Staročeské zelníky
Staročeský recept pochází z kuchyně našich prababiček a k jeho přípravě potřebujeme jen pár základních surovin. Nastrouhané brambory, kysané zelí, vejce a škrob stačí smíchat a poté dozlatova usmažit.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 775 kJ / 424 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,68 g |
Tuky | 7,71 g |
Vláknina | 3,30 g |
Cholesterol | 259 mg |
Sodík | 113 mg |
Sůl | 0,21 g |
Sacharidy | 75,40 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Vymačkáme z nich většinu vody.
Krok 2: Okapané kysané zelí překrájíme a přidáme k nastrouhaným bramborám.
Krok 3: Přidáme vejce, solamyl a sůl.
Krok 4: Těsto pořádně promícháme a na rozpáleném oleji zprudka smažíme menší placičky.
Krok 5: Můžeme podávat samostatně nebo se zeleninou.
Zveřejněno 30. 9. 2015
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Staročeské zelníky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OzZp
Moje poznámka
Staročeské zelníky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/OzZp
Nejnovější recepty
Jogurtový koláč se zakysanou smetanou
Přidáno před 5 hodinami
Švestkový džem
Přidáno před 10 hodinami
Mrkvovo-jablečné muffiny bez přidaného cukru
Přidáno před 14 hodinami
Pudinkové BeBe řezy
Přidáno před 16 hodinami
Topinky se salámovo-vaječnou směsí
Přidáno 15. 8. 2025 15:20:45
Mini chlebíčky s tataráčkem z uzeného lososa
Přidáno 15. 8. 2025 15:12:35
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hubník s anglickou slaninou
kacaba10 před 1 hodinou
Jednoduché Margot řezy
Petreli před 2 hodinami
Nekynuté šátečky
Bohunka37 před 3 hodinami
Litý kynutý koláč - hrníčkový, rychlý
majka-24 před 4 hodinami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Lucia81 před 4 hodinami
Slaný cuketový koláč
ihrdlick před 5 hodinami
Kuře na leču
Ivet88 před 6 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
Lelekovicero před 6 hodinami
Vynikající langoše
pazderka83 před 6 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
karel_koutnik před 7 hodinami
Tématické fráze:
zelniky,
zelníky z kysaného zelí-recept,
zelníky recept,
recept na zelniky,
staročeské recepty,
zelníky - recept,
recepty ze staročeské kuchařky,
nejlepší zelníky,
recepty zelniky,
recept zelniky,
smazene zelniky,
zelníky smažené,
zelník,
zelníky z kysaného zelí,
jak se delaji zelniky,
recepty na zelníky,
staočeské zelniky,
staročeské zelí,
recept na zelník,
zelniky z kysané zelí
Suroviny:
brambory,
zelí kysané,
vejce,
solamyl,
sůl,
olej
Komentáře (76)
byl moc dobrý Vlaďěna
Dovolím si přidat foto.
...jinak si myslím, že kdyby babičky měly dřív Podravku (Vegetu) a levný olej, tak by to taky používaly.
... 22th v neděli bych měl mít dokvašené zelí, tak se na to hned vrhnu
Třeba osoby s diabetem by je neměly používat vůbec, protože smažené škroby (včetně těch v bramborách) jsou pro ně jako jed. V mouce jsou škroby taky, ale ne v čistém stavu (jako ve škrobové moučce). Takže spíš použít mouku obilnou a čím tmavší, tím lepší. Obsahuje méně škrobu.