Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Segedínský guláš tvoří základ maďarské kuchyně, ale i u nás se těší velké oblibě. Příjemně pikantní guláš s kysaným zelím, zjemněný zakysanou smetanou nebo šlehačkou chutná nejlépe s krajíčkem voňavého, čerstvého chleba.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 329 kJ / 796 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 115,59 g |
Tuky | 17,38 g |
Vláknina | 22,87 g |
Cholesterol | 200 mg |
Sodík | 4,27 g |
Sůl | 10,50 g |
Sacharidy | 35,75 g |
Postup přípravy
Krok 1: Maso nakrájíme na kostky, cibuli nadrobno, větší kusy zelí překrájíme.
Krok 2: Jednu cibuli osmažíme na části tuku, opečeme maso, osolíme, okořeníme paprikou a pozvolna dusíme. Pokud máme, podléváme bílým vínem, u abstinentů vodou. Maso by nemělo plavat, jen být tekutinou lehce zatopené.
Krok 3: Na druhé části tuku osmažíme ve druhé nádobě zbylou cibulku, přidáme zelí, papriku a rovněž dusíme.
Krok 4: Když je maso i zelí měkké, smícháme obsah obou nádob, dosolíme, okořeníme třeným česnekem a promícháme se zakysanou smetanou (nebo šlehačkou).
Krok 5: Poté přendáme do pekáčku (ideální je například železňák) a zapečeme v troubě, až se utvoří kůrčička. Guláš nezahušťujeme, při dodržení postupu bude směs masa a zelí hustá, lehce spojená smetanovým sosem.
Krok 6: Podáváme proleželé s čerstvým chlebem (žádné kynuté české knedlíky!) a skleničkou bílého vína nebo piva.
Zveřejněno 7. 11. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Moje poznámka
Segedínský guláš, jak ho vařila maďarská babička
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Xp2o
Nejnovější recepty
Kuřecí prsa na nektarinkách podle Romana Pauluse
Přidáno před 28 minutami
Piškotové řezy s pudinkovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 9 hodinami
Domácí Mila oplatky
Přidáno před 12 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce z fazolek s paprikou a hráškem
Přidáno před 23 hodinami
Švestkové chutney
Přidáno 26. 7. 2025 14:02:02
Plněné papriky podle Jana Punčocháře
Přidáno 26. 7. 2025 06:00:02
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meloun s balkánským sýrem
Lahvacek před 54 minutami
Gulášová polévka z mletého masa
Kajkajak před 1 hodinou
Zapečený hermelínový chleba z horkovzdušné fritézy
tara23 před 1 hodinou
Topinky se salámovou směsí
jurcova1990 před 2 hodinami
Těstovinový salát se sušenými rajčaty, chorizem a bazalkou
Jan Nemec před 2 hodinami
Krkovička z trouby
EvaEvaEva před 2 hodinami
Voňavý bylinkový králík s bílým vínkem
Jan Nemec před 2 hodinami
Borůvkový táč
PavelR před 2 hodinami
Boloňské špagety
Lara.S před 3 hodinami
Výborná fazolová polévka
Lara.S před 3 hodinami
Tématické fráze:
pravý segedínský guláš,
segedínský guláš se zakysanou smetanou,
maďarský guláš v troubě,
maďarské speciality recepty,
segedíňák,
segedínský guláš se šlehačkou,
segedín guláš recept,
pravý segedín recept,
segedin podle babičky,
segedinsky guláš recept,
segedinský guláš,
pravy segedin,
madarský segedýn,
segedin se zakysanou smetanou,
segedin guláš,
skvělý segedínský guláš,
segedínský guláš v troubě,
pravý segedýnský guláš,
segedinský guláš podle babiček,
segedin podle maďarské babičky
Suroviny:
maso vepřové,
zelí kysané,
cibule,
smetana zakysaná,
paprika sušená sladká,
česnek,
sůl,
víno bílé,
tuk
Komentáře (63)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Hezké vánoce!