Trnkové vdolek
Suroviny
Porce: cca 20 ks
Nutriční hodnoty
Energie | 16 886 kJ / 4 036 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 111,32 g |
Tuky | 105,79 g |
Vláknina | 25,14 g |
Cholesterol | 588 mg |
Sodík | 203 mg |
Sůl | 0,47 g |
Sacharidy | 647,03 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Trnkové vdolek - babička říkávala povidlům trnky. Žila na Moravě, proto "Trnkové vdolek". Vdolky jsou podle jejího receptu a jsou úžasné a nadýchané. Jako děti jsme se o ně klidně i porvaly. Do každé ruky a vdolek - a už nás nebylo. A ani vdolků :-)
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 7. 2016 07:55
casino: No vidíte, já je z tohoto těsta dělala na svatbu (jen malé vdolečky s tvarohem, povidly nebo mákem) dcery mé kamarádky a všem chutnalo, že lepší nejedli. Okamžitě mizely vdolky ze stolu.
24. 7. 2016 23:30
Tak napečíííno a snědýýýno jest
Ale nebyla to žádná sláva... Takové "ošizené" koláče pamatuji jako přílohu ke kyselici... Upekl jsem od každého těsta i po bochánku bez náplně, že aby hodnocení těsta nebylo ovlivněno náplní První den jsem pečivo skladoval v přiklopeném brutvanu, že aby moc navysychalo, dále pak pod utěrkou.
Už po upečení (ve čtvrtek) bylo "Ž" kypřejší...
V pátek byl rozdíl v těstech znát už na omak a mančaft se vyjádřil, že se to dost podobá těstu na pizzu...
V sobotu se "to" ještě dalo ukousnout, ale byla to už taková, jak se říká "dusivka". Nebýt takový hic, tak jsem k tomu uvařil kyselici
V neděli, a to je pro mě největší přeqápko, byla obě těsta STEJNÁ!!! Stejná a suchá jako suchá brzda.
No, pokud se "paštikáři" chystají do Chorvatska, tak jako do přílohy ke konzervám lze ušetřit i na vejcích..., po třech dnech to vyjde nastejno
magdalenka:
Tvaroh? Já dávám na 1kg těsta 0,7kg tvarohu. Tady jsem z jedné dávky udělal 30ks (čili dělal menší) a tvarohu dával po 1PL
cathleen:
Ano, těsto se zdálo řidší
(smázl jsem fotečku těst)
Ale nebyla to žádná sláva... Takové "ošizené" koláče pamatuji jako přílohu ke kyselici... Upekl jsem od každého těsta i po bochánku bez náplně, že aby hodnocení těsta nebylo ovlivněno náplní První den jsem pečivo skladoval v přiklopeném brutvanu, že aby moc navysychalo, dále pak pod utěrkou.
Už po upečení (ve čtvrtek) bylo "Ž" kypřejší...
V pátek byl rozdíl v těstech znát už na omak a mančaft se vyjádřil, že se to dost podobá těstu na pizzu...
V sobotu se "to" ještě dalo ukousnout, ale byla to už taková, jak se říká "dusivka". Nebýt takový hic, tak jsem k tomu uvařil kyselici
V neděli, a to je pro mě největší přeqápko, byla obě těsta STEJNÁ!!! Stejná a suchá jako suchá brzda.
No, pokud se "paštikáři" chystají do Chorvatska, tak jako do přílohy ke konzervám lze ušetřit i na vejcích..., po třech dnech to vyjde nastejno
magdalenka:
Tvaroh? Já dávám na 1kg těsta 0,7kg tvarohu. Tady jsem z jedné dávky udělal 30ks (čili dělal menší) a tvarohu dával po 1PL
cathleen:
Ano, těsto se zdálo řidší
(smázl jsem fotečku těst)
21. 7. 2016 14:38
casino: nebylo těso "Ž" těmi žloutky trochu řidší? Volnější těsta kynou rychleji a lépe....
21. 7. 2016 14:22
Maja Motti:
Já to nepovažuji za problém, akorát mě to překvapilo... očekával jsem spíš opačnou reakci těst
No, všechno jsem dělal 2x vedle sebe: vytemperoval suroviny, navážil a osál mouku, odměřil a ohřál mléko, navážil a v MW roztavil tuky (sádlo bylo tekuté, máslo jen změklé), odlil trošku mléka (osladil) a nadrobil droždí (po 42g) a šel si vypít 1. kávu a přečíst noviny Pak jsem zadělal a vymísil těsto podle rcp (osolil až nakonec) a pak asi po 15´ těsto "Ž" s tím rozdílem, že sůl jsem přidal ještě před vzejítými kvasnicemi (chtěl jsem si ověřit, zda se to projeví negativně na kynutí těsta)
Rozdíl tedy mohl být:
a) Kvasnice do těsta "Ž" zrály o 15´ déle (ale objemově už moc proti těm prvním nevyběhly)
b) Tuky jsem držel v teple v MW (máme ji nad el. troubou, kterou už jsem roztápěl) takže by obě dávky měly být stejně teplé ale také nemusely
c) Ve vymísení těsta... Nemohu zaručit, že těsta byla vypracována naprosto stejně.
Já to nepovažuji za problém, akorát mě to překvapilo... očekával jsem spíš opačnou reakci těst
No, všechno jsem dělal 2x vedle sebe: vytemperoval suroviny, navážil a osál mouku, odměřil a ohřál mléko, navážil a v MW roztavil tuky (sádlo bylo tekuté, máslo jen změklé), odlil trošku mléka (osladil) a nadrobil droždí (po 42g) a šel si vypít 1. kávu a přečíst noviny Pak jsem zadělal a vymísil těsto podle rcp (osolil až nakonec) a pak asi po 15´ těsto "Ž" s tím rozdílem, že sůl jsem přidal ještě před vzejítými kvasnicemi (chtěl jsem si ověřit, zda se to projeví negativně na kynutí těsta)
Rozdíl tedy mohl být:
a) Kvasnice do těsta "Ž" zrály o 15´ déle (ale objemově už moc proti těm prvním nevyběhly)
b) Tuky jsem držel v teple v MW (máme ji nad el. troubou, kterou už jsem roztápěl) takže by obě dávky měly být stejně teplé ale také nemusely
c) Ve vymísení těsta... Nemohu zaručit, že těsta byla vypracována naprosto stejně.
21. 7. 2016 13:51
casino: Já s těstem nikdy problém nemám, je jak hrnečku vař.. Nechal jsi omastek vychladnout před zamícháním do těsta? (omlouvám se za otázku)
21. 7. 2016 13:38
...jak jsem slíbil níže, tak peču, resp. kynu (viz fotto)
...co mi ale hlava nebere je, že těsto "Ž" se žloutky, ač zaděláno jako druhé v pořadí asi o 15´ později, vykynulo za stejných podmínek více a to první těsto se do stejné výšky v míse ani nedošplhalo
No, upečeme a uvidíme; hodnotit nechám v sobotu mančaft
...co mi ale hlava nebere je, že těsto "Ž" se žloutky, ač zaděláno jako druhé v pořadí asi o 15´ později, vykynulo za stejných podmínek více a to první těsto se do stejné výšky v míse ani nedošplhalo
No, upečeme a uvidíme; hodnotit nechám v sobotu mančaft
18. 7. 2016 11:07
magdalenka: Stačila mi jedna kostka tvarohu, do každého vdolku stačí čajová lžička náplně.
18. 7. 2016 09:09
Kedysi ma mamka učila piecť kysnuté a vravievala, čím viac žĺtkov, tým je cesto jemnejšie a nevysychá. Pred časom som objavila cesto bez žĺtkov, kde sa do cesta dávajú bielka. (Rec. som pridala.) Cesto je mäkké a chutné aj na druhý deň, nie je tvrdé...
Maja Motti, prosím, doplníš hmotnosť tvarohu? Na toto množstvo múky si asi koľko použila?
Maja Motti, prosím, doplníš hmotnosť tvarohu? Na toto množstvo múky si asi koľko použila?
17. 7. 2016 23:41
Maja Motti: "...s vajíčkem tvrdnou."
No, možná dělám pitomost, ale já to tedy prubnu... Ale asi to zas až tak velká hrůza nebude
Ve čtvrtek upeču podle tohot rcp (podle "svého" rcp bych dal 180g tuku a mouky dávám půl hladké a půl polohrubé) a paralelně do dalšího těsta podle tohoto rcp přidám 3 žloutky...
V neděli mančaft naslepo otestuje...
No, možná dělám pitomost, ale já to tedy prubnu... Ale asi to zas až tak velká hrůza nebude
Ve čtvrtek upeču podle tohot rcp (podle "svého" rcp bych dal 180g tuku a mouky dávám půl hladké a půl polohrubé) a paralelně do dalšího těsta podle tohoto rcp přidám 3 žloutky...
V neděli mančaft naslepo otestuje...
17. 7. 2016 22:11
Jane Simek: Vdolky bez vajíčka vydrží jemné a čerstvé pod bavlněnou utěrkou i 3 dny, s vajíčkem tvrdnou. Bez vajíčka jsou chutnější a lepší. Babička říkávala, že s vajíčkem "Só pak jak brósek". U nás se "koláče" nedělaly, jenom "vdolky". Ale možná to bude jenom krajové označení.
17. 7. 2016 20:32
Nejprve se chci zeptat, jaky je rozdil mezi vdolkem a kolacem. Jsem z jizni Moravy. Cetla jsem vas recept a vsechno odpovida jako na kolace. Ja davam jedno cele vejce a dva zloutky. Zloutky zkutecne delaji kolace jemnejsi.
12. 7. 2016 20:47
Maja Motti: To se může stát každému. Myslím, že zítra se na ně vrhnu.
12. 7. 2016 17:22
Maja Motti a Maruško Honová - hezky vzpomínáte a povídáte, je to milé čtení
12. 7. 2016 15:49
Marie Honová: Jááááj, Maruško, tož o nás se karlátke taky michale v kotlo kopisťó. A já te trnkovy povidla vařim dodneška doma v kastrólo. Jenom vepeckovany karlátke a vařim, dokuď se za vařékó nedělá cesta. A te só, panečko!!! Jak od stařenke!!!!!
Jedno stařenko sem měla v Křenůvkách, drohó ve Slatinkách. Pikávale obě jak pánbuh Jezdila sem za něma z Prostijova.
Jedno stařenko sem měla v Křenůvkách, drohó ve Slatinkách. Pikávale obě jak pánbuh Jezdila sem za něma z Prostijova.
12. 7. 2016 15:44
Jsem taky z Moravy, z Hané, čistě hanácky už nemluvíme, ale často si na svačinku taky uděláme "trnkové" vdolek, aji dva če tře pro každyho . Moja maminka a stařenka říkaly, že zadělajó na vdolke a dež bela sezóna karlátek a eště z nich nebele nadělany trnke, tak navrch nakladle rozpuleny karlátke. Jako malá jsem chodila k tetině, kde bel na véminko velké kotel a vněm se karlátke michale kopisťó a ovařele se z nich slaďóčky trnke. Jaja, to ož je ale dávno pryč, včel si jich kopojo namichany s jabkama a to ož néni vono......Tento recept na těsto je vynikající, vyzkoušejte!
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 10 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 14 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 20 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 21 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí stehna pečená na houbové tarhoni v jednom pekáčku
Mirca1108 uvařila před 5 minutami
Špekáčky - kečupáci
lenkavozihnojova uvařila před 55 minutami
Frgálová buchta
lenkavozihnojova uvařila před 59 minutami
Falešná "škvarková" pomazánka z pohanky
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Brokolicová polévka
Tonja uvařil před 7 hodinami
Inspirace + zdobení jinak I.
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Utopenci - Marcela
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Langoše jednohubky
Fitulka uvařila před 7 hodinami
Rajčatový salát s hermelínem a šunkou
Jan Nemec uvařila před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Z rajčat a česneku během chvilky připravíme trvanlivou pomazánku. Výborně s ní dochutíme pokrmy
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Zdeněk Pohlreich radí, jak zvýšit kvalitu školního stravování: Nechte děti jíst, co chtějí, organismus si z toho něco vybere
Další recepty
Tématické fráze: trnková buchta trnkový kolač vdolek trnkové koláče trnkove buchty vdolky trnky recepty trnkova buchta s tvarohem trnkova buchta recept kynuté trnkové buchty nadychany svestkovy vdolek vdolek s trnkama tvarohova napln staniol jogurtove vdolky trnkový koláč recepty trnková buchta kynutá recept na vdolky povidlovy vdolek s posypka vdolky od babičky trnkový koláč s kynuteho těsta
Suroviny: mouka hladká, droždí, mléko, máslo, sádlo vepřové, sůl, cukr moučkový, tvaroh, žloutek, pudink vanilkový, sultánky, povidla švestková, máslo, mouka hrubá, cukr moučkový, máslo, rum, cukr
Trnkové vdolek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/7B8w
26 názorů