Kysané zelí do sklenic
Kysané zelí se dá koupit v každém obchodě, ale domácímu se nic nevyrovná. Chuť přizpůsobíme vlastním potřebám a přesně víme, jaké suroviny jsme použili. Tahle varianta je pro ty, kteří žijí v bytě a nemají možnost natlačit zelí klasicky do zeláku.
Postup přípravy
Krok 1: Zelí omyjeme, rozpůlíme, zbavíme košťálu a nakrouháme. Pokud použijeme křen, oloupeme ho a nastrouháme najemno.
Krok 2: Vše nasypeme do větší nádoby, osolíme, posypeme kmínem s pepřem a dobře promícháme.
Krok 3: Necháme odležet alespoň 3–4 hodiny, zelí pustí šťávu.
Krok 4: Potom zelí natlačíme do čistých a suchých sklenic o objemu 0,7 l tak, aby v každé sklenici byla i šťáva. Hrdla sklenic otřeme a sklenice zavíčkujeme čistými víčky.
Krok 5: Sklenice naskládáme na hlubší plech nebo jinou podložku s okraji a uložíme na teplé místo. Zelí brzy začne pracovat a kvasit. Víčka se vypoulí a ze sklenic může na podložku vytékat šťáva.
Krok 6: Takto necháme zelí kvasit asi 2–3 týdny. Víčka by se měla zarovnat, případně lehce přisát dovnitř.
Krok 7: Sklenice otřeme, zelí uložíme do sklepa (do chladu a temna) a můžeme konzumovat.
Krok 8: Pokud chceme zjistit stav kvašení, otevřeme jednu sklenici a ochutnáme. Zelí by mělo být křupavé.
Zveřejněno 7. 10. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
Moje poznámka
Kysané zelí do sklenic
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5ywq
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Dědova kulajda
Přidáno před 3 hodinami
Houbové ragú s těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Salát s křehkým čerstvým čajotem
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí stir-fry s rýží
Přidáno před 13 hodinami
Tuňákové placičky s nivou
Přidáno před 13 hodinami
Proteinový marshmallow dezert
Přidáno před 13 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Polévka s játrovými knedlíčky
Kajkajak před 2 hodinami
Prosedlá buchta s tvarohem
káťa před 3 hodinami
Francouzské brambory
JanaMo před 3 hodinami
Nejlepší litý perník
vesnickydesolat před 4 hodinami
Drobenkový hruškový koláč
Ajca1 před 4 hodinami
Kuskus s restovanou zeleninou a tuňákem
Lucie1001 před 5 hodinami
Jihočeská kulajda
bonkova před 5 hodinami
Čalamáda moc dobrá
HusoKachna před 5 hodinami
Putimské vepřové nudličky
bonkova před 5 hodinami
Houbová omáčka dle Jitky
bonkova před 5 hodinami
Tématické fráze:
nakládání zelí,
nakládání kysaného zelí do sklenice,
kysané zelí postup nakládání,
kysané zelí postup nakládání,
domácí kysané zelí jak vyrobit,
kysané zelí recept,
jak naložit zelí,
kysané zelí ve sklenicích,
nakládání kysaného zelí,
jak zavarit kysane zeli,
recept na nakládané kysané zelí,
zavařování kysaného zelí,
kvašené zelí postup nakládání,
nakládání zelí recept,
kysané zelí,
domácí kysané zelí,
jak nakládat zelí,
jak naložit kysané zelí,
domácí výroba kysaného zelí,
nakládané kysané zelí recepty
Suroviny:
zelí hlávkové,
sůl,
kmín celý,
pepř celý,
křen
Komentáře (254)
Kysané zelí do sklenic
Recept ještě nebyl hodnocen 4,8) a nyní si nejsem jistý, zda mi kysané zelí může pomoci, nebo naopak zhoršit mé příznaky. Máte s tím nějaké zkušenosti nebo co si o tom myslíte? Děkuji za vaše názory a rady.
Přeji všem kuchařkám úspěch při nakládání zelí !!
Při odebírání zelí už skoro u dna,, musíte dolevat tekutinu někdo radí převařenou vodu někdo osolenou vodu,,, atdddd.
Já přišel n a zlepšovák!"
Buď bio domácí jablečný ocet vlastní výroby ", jako já, nebo koupený bio ocet 1:1 zředený s prevař.vodou tím zalevam zelí aby nevyschlo.
Hlavně se netvoří plíseň a je i po půl roce světlé a křupavé!! "
Zelí zdar! "
https://www.toprecepty.cz/recept/58529-nakladane-z...
https://www.toprecepty.cz/recept/5335-zeli-s-krene...
https://www.toprecepty.cz/recept/15179-krenove-zel...
Ale do toho zelí se přidávají celá jablka, která podle popisu rceptu lze vynechat. A je tam i ten kuličkový pepř, ovšem zase tam ale není hořčičné semínko. Asi to nebude to, co hledáte a to mně mrzí, o recept na vámi popisované zelí bych moc stála!