Jidáše, jidášky…
Jemné, příjemně sladké kynuté pečivo tvarem připomínající provaz. To jsou tradiční velikonoční jidáše či jidášky. Po upečení se ještě horké potírají medem a zchladlé je můžeme jíst jen tak suché nebo namazané máslem a marmeládou.
Suroviny pro 20 kusů
20kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 12 948 kJ / 3 095 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 75,89 g |
Tuky | 110,53 g |
Vláknina | 17,85 g |
Cholesterol | 940 mg |
Sodík | 541 mg |
Sůl | 1,28 g |
Sacharidy | 440,19 g |
Postup přípravy
Krok 1: Do části vlažné vody (mléka) přidáme trochu cukru, 2-3 lžíce mouky a droždí z přichystaných surovin. Zamícháme a asi 20 minut necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Ke kvásku přidáme zbytek všech surovin a uhněteme těsto. Budeme-li přidávat rozinky, přidáme je až v závěru hnětení. Těsto v míse zakryjeme utěrkou a necháme 60-75 minut vykynout.
Krok 3: Vykynuté těsto vyškrábneme na pomoučený stůl, dobře propracujeme a rozdělíme na 20 kousků. Z každého uděláme malou bulečku a všechny je necháme asi 5 minut odpočinout. Je jich hodně a tvarování buleček chvilku potrvá, takže po dotvarování poslední můžeme z těch prvních rovnou začít tvarovat jidášky.
Krok 4: Každou bulku rozválíme na tenký 20 cm dlouhý váleček, který smotáme do tvaru šneka nebo mu zatočíme konce tak, že bude vypadat jako písmeno „S“.
Krok 5: Vytvarované jidáše uložíme vykynout na plech s pečicím papírem nebo fólií.
Krok 6: Po vykynutí je potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C (horkovzdušná trouba) asi 15-18 minut.
Krok 7: Ještě horké z trouby je můžeme potřít medem, nebo pak po vychladnutí mazat máslem s medem nebo marmeládou. Jsou ale moc dobré i suché, nepromazávané.
Zveřejněno 11. 4. 2019
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jidáše, jidášky…
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oznk
Moje poznámka
Jidáše, jidášky…
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oznk
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Svačinová polévka z masového vývaru, se zeleninou a lahůdkovým párkem
Přidáno před 4 hodinami
Zavařený kedlubnový salát
Přidáno před 4 hodinami
Toust s brokolicí zapečený v troubě
Přidáno před 4 hodinami
Sekaná s červenou řepou, hráškem a kukuřicí
Přidáno před 5 hodinami
Karamelizovaná červená cibule
Přidáno před 5 hodinami
Pomazánka z červené řepy a kuřecího masa
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Rajská omáčka s masovými kuličkami
zlatko4 před 11 minutami
Bramborák se švestkami
Lenka Sedlackova před 2 hodinami
Přesnídávka jablečná
HancaSvarc před 4 hodinami
Nepečený jablečný dort
RNRNH před 4 hodinami
Tvarohová bábovka od Dity P.
chameleon před 6 hodinami
Besan barfi (indický dezert z cizrnové mouky)
AndreaMachacova před 17 hodinami
Snadná vaječná pomazánka
Topmoni před 19 hodinami
Buchtičky s krémem
vercuchle před 19 hodinami
Babiččiny blbouny
MarieBrozova před 20 hodinami
Minipizzy jedna radost
vladhn před 20 hodinami
Tématické fráze:
jidase,
jidášky,
jidase recept,
jidášky recept,
recept na jidase,
velikonoční jidáše,
top recepty jidáše,
jidáše ze suchého droždí,
jak upéct jidášky,
kdy se jí jidáše,
co jsou jidaše,
jidáškx,
top recept na jidáše,
zrada jidáše,
too recepty jidáše,
jidase top recept,
jak tvarovat jidáše,
kdy se ji jidas,
top recepty velikonoční jidáše,
recept na jidasky
Suroviny:
mouka hladká,
mouka polohrubá,
voda,
máslo,
žloutek,
cukr,
kůra citronová,
sůl,
droždí čerstvé,
rozinky,
vejce,
med
Komentáře (28)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0