Pečená kachní stehna se špenátem a česnekovými brambory

MamlajdaD Kuchařka: MamlajdaD

Doba přípravy: cca 35 - 40 minut + doba pečení 2 porce Pro začátečníky 5 názorů

Suroviny

2 kachní stehna (nebo podle počtu strávníků)
sůl a celý nebo drcený kmín
trochu vody na podlití
Na špenát:
1 mražený špenát
2 lžíce másla
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
100 ml smetany - stačí 12%
2-3 stroužky česneku
sůl a pepř
1-2 vejce
Na brambory:
5-6 středně velkých brambor
sůl a pepř
2-3 lžíce kachního sádla
3-4 stroužky česneku
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pečená stehna: Omytá kachní stehna trochu osušíme, posypeme solí a kmínem, vložíme do pekáčku, podlijeme asi 1 dl vody a pečeme v troubě nejprve asi 10–15 minut na 200º C, pak zmírníme na 160 - 165º C a lehce přikryté alobalem nebo pečícím papíre pečeme do změknutí masa, cca 2 a půl až 3 hod. Pak odkryjeme a ještě při vyšší teplotě (200 - 210º) dopékáme na barvu. Stehna během pečení podléváme výpekem a můžeme je i na chvíli otočit.

  2. Špenát: Mražený špenát necháme mírně rozmrazit, nejlépe v misce, aby se zachytila špenátová voda. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle (také můžeme dát 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje). Přidáme hladkou mouku, zalijeme smetanou a vodou ze špenátu a krátce povaříme. Vložíme špenát, podusíme a zároveň vymícháváme metličkou na hladký krém. Teplotu včas snížíme, špenát při silnějším varu hodně prská z nádoby na všechny strany. Dochutíme česnekem, solí a pepřem a zahustíme jedním nebo dvěma vajíčky.
    Pokud je dušeného špenátu moc, můžeme přebytek v plastových krabičkách zamrazit, má po rozmrazení stále dobrou chuť jako čerstvě uvařený. Nechala jsem v mrazáku nejdéle dva měsíce, delší dobu nemám vyzkoušenou. (Zmrazené dušené zelí na rozdíl od špenátu není po rozmrazení moc dobré.)

  3. Brambory uvaříme ve slupce v silně osolené vodě. Necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky nebo třeba na osminky. Troubu předehřejeme na 200 - 220º C. Z pekáčku se stehýnky sebereme asi 2 lžíce sádla, trochu ho případně nahřejeme, prolisujeme do něj česnek, vymažeme malou částí pekáček na brambory. Pokud je sádla málo, nastavíme ho lžící vepřového sádla nebo lžící oleje. Brambory do pekáčku vyskládáme, můžeme je i podle chuti přisolit a podle chuti opepřit. Do nahřátého kachního sádla prolisujeme česnek, brambory s ním pokapeme a rozetřeme ho. Pečeme dozlatova, já pekáček dávám na vyšší příčku, aby se brambory rychleji opekly. Kdo nemá moc rád česnek, tak ho samozřejmě vynechá, ale je to s ním dobré.

Poznámka

Tyto česnekové brambory a špenát se hodí i k pečenému kuřeti (nebo kuřecím stehnům), myslím, že i k jinému pečenému masu (např. k vepřovému).

Je to dobré řešení pro ty, kteří nemají rádi knedlíky (nebo se s nimi neradi dělají :-)).

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 3 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Pečená kachní stehna se špenátem a česnekovými brambory

  • hospodyne hospodyne

    MamlajdaD: a co se týká chuti, šoulet je také s česnekem. Vzpomněla jsem si, že už jsme ho neměli asi rok, tak budou v sobotu dvě varianty.:-K:-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    hospodyně: Děkuji za komentář. Já kachnu můžu, ta se upeče skoro sama (celou peču pomalým pečením, z malé dělám roládu), ale tohle byly jen dvě stehna a malé prsíčko (na ochutnávku). Jenže ty přílohy, do těch se mi se mi někdy moc nechce. Ale kačena si zasouží alespoň nějakou přílohu, tak jsem to řešla podle své lenosti (aby se vlk nažral a koza zůstala celá - se dřív říkávalo :-D). Bylo to opravdu jedlé a budu opakovat. Moc zdravím tebe i kluky a mějte se tam u vás moc hezky. :-K:-K

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Náhodou, mně se to líbí. Když jsme mívali 20-30 kačen a ještě k tomu husy, rozhodně nebyly jen s knedlíkem a zelím. Od bramborového salátu / to jíme dodnes/, po kaši, křenovou omáčku atd., kedlubnové nebo dýňové zelí, na Slovensku by řekli 'prívarok', a brambory ve všech podobách ...:yes:

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD(autorka receptu)

    mika59: No já jsem měla den předem uvařené brambory na knedlíky, že budou k těm stehnům a k tomu bude zelí. No nějak se mi to vymklo z rukou, chuť do vaření knedlíků žádná (ono se pro jednoho člověka někdy moc vařit nechce). :-( Tak jsem si řekla, opeču brambory s česnekem a ten špenát, to už bylo jasné, tam je také dochucení česnekem, to se k sobě hodí. Jak moc se to bude hodit ke kachně, na to jsem byla tedy fakt moc zvědavá. :-O Ale světe div se, hodilo se a bylo to moc dobré, dokonce jsem si šla ještě trochu přidat. ;-):-D Kdyby mi nechutnalo, nedala bych to sem. :-8 Ale každý máme jiné chutě, někomu se ta kombinace nemusí líbit. ;-) Děkuji za komentář a zdravím! :-K:-K

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    No Aničko já bych asi kachnu ke špenátu nedala, mají svou výraznou chuť ..ale je to jen můj problém. Jinak nic proti receptu..;-)

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo