Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šťovíková polévka s uzenými škvarečky

Šťovík roste snad na každé louce a většina z nás jeho nakyslou chuť někdy ochutnala v syrové podobě. Své uplatnění však najde i v teplé kuchyni. Připravte si z něj neobvyklou krémovou polévku, která spolu se škvarečky z uzeného masa a lžící zakysané smetany zahřeje na těle i na duši.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

terezicka1 terezicka1

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 697 kJ /
406 kcal
Bílkoviny23,14 g
Tuky9,76 g
Vláknina51,96 g
Cholesterol 83 mg
Sodík 885 mg
Sůl2,05 g
Sacharidy31,10 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Kořenovou zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky a spolu s uzeným uvaříme doměkka. Krok 2: Listy šťovíku omyjeme, pokrájíme a dáme do mixéru. Přidáme oloupaný česnek a šalotky, přilijeme pár lžic vývaru ze zeleniny a uzeného a rozmixujeme. Krok 3: Zeleninu a maso přecedíme, vývar si ponecháme. Použijeme množství dle toho, jak hustou chceme mít výslednou polévku. Krok 4: Přidáme k němu šťovíkové pesto, smetanu, osolíme a opepříme. krátce povaříme. Krok 5: Uzené maso pokrájíme na kostičky a osmažíme na pánvi. Krok 6: Polévku zdobíme škvarečky z uzeného masa a lžící zakysané smetany.

TIP: Šťovík - bylina našich strání i zahrádek

Zveřejněno 13. 3. 2016

Poznámka autorky terezicka1

Další mé recepty najdete zde: http://vareniapeceni.cz/ Já mám ráda krémovou polévku, tak jsem raději nejprve dala méně vývaru a pak přidala pesto a následně dolila vývarem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mjGr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/mjGr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

Přiznám se, že jsem ji nikdy nejedla a ani jsem o ní nikdy neslyšela. Proto jsem ji udělala takto s tím, že jsem se bála té sťovikove chuti. Jako malá jsem na šťovík chodila za barák na pole a i teď jak jsem ho koupila, jsem si ráda vzpomněla na dětská léta a vzala jsem si jich pár do pusy :) Každopádně česnek v tomto množství tam není cítit. A dobře jsem volila i ty skvarecky, jsem masovej člověk :D

Mně se moc líbí a chutnala by mi. Ukládám si, ale musím počkat, až se dostanu mimo Prahu, protože tady šťovík hledat nebudu;-):-):yes:
špagi - já myslím, že dva stroužky česneku a 100 g masa nic nepřebije;-), ale taky jsem dělala šťovíkou a nic už jsem nepřidávala, tohle je příjemná změna.;-)

No nevím, šťovíkovou polévku znám z dětství, i párkrát jsem ji vařila, ale tady s těmi surovinami se ta jemná nakyslá chuť šťovíku úplně ztratí, česnek a maso to přebije, to by ho tam muselo být několikrát větší množství, ale pokud chutná....

Tématické fráze:
polévka ze štovíků a uzeným masem, pesto ze šťovíku recept, pesto ze šťovíku, stovikova polévka s uzeným masem

Suroviny:
šťovík, česnek, maso uzené, voda, mrkev, petržel, celer, smetana ke šlehání, cibule šalotka, smetana zakysaná, sůl, pepř mletý

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu