Makronky
Maličké makronky patří v posledních letech k nejoblíbenějším moučníkům. Jsou lesklé, pestrobarevné a lehounké jako vánek. Jejich příprava sice není úplně jednoduchá, podle spolehlivého receptu je však s trochou šikovnosti zvládne každý.
Suroviny pro 32 kusů
32kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 158 kJ / 1 711 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 31,00 g |
Tuky | 57,10 g |
Vláknina | 12,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 201 mg |
Sůl | 0,40 g |
Sacharidy | 262,27 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mandlovou mouku (nebo strouhané mandle) smísíme s moučkovým cukrem a po částech mixujeme najemno. Vše prosejeme přes husté síto.
Krok 2: Bílky s krupicovým cukrem ušleháme do tuha (můžeme přidat barvivo).
Krok 3: Ručně (vařečkou) opatrně vmícháme prosátou směs do bílků s cukrem. Čím déle budeme míchat, tím více těsto zřídne (a posléze se bude před pečením více roztékat na plechu). Těsto je správné, když z vařečky odpadává v tzv. "jazycích".
Krok 4: Cukrářským sáčkem stříkáme hladkou špičkou (o průměru 8 mm) na papír na plechu pusinky o průměru asi 35 mm. Pokud se pusinky dostatečně neroztečou (těsto je husté), stačí plech pustit naplocho (i opakovaně) na podložku.
Krok 5: Pusinky necháme zaschnout, až se na dotek prstem nelepí. Podle podmínek zasychání trvá od desítek minut až po jednotky hodin a je vhodné napřed upéci jednu skořápku jako zkušební vzorek.
Krok 6: Pak dáme plech do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch). Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 140 °C a dosušíme.
Krok 7: Po zchladnutí skořápky sundáme z papíru, spárujeme podle velikosti a plníme je krémem.
Krok 8: Necháme asi 12 hodin odležet v chladu a můžeme podávat.
Krok 9: Pokud se vše podaří, tak ideální makronka má mít v průměru 40 až 45 mm, má být vyběhlá do výšky takzvanou „nožkou“ (krček, límeček, golierik), korpusy mají být hladké, lesklé - jako lakované, při skusu má makronka křupnout a pak se rozplynout na jazyku. Uvnitř má být změklá krémem, ale skořápky se nesmí lepit na zuby.
Zveřejněno 5. 2. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Makronky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PlVA
Moje poznámka
Makronky
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PlVA
Nejnovější recepty
Těstovinový salát
Přidáno před 1 hodinou
Bratislavský guláš podle ČSN
Přidáno před 4 hodinami
Skotský pudink s rebarborou
Přidáno před 15 hodinami
Nudle s mákem a rebarborou
Přidáno před 17 hodinami
Hermelín s rebarborovo-cibulovou směsí
Přidáno před 17 hodinami
Lasagne s květákem a mrkví
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zdravá grepová buchta
Rozzitta10 před 6 minutami
Vepřové nudličky s pak choi
margotka53 před 7 minutami
Mrkvová polévka s celestýnskými nudlemi
Lucie1001 před 1 hodinou
Mrkvový salát s jablky
Yvajs před 2 hodinami
Hrníčková bábovka
Fitulka před 4 hodinami
Valašská kyselice
Fitulka před 4 hodinami
Vynikající rychlé knedlíky z rohlíků a brambor
KiaraK před 5 hodinami
Smetanové fazolky s koprem
Jirka1965 před 5 hodinami
Brokolice zapečená s česnekem a dvěma druhy sýru
Bretik před 13 hodinami
Chřest v jemné omáčce se zeleným pepřem
Povar-Kuzmicz před 15 hodinami
Tématické fráze:
recept na nejlepší makronky,
nejlepší makronky recept,
jak se dělají makronky,
jak upéct makronky,
mandlová mouka lidl,
video recept na makronky,
makaronky,
macronky,
krém do makronek,
krém na makronky,
makaronky recept,
makronky recept na náplň,
mandlová mouka na makronky,
orechove makronky,
jak udělat makronky,
makronky recept video,
mandlové makronky,
macronky recept,
magronky,
makronky bez mandlí
Suroviny:
bílek,
cukr krupice,
mandle loupané,
cukr moučkový,
potravinářské barvivo,
mascarpone,
krém pařížský,
krém máslový,
máslo,
krém čokoládový
Komentáře (36)
Tak jsem namlel loupané (tedy pražené) lískáče, ušlehal bílky a udělal těsto; na papíry nastříkal pusinky a čekal a čekal, dokonce na sluníčku jsem je chvilku nechal a korpusy ne a ne zavadnout
...a pak už to byla brnkačka
Óóó přírodo! Jeden se furt učííí...
Asi chyba v zasychání...
To je na celém procesu nejdůležitější... Teď je blbé počasí na makronky (vlhké počasí)... Zkusit přiložit pod kotel
Opravdu zasychání raději o hodinu přehnat, než o minutu uspěchat
Opravdu napřed v peci zkusit 1 skořápku... Raději postupně sníst pár zmetků, než zmršit najednou celý plech
No, snad se zadaří
Kdyžtak, tak dnes jsem na příjmu...
Jakou dělám chybu když mi makronky nevyskočí ? Nejdříve se zvětšuje a pak jakoby splasknou
a někdy nakupuji u AWA shopu, kde jí mají v nabídce také:
https://www.awashop.cz/mandlova-mouka-z-loupanych-...
Tak si aspoň můžete porovnat ceny. Zdravím!
Konečně jsem narazil na jemnou mandlovou mouku, kterou netřeba po troškách mixovat s cukrem a pracně osívat
https://www.monacoint.com/eshop/produkt/amo76-1
V plechu uvařelé Salko (tedy zkaramelizované Salko) vyšleháme s mascarpone a podle chuti osolíme
Makronky plněné slaným karamelem nechutnaly každému, ale někteří chválili až tak, že se mi chlupy ježily
A pro toho, kdo by se případně optal zda by nebyla lepší mořská sůl, předem odpovídám:
Jj, byla
Nezkoušel jsem, ale nic nepokazíte když o množství kakaa ponížíte množství mandlové mouky. Kakao smíchat s moukou+cukr a přesít.
Pokud se do toho pustíte, tak upozorňuji na to, co vás může potkat: 22.09.2014 21:45:37
Nastříkám si zopár pusinek na zbytky papíru a když už se těsto nelepí na prst, tak jednu zkušební dám do pece a během 20 sekund vidím zda je OK. Stává se, že skořápka nevyběhne, nebo je popraskaná... Za 15´ zkusím znovu a pak znovu a znovu až je OK. Zpravidla všechno zhojí čas