Babiččiny blbouny
Ovoce začíná mít poctivou plnou chuť a byl by hřích toho nevyužít. Připravte si s námi českou klasiku v podobě babiččiných blbounů. Kynuté ovocné knedlíky jsou v sezóně plněné čerstvým ovocem, v zimě povidly nebo marmeládou.
Suroviny pro 16 kusů
16kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 8 193 kJ / 1 958 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 58,63 g |
Tuky | 14,77 g |
Vláknina | 13,68 g |
Cholesterol | 271 mg |
Sodík | 1,79 g |
Sůl | 4,41 g |
Sacharidy | 390,84 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy prosejeme všechnu mouku a do ní uděláme větší důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, posypeme moučkovým cukrem a zalijeme necelou polovinou vlažného mléka. Trošku zasypeme moukou a promícháme - pouze to, co je v důlku. Necháme vzejít kvásek, cca 15 minut.
Krok 2: Potom přimícháme zbytek mléka, ve kterém jsme rozmíchali vajíčko. Umícháme hladké těsto. V teple necháme kynout asi hodinu.
Krok 3: Pak lehce prohněteme a jemně vyválíme. Větším hrnkem vykrojíme kolečka, do kterých dáme ovoce, zabalíme a v ruce uválíme kuličky. Necháme je chvíli ležet, asi 10 minut, aby ještě nakynuly.
Krok 4: Poté je dáme vařit do vroucí vody na cca 5-8 minut (podle velikosti knedlíků). V polovině vaření knedlíky, které vyplavaly na povrch, vařečkou otočíme, aby se uvařily po celé ploše. Knedlíky jsou uvařené, když se po zapíchnutí párátka nelepí těsto.
Krok 5: Vyjmeme je z vody a propícháme vidličkou.
Krok 6: Na talíři posypeme cukrem, mákem nebo nastrouhaným tvarohem a polijeme rozpuštěným máslem.
Zveřejněno 10. 11. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Babiččiny blbouny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W6lo
Moje poznámka
Babiččiny blbouny
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/W6lo
Nejnovější recepty
Cuketové sushi
Přidáno před 7 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 8 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 17 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno 15. 6. 2025 17:17
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno 15. 6. 2025 17:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 3 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 5 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 5 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 5 hodinami
Nadýchané a měkoučké loupáky
Zu.bart před 6 hodinami
Kulajda z cukety
Romana20 před 6 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
MarcelaPa před 7 hodinami
Obrácené vepřové řízky z trouby
wimra před 8 hodinami
Bublanina z majonézy
Sarka13 před 9 hodinami
Tvarohové muffiny
Sefiragold před 9 hodinami
Tématické fráze:
babiččiny recepty,
kynuté knedlíky blbouni,
kynuté knedlíky s povidly,
babiččiny ovocné kynuté knedlíky,
babiččiny kynuté knedlíky,
babiččiny kynuté ovocné knedlíky,
kynute blbouny,
kynute povidlove knedliky,
babiččiny recepty.cz,
těsto na blbouny,
kynuté blbouni,
borůvkové blbouny,
knedlíky blbouni,
povidlové kynuté knedlíky,
ovocné kynuté knedlíky blbouni,
povidlove knedliky,
kynute knedliky,
kynuté knedlíky blbouny,
knedliky blbouny,
pralinkové knedlíky
Suroviny:
mouka polohrubá,
mléko,
droždí čerstvé,
cukr moučkový,
vejce,
sůl,
švestky,
povidla švestková,
mák mletý,
tvaroh na strouhání,
cukr moučkový,
máslo
Komentáře (76)
Autorovi děkuji!
Dneska jsem dělala a byli úplně luxusní