Vývar do zásoby
Na přípravu můžeme použít kuřecí skelet a křídla, která nám zbydou po naporcování kuřete, nebo si přímo koupit směs z kuřete na polévku. Kuřecí křídla mají super poměr masa, kostí, chrupavek a kůže. Křídla vývaru přidají chuť i pěknou porci želatiny. Kůže obecně je zdrojem tuku a želatiny.
Postup přípravy
Krok 1: Vezmeme největší hrnec, který doma máme a ten zcela naplníme kostmi.
Krok 2: Zalijeme vodou, přidáme kořenovou zeleninu (na 5 l hrnec dávám - 1 větší mrkev, 1 středně velkou petržel, 1/8 celeru), ale může být klidně i cibule, česnek, kukuřice... záleží co máte rádi).
Krok 3: Dále přidáme cca 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře, 2 bobkové listy a bylinky.
Krok 4: Vaříme na mírném příkonu tepla asi dvě hodiny nebo i déle. Obzvlášť, pokud máme hovězí nebo vepřové kosti.
Krok 5: Poté vývar přecedíme a dochutíme. Ale jen decentně, nepřesolujeme.
Krok 6: Poté vývar vaříme na mírném plameni tak dlouho, dokud se tekutina nezredukuje tak na 1/8 až 1/10 množství. Správná redukce je po vychladnutí rosolovitá.
Krok 7: Poté si připravíme sáčky nebo nádobky s víkem a do každého sáčku nebo krabičky dáme tak 100 ml zredukovaného vývaru. Dáme zamrazit.
Zveřejněno 4. 10. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vývar do zásoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R1Xq
Moje poznámka
Vývar do zásoby
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R1Xq
Nejnovější recepty
Grinchův elixír
Přidáno před 1 hodinou
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 4 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 4 hodinami
Salát Emerald
Přidáno před 7 hodinami
Kuličky kumquat
Přidáno před 7 hodinami
Rychlá polévka s mrkví, hráškem a strouháním
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Liduščin vaječný koňak
Evculina84 před 29 minutami
Kuře na paprice se smetanou
_martakrizk8_ před 1 hodinou
Pravý vepřový guláš
michaelatomastikova999 před 1 hodinou
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Ketynna před 1 hodinou
Jednoduché nepečené Tiramisu kuličky/Tiramisu Truffles
Fredy83 před 2 hodinami
Salát z červené řepy s nivou a ořechy
Dobeska před 3 hodinami
Expresní svíčková na smetaně
mafinka888 před 3 hodinami
Bramboráčky
Anickamanicka před 4 hodinami
Domácí langoše
Jurkano před 4 hodinami
Perníčky
horakova654 před 5 hodinami
Tématické fráze:
jak uchovat vývar,
jak zamrazit vyvar,
redukce vývaru,
uchování vývaru,
jak uskladnit vývar,
jak skladovat vývar,
jaké koření do vývaru,
zredukovany vyvar,
skladování vývaru,
vývar z kostky,
uskladnění vývaru,
jak redukovat vyvar,
výroba vývaru,
koření do vývaru,
zamrazit vývar,
vývary,
hovezi vyvar do zasoby,
recepty pro začátečníky,
redukce vyvar,
výroba hovězího vývaru
Suroviny:
kosti kuřecí,
zelenina kořenová,
cibule,
česnek,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř celý,
sůl,
voda,
bylinky
Komentáře (14)
To platí v případě hovězího,popř. vepřového - nejméně 4 hodiny, u ostatního druhu méně, rybí vývar stačí 1 hodina !
Před vložením do studené vody doporučuji prudce opéct v troubě(kromě rybího masa a kostí), třeba i se zeleninou a přidat cibuli ve slupce(pouze omýt a neloupat). Nebude se tvořit tolik pěny a vývar bude čistší.