

Alena: Já si myslím, že je to tím, že je v něm hodně jablek, nebo že jablka obsahují hodně šťávy. Já štrůdl před pečením probodám vidličkou. Šťáva sice při pečení někdy vyteče, ale těsto se netrhá.

Štrůdl dělávám sice z pivního těsta, ale v létě, když je hodně padaných jablek, tak používám právě toto těsto tvarohové. Jablka, nakrájená na větší kusy, ale dávám ve větším množství mezi dvě placky a prosypu je pudinkem, aby vázal šťávu. Je to velká lahoda, ale jí se opravdu lžičkou (a pokud možno ještě teplé!) .

těsto se dělalo dobře ale v troubě se mi potrhal nevim proc jinak dobry strudl :-)

ivulinka:Ivi, i to je možné:-D:-D já ráda na tenko:-*:-* ale ono to zase taková hrůza nebyla;-)

senky: Jani, děkuji za vyzkoušení, napadá mě, jestli se ti těsto netrhalo, protože jsi ho měla vyválené natenko?
Fotka je super:-K

Výborný štrůdlík:yes::yes: trošku se mi těsto trhalo - asi tvarohem - nebo rukama:-?:-), ale dopadlo to dobře;-) Poslední kousky si mlaďoch balí na koleje:-) Přidávám bodík a foto;-)

Bahula:super Evi:-K a díky:-)

:yes::-p:-K za výborný recept. Dovolila jsem si přidat fotku.

Výborné těsto. Děkuji za recept. :-))

Tak štrůdl upečen, ještě si trošku poupravím náplň a půjde příští týden do soutěže!:yes::-K

Kriss: určitě ne, u nás zmizí bez odpočinku ihned :-D:-D:-D:-D, je výborný fakt :yes::yes::yes:

Chtěla jsem se jen zeptat k poznámce o odpočinku v ledničce na noc, nevadí, když štrůdl udělám hned, že? :-8 Přeci jen je tam napsáno "...JE MOŽNO dát přes noc do ledničky odpočinout ."

Celý receptík vypadal velice jednoduše a hezky, tak jsem se ho rozhodla dneska vyzkoušet, ale těsto bylo nějaké "suché", často se mi trhalo. Závin se ale podařilo zabalit a teď už se peče v troubě, tak uvidím, jak to dopadne. Jestli popraská, tak ho příště udělám znovu. Praxe dělá mistra a jednou se prostě určitě povede:-*:-D

Tak dneska upečeno a musim říct, rychle, stručně a... výborné!!! děkuji za recept :)

Ivulinko,krásné fotečky.:yes::yes:Ukládám a v nejbližší době udělám.

Tohle těsto znám už dlouho...dělávala ho babička a proto dávám bodík:yes::yes::yes::-), protože vím, jak je z něj štrudlík skvělý;-) a přidávám foto

Ivulinko! Moc hezký recept na štrůdlík. Zkusím ho udělat po tvém, moc se mi líbí. :-O:-K:yes: +18

Mirečko, moc děkuji za fotky, záviny se ti moc povedly, to těsto je tak tvárné, že se s ním nedá nic pokazit. Díky:-K

Ivulinko:-),tak na něj včera došlo znovu a byl výtečný.Dvě "nohy" s jablky jsem poslala za Vojtíškem a jeho prarodiči na dovolenou a třetí,napůl plněnou jablky a napůl tvarohem s rozinkami,jsme snědli k odpolední kávě:-8.Líbí se mi jak je těsto vláčné a tvárné a přemýšlím o dalších možnostech jeho využití;-).Zkrátka,štrůdl je výborný a doporučuji ho dále:yes:.Jo a dovolila jsem si přidat dvě fotky "rychlovky":-8.

:yes:+17tohle nikdy nezklame:yes:

Mirečko:-):-K, to jsem strašně ráda, že se ti zalíbilo a těším se na fotečky, nešetři s nimi:-!

Ivulinko:-) dneska jsem zkusila udělat tarohové těsto podle tebe a je výborné:-p.Dělala jsem ho z tvarohu z 5kg kyblíku a tak bude asijako vaničkový,ale těsto šlo krásně udělat i tak;-).Jo a snese pečení až 40min - nějak jsem se zapoměla při pečení s dětmi na zahradě:-8:-D.Ochutnala jsem ho už za tepla a neměl chybu,takže posílám boďku č.16 a zkusím i odfotit:-).

Tenhle recept dělám už tak patnáct let. Poradila mi naše uklízečka. Je ale nepřekonatelný. Pro mě král mezi štrůdly:-p:-p:-p:yes:

Byla to moje strudlova prvotina. Povedla se :). Diky za recept.

Vyborne testo, jen zavin neroluji protoze vevnitr se pak testo nepropece. Jablka davam na 1/3 vyvaleneho testa presne uprostred a zbyle rozvalene testo jen presto prehnu zleva a zprava. Propece se to jedna basen :-)

koudelkova.monika@atlas.czHned zitra se do neho pustim!:-p:-)

Dneska jsem vyzkoušela a byl moc dobrý, jenom se po něm zaprášilo:-8. Určitě jsem ho dnes nedělala naposledy:yes:

Tématické fráze:
tvarohový štrůdl, těsto na štrudl, štrůdl recept, tvarohove testo, štrůdl, tvarohový štrůdl s jablky, těsto na štrůdl recept, štrůdl tvarohový, jablecny strudl z tvarohoveho testa, testo na strudl s tvarohem, štrůdl z tvarohu, štrůdl s tvarohem, závin z tvarohového těsta, štrůdl těsto, bezlepkový štrůdl tvarohový, recept na tvarohovy štrudl, těsta na štrůdl, jak zabalit štrudl, recept tvarohový štrůdl, recept na těsto na strudl

Suroviny:
mouka polohrubá, tuk, tvaroh měkký, sůl, jablko, strouhanka, perník strouhaný, skořice, cukr krystal, rozinky, oříšky, vejce, tuk, cukr moučkový

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu