Domácí polévkové koření
Polévkové koření je jedním ze základů dobré polévky. Můžete použít kupované, ale proč si neudělat domácí, když je to tak snadné? Domácí bude vždy voňavější, z čerstvých surovin a v poměru chutí, které má vaše rodina ráda.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 156 kJ / 276 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,60 g |
Tuky | 2,32 g |
Vláknina | 34,45 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 777 mg |
Sůl | 1,78 g |
Sacharidy | 35,04 g |
Postup přípravy
Krok 1: Zeleninu očistíme, dobře omyjeme a nasekáme v robotu na malé kousky, rozmixujeme nebo nastrouháme najemno.
Krok 2: Petrželovou nať umyjeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: Vše dáme sušit do sušičky alespoň na 10-12 hodin. V průběhu sušení prohazujeme tácy se zeleninou, abychom docílili rovnoměrného prosušení. Čas sušení je orientační, záleží, jak velké kousky zeleniny máme.
Krok 4: Zelenina je usušená, až je hezky sypká a při rozemnutí mezi prsty chrastí. Pak ji můžeme přesunout do čisté nádoby a udržujeme v suchu.
Zveřejněno 2. 11. 2014
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí polévkové koření
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/77oj
Moje poznámka
Domácí polévkové koření
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/77oj
Nejnovější recepty
Křupavé cuketové řízečky
Přidáno před 9 hodinami
Cuketový wrap
Přidáno před 11 hodinami
Jogurtový koláč se zakysanou smetanou
Přidáno 16. 8. 2025 16:01:50
Švestkový džem
Přidáno 16. 8. 2025 11:01:02
Mrkvovo-jablečné muffiny bez přidaného cukru
Přidáno 16. 8. 2025 07:12:46
Pudinkové BeBe řezy
Přidáno 16. 8. 2025 05:02:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Ostružinový džem
ivona.gresova@seznam.cz před 59 minutami
Plněné papričky podle mé babičky
k.chytka@gmail.com před 1 hodinou
Provensálská vepřová kýta
E. J. K. před 1 hodinou
Staročeský bedlový kuba
NIDEC před 2 hodinami
Zapečené brambory s patizonem
Kohykovci před 3 hodinami
Výborný banana bread
formankovaadel před 5 hodinami
Tvarohová náplň (nádivka)
JanaBerckova před 5 hodinami
Zvláčněná Koka buchta
formankovaadel před 5 hodinami
Makové řezy s blumami a zapečeným sněhem
Alamatej před 6 hodinami
Brambory zapečené s tvarohem
Kava 2 před 6 hodinami
Tématické fráze:
domácí polévkové koření,
polévkové koření,
domácí koření,
domaci sušená zelenina,
domaci koreni do polevky,
polévkové koření recept,
domácí polévkové koření recept,
sušení porku,
polévkové koření z libečku,
domácí zeleninový bujón,
recepty koření,
domácí vegeta sušená recept,
recept sušené polévkové koření,
domácí sušené kořeni,
domácí sušené polévkové koření,
susene polevkove koreni,
domaci koreni recepty,
koření do polévky,
domácí zelenina do polévky,
domácí sušený zeleninový bujón
Suroviny:
kořen petržele,
celer,
mrkev,
nať petrželová
Komentáře (23)
Koření můžeme dělit podle následujících hledisek:
1.Dělení koření podle čeledí: ◦miříkovité – kmín, anýz, fenykl, koriandr
◦cypřišovité – plody jalovce obecného
◦bobovité – pískavice řecké seno
◦brukvovité – hořčice černá, bílá, sareptská
◦pepřovité – pepřovník černý, dlouhý
◦kosatcovité – šafrán setý
◦vstavačovité – tobolky vanilkovníku plocholistého
◦lilkovité – paprika (včetně chilli a cayenského pepře)
◦muškátovníkovité – muškátovník vonný (muškátový ořech, květ)
◦vavřínovité – skořicovníky
◦sezamovité – sezam indický
◦liliovité – různé druhy cibule, česnek setý
2.Dělení koření podle používaných částí rostlin: 1.kořeny a oddenky – zázvor, kurkuma
2.kůra – rozmanité druhy skořice
3. listy a celé rostliny – bobkový list, různé druhy zeleného koření (máta, majoránka, petržel)
4.květy, poupata, části květů – šafrán, hřebíček
5. plody a semena – pepř, kardamom, pískavice řecké seno, nové koření, badyán, paprika, chilli, muškátový ořech a květ, hořčice, anýz, fenykl.
http://www.pssp.cz/multi_dvd/charakteristika-koren...
Hezká fotka