Rajská omáčka
Rajská omáčka patří ke klenotům české kuchyně a tento recept nám zaručí perfektní výsledek. Jednoduše a srozumitelně popsaná rajská omáčka nám připomene, jak ji vařívaly naše maminky a babičky.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 5 307 kJ / 1 268 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 122,37 g |
Tuky | 50,71 g |
Vláknina | 15,44 g |
Cholesterol | 363 mg |
Sodík | 279 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 74,08 g |
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve uvaříme maso doměkka - vložíme do vroucí vody, osolíme a zvolna vaříme. Poté vývar odložíme.
Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Rajčata omyjeme a pokrájíme.
Krok 3: Na oleji zpěníme cibuli, přisypeme rajčata a dusíme.
Krok 4: Po chvilce přidáme rajský protlak, koření, oloupaný citron nakrájený na kolečka a kousek seříznuté žluté části citronové kůry.
Krok 5: Vše zalijeme vývarem z masa a vaříme. Když se rajčata rozvaří, omáčku propasírujeme a dolijeme vodou na množství, které budeme potřebovat.
Krok 6: Na másle usmažíme jíšku, omáčku zahustíme a necháme pozvolna dobře provařit. Dochutíme cukrem, osolíme, případně okyselíme octem podle chuti.
Krok 7: Maso nakrájíme na plátky, vložíme do omáčky a společně ještě prohřejeme.
Zveřejněno 27. 5. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
Moje poznámka
Rajská omáčka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vg7g
Nejnovější recepty
Cottage pizza s celozrnnou moukou
Přidáno před 2 hodinami
Minimuffinky
Přidáno před 13 hodinami
Zapékané pirohy
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové závitky s paprikami a hráškem
Přidáno před 17 hodinami
Vepřová panenka plněná slaninou a nivou, smetanový pórek.
Přidáno před 18 hodinami
Husí prsa s bramborovo-hráškovým pyré
Přidáno před 18 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pochoutkový salát II
Lasagnesesyrem před 3 minutami
Domácí pletýnky
Zinzi před 5 minutami
Luxusní a rychlý makovník
Nanina před 12 minutami
Máslové sušenky s džemem (Pinterest heart cookies)
Nellach před 2 hodinami
Tvarohové řezy s broskvemi
JanaRas před 2 hodinami
Kulajda se sušenými houbami
Moanka před 11 hodinami
Pečená bylinková vepřová kýta
Tomas_K před 12 hodinami
Sváteční maková bábovka
Eri86 před 13 hodinami
Svěží jahodový dort
Lauri74 před 13 hodinami
Jablečný koláč s ovesnými vločkami
Nikola73 před 14 hodinami
Tématické fráze:
rajska omacka,
rajska omacka recept,
rajska,
rajská omáčka z rajčat,
recept na rajskou omacku,
top recepty rajska omacka,
rajska recept,
recepty rajská omáčka,
rajska omacka recepty,
recept rajska omačka,
jake maso na rajskou omacku,
rajska omacka z rajcat recept,
recept rajska,
rajská omáčka top recepty,
jaké maso na rajskou,
recepty na rajskou omačku,
recept na rajskou,
rajská omáčka s masem,
rajská omáčka s hovězím masem,
rajskaomacka
Suroviny:
maso hovězí,
rajče,
protlak rajčatový,
cibule,
bobkový list,
koření nové koření,
pepř,
koření hřebíček,
tymián,
skořice,
paprika sušená sladká,
šťáva citronová,
cukr,
olej,
sůl,
citron,
máslo,
mouka hladká
Komentáře (183)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Pošesté - smetana. Ta se dává do rajské polévky, ne omáčky. Neumím si představit plněnou papriku v rajské omáčce se smetanou... Zkrátka to k sobě nejede.. K dochucení na talíři už pak klidně můžete použít citronovou šťávu, ale je to jedno jestli ji nebo ocet, citrónová šťáva je pořád jenom kyselina citronová a ne vitamin C. Vitamin C je její optický izomér, tzn. pravá část molekuly je vlivem světla o pár °° pootočena proti směru ručiček. Vitamin C nad 60°C degraduje, takže i to málo, co ho v citronu je, se v horké omáčce zničí.
Suma sumárum ingredience:
Rajčatovej protlak nebo pyré
Cibule
Sádlo na cibuli
Cukr
Hřebíčky
Skořice
Ocet
Žádná mletá paprika
Žádná syrová (nebo zavařovaná) rajčata
Žádný citron
Žádné závratné množství cibule
Jíšku záměrně nespomínám, rajská polévka/omáčka má být hustá od protlaku, ne od jíšky...
Ještě jednou děkuji a dávám bodík