Trnkové vdolek
Vdolky voňavé, vláčné, s jemně nakyslou chutí švestek, to je tradiční lahůdka, která potěší každého milovníka domácího pečení. Skvělé k čaji i kávě, připomínají kouzlo staročeské kuchyně v každém soustu.
Suroviny pro 1 dávka
cca 20 ks
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 16 886 kJ / 4 036 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 111,32 g |
Tuky | 105,79 g |
Vláknina | 25,14 g |
Cholesterol | 588 mg |
Sodík | 203 mg |
Sůl | 0,47 g |
Sacharidy | 647,03 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 11. 7. 2016
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Trnkové vdolek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7B8w
Moje poznámka
Trnkové vdolek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7B8w
Nejnovější recepty
Tortillové košíky
Přidáno před 3 hodinami
Sýrové hrudky s pažitkou
Přidáno před 5 hodinami
Bylinkové pesto
Přidáno před 22 hodinami
Grilovaný chřest s pikantním přelivem a sezamem
Přidáno 6. 5. 2025 14:09
Vepřová směs se zeleninou a hranolkami
Přidáno 6. 5. 2025 13:33
Kuřecí prsa se zeleninou z jednoho pekáče
Přidáno 6. 5. 2025 12:40
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Brokolice v sýrové omáčce
Jan236737488 před 1 hodinou
Víťovi muffiny
VitaKuchar20 před 1 hodinou
Hovězí roštěná na cibuli
Sahula před 2 hodinami
Banánové muffiny
VitaKuchar20 před 2 hodinami
Hovězí na česneku
Modraska před 3 hodinami
Špagety à la carbonara
Hanako17 před 6 hodinami
Kuřecí stehna na hlávkovém zelí
Moanka před 6 hodinami
Polévka z hlávkového zelí
Moanka před 6 hodinami
Koláčky jako kynuté, ale bez kynutí
Moanka před 6 hodinami
Tématické fráze:
trnková buchta,
trnkový kolač,
vdolek,
trnkové koláče,
trnkove buchty,
vdolky,
trnky recepty,
trnkova buchta s tvarohem,
trnkova buchta recept,
kynuté trnkové buchty,
nadychany svestkovy vdolek,
vdolek s trnkama,
tvarohova napln staniol,
jogurtove vdolky,
trnkový koláč recepty,
trnková buchta kynutá,
recept na vdolky,
povidlovy vdolek s posypka,
vdolky od babičky,
trnkový koláč s kynuteho těsta
Suroviny:
mouka hladká,
droždí,
mléko,
máslo,
sádlo vepřové,
sůl,
cukr moučkový,
tvaroh,
žloutek,
pudink vanilkový,
cukr,
rozinky,
povidla švestková,
máslo,
mouka hrubá,
cukr moučkový,
olej,
máslo,
rum,
cukr
Komentáře (26)
Maja Motti, prosím, doplníš hmotnosť tvarohu? Na toto množstvo múky si asi koľko použila?
Ale nebyla to žádná sláva... Takové "ošizené" koláče pamatuji jako přílohu ke kyselici... Upekl jsem od každého těsta i po bochánku bez náplně, že aby hodnocení těsta nebylo ovlivněno náplní
Už po upečení (ve čtvrtek) bylo "Ž" kypřejší...
V pátek byl rozdíl v těstech znát už na omak a mančaft se vyjádřil, že se to dost podobá těstu na pizzu...
V sobotu se "to" ještě dalo ukousnout, ale byla to už taková, jak se říká "dusivka".
V neděli, a to je pro mě největší přeqápko, byla obě těsta STEJNÁ!!! Stejná a suchá jako suchá brzda.
No, pokud se "paštikáři" chystají do Chorvatska, tak jako do přílohy ke konzervám lze ušetřit i na vejcích..., po třech dnech to vyjde nastejno
magdalenka:
Tvaroh? Já dávám na 1kg těsta 0,7kg tvarohu. Tady jsem z jedné dávky udělal 30ks (čili dělal menší) a tvarohu dával po 1PL
cathleen:
Ano, těsto se zdálo řidší
(smázl jsem fotečku těst)
Já to nepovažuji za problém, akorát mě to překvapilo... očekával jsem spíš opačnou reakci těst
No, všechno jsem dělal 2x vedle sebe: vytemperoval suroviny, navážil a osál mouku, odměřil a ohřál mléko, navážil a v MW roztavil tuky (sádlo bylo tekuté, máslo jen změklé), odlil trošku mléka (osladil) a nadrobil droždí (po 42g) a šel si vypít 1. kávu a přečíst noviny
Rozdíl tedy mohl být:
a) Kvasnice do těsta "Ž" zrály o 15´ déle (ale objemově už moc proti těm prvním nevyběhly)
b) Tuky jsem držel v teple v MW (máme ji nad el. troubou, kterou už jsem roztápěl) takže by obě dávky měly být stejně teplé ale také nemusely
c) Ve vymísení těsta... Nemohu zaručit, že těsta byla vypracována naprosto stejně.
Jedno stařenko sem měla v Křenůvkách, drohó ve Slatinkách. Pikávale obě jak pánbuh
Jeden žloutek v těstě bych asi nepoznala, ale když se jich použije víc, už to na jemnosti těsta poznat je.