Černá omáčka
Jedná se o staročeský recept, dnes již většinou zapomenutý. Kdysi býval hlavním chodem vesnické štědrovečerní večeře, neboť zaječí maso bylo běžně dostupné. Dnes tomu již tak není, proto se tam, kde se vánoční zvyky dodržují, používá maso králičí.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 301 kJ / 2 223 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 167,40 g |
| Tuky | 91,42 g |
| Vláknina | 34,51 g |
| Cholesterol | 332 mg |
| Sodík | 4,04 g |
| Sůl | 9,98 g |
| Sacharidy | 166,61 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pokrájenou zeleninu smícháme s nakrájenou cibulí a vše restujeme na másle smíchaném s olejem.
Krok 2: Přidáme kousky masa (i s kostí) a podlejeme vodou tak, aby bylo maso ponořené. V podstatě se jedná o naložení masa stejným způsobem, jakým nakládáme svíčkovou a necháme 1-2 dny odležet.
Krok 3: Pak přidáme (nejlépe do sítka na koření) celý pepř, nové koření, bobkový list a 2 kolečka citronu i s kůrou a přivedeme k varu. Ztlumíme oheň a necháme směs na mírném plameni probublávat.
Krok 4: Když začne maso měknout, přidáme 2 lžíce rozinek, 2 vrchovaté lžíce pokrájených mandlí, hrstku sušených švestek a vaříme do měkka.
Krok 5: Nakonec zahustíme strouhaným perníkem a přidáme asi 2 lžíce povidel, krátce provaříme, dochutíme solí a cukrem nebo citronem (octem). Jíme s chlebem, někdo i s vánočkou. Směs jde dobře ohřívat i mrazit.
Zveřejněno 28. 11. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
Moje poznámka
Černá omáčka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wkjJ
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v troubě
Přidáno před 2 hodinami
Syrečkové bramboráky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřová konzerva ve skle
Přidáno před 7 hodinami
Grónský halibut s restovanou cuketou
Přidáno před 7 hodinami
Vepřový závitek s hořcicovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Rychlé šlehačkové řezy
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Nebeský koláč
Janja před 1 hodinou
Domácí kmínový chleba
BarboraEis před 2 hodinami
Jogurtový dip s česnekem
Kajkajak před 2 hodinami
Pizza šneky
Kajkajak před 3 hodinami
Mléčná polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Květáková omáčka Alfredo
adelaku před 3 hodinami
Kysané zelí zahuštěné - rychlé a jednoduché
DavidVolvo před 4 hodinami
Čokoládový dort z čokolády
Vackovaklara312 před 4 hodinami
Vepřová plec na houbách a na smetaně
74tomik před 4 hodinami
Bramborové placky ze 4 ingrediencí
Merylas před 5 hodinami
Tématické fráze:
černá omáčka,
černa vanočni omačka,
vánoční černá omáčka,
černá omáčka recept,
recept černá omáčka,
omacka na černo,
recept na černou omáčku,
černá omáčka - recept,
černá omáčka z králíka,
vánoční černá omáčka recept,
štědrovečerní omáčka,
recepty černá omáčka,
černá omáčka vánoční,
černáomáčka,
černá švestková omáčka,
černá omáčka na vánoce,
jak se vari cerna omacka,
recept na vanoční černou omáčku,
štědrovečerní černá omáčka,
recepty na vánoční černou omáčka
Suroviny:
maso zaječí,
mrkev,
petržel,
celer,
cibule,
sůl,
cukr,
máslo,
olej,
povidla švestková,
švestky sušené,
rozinky,
mandle,
perník,
koření nové koření,
pepř,
bobkový list,
citron,
ocet
Komentáře (10)
Taky jsem jí viděla dělanou z ryby