Mazanec - vánočka - ptáčci v hnízdě
Podle tohoto receptu upečete z kynutého těsta báječný mazanec nebo vánočku. Nebo můžete vytvořit hnízdo posypané mandlemi, do kterého usadíte malého ptáčka, a připravíte tak krásnou jarní jedlou výzdobu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 008 kJ / 3 826 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 86,51 g |
Tuky | 156,21 g |
Vláknina | 21,24 g |
Cholesterol | 1,24 g |
Sodík | 269 mg |
Sůl | 0,56 g |
Sacharidy | 507,92 g |
Postup přípravy
Krok 1: Brusinky (nebo rozinky) předem namočíme do rumu.
Krok 2: Z droždí, lžičky cukru, lžíce hladké mouky a trošky vlažného mléka zaděláme kvásek a necháme vykynout.
Krok 3: Mouku promísíme se solí, nastrouhaným muškátovým oříškem, kardamomem a s cukrem. Těsto můžeme připravit i v domácí pekárně.
Krok 4: Ve vlažném mléce rozkvedláme žloutky, rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Nalijeme do nádoby k mouce a zapneme program Kynuté těsto. Po cca 7-10 minutách přidáme rozpuštěné sádlo a brusinky nebo rozinky namočené v rumu a necháme zapracovat do těsta.
Krok 5: Necháme kynout na teplém místě asi 30-40 minut a na vále pak tvoříme buď vánočku nebo mazanec.
Krok 6: Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C. Mazanec přeneseme na plech a nakonec ho potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi.
Krok 7: Pečeme 10 minut, poté teplotu stáhneme na 170-180 °C a pečeme cca 35-50 minut. Vánočku a mazanec pečeme asi 50 minut, briošky (ptáčky) asi 35 minut. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou.
Zveřejněno 25. 1. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Mazanec - vánočka - ptáčci v hnízdě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PA0l
Moje poznámka
Mazanec - vánočka - ptáčci v hnízdě
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/PA0l
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 5 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 6 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 15 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 1 hodinou
Špenátová polévka
brtna před 3 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 3 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 3 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 4 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 4 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 5 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 6 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 7 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 7 hodinami
Tématické fráze:
vánočka s muškátovým oříškem,
vánočka z másla a sádla,
kynutá vánočka s muškátovým oříškem,
velikonoční mazance recept,
kynuta vanočka se sadlem,
mazanec s muskatovym oriskem,
vanocka 250 hl.mouky a 250 polohrube,
levný mazanec,
vánočka s muškátovým oříšky,
levný recept na vánočku bez rozinek,
mazanec potreni,
nádoba na mazanec,
mazanec ptačky,
mazanec z dom.pekarny,
velikonoční mazanec z hl. mouky,
nazdobený mazanec,
vánočka 90 g máslo+sádlo,
nádoba na vánočku,
vanocka z dom pekarny recept,
top recepty na malou vánočku
Suroviny:
máslo,
sádlo,
cukr krystal,
cukr vanilkový,
žloutek,
sůl,
citron,
ořech muškátový,
brusinky,
rum,
droždí sušené,
mléko,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
kardamom mletý,
vejce,
mandle plátkové
Komentáře (6)