Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová omáčka dle Jitky

Houbová omáčka, neboli také houbovka, patří mezi klasické české omáčky. Je to přesně to jídlo, které připomene letní a podzimní vycházky do lesa. Tradičně se podává s knedlíkem, ale můžete zkusit i brambory, těstoviny nebo čerstvý chléb.

Hodnocení receptu je 4,8 (182×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jitka a Vlastik

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 800 kJ /
1 625 kcal
Bílkoviny53,90 g
Tuky100,54 g
Vláknina25,80 g
Cholesterol 120 mg
Sodík 483 mg
Sůl1,13 g
Sacharidy115,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Oloupanou cibuli nakrájíme najemno. Houby očistíme a taktéž drobně nakrájíme. Krok 2: V hrnci rozpálíme menší část oleje a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli. Krok 3: Pak přidáme kmín a nakrájené houby. Osolíme a dusíme asi 10-15 minut. Pokud je třeba, přidáme na začátku lžíci vody. Krok 4: V dalším hrnci rozehřejeme zbytek oleje, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Krok 5: Jíšku zalijeme mlékem a smetanou a za stálého míchání přivedeme omáčku k varu a necháme ji za občasného promíchání pozvolna zhruba 20 minut provařit. Krok 6: Do omáčky přidáme podušené houby a dochutíme ji pepřem a solí. Můžeme přidat i trochu citronové šťávy. Krok 7: Pokud omáčka hodně zhoustla, rozředíme ji trochou mléka a provaříme ještě asi 5 minut. Na závěr do omáčky přidáme nasekanou petrželovou nať. Krok 8: Omáčku podáváme s houskovým knedlíkem.

TIP: Z jakých hub je nejlepší omáčka?

Zveřejněno 25. 3. 2008

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka dle Jitky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DnB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová omáčka dle Jitky

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/DnB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (109)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Děkuji za velmi pěkný videorecept.

děkuji za recept, pro nás amatéry je to téměř záchrana života! :)

Tuto omáčku miluji! U nás děláme na kyselo a ke konci dochucujeme octem. Je výborná! 👌

Výborná omáčka, opakovaně se k tomuto receptu vracím. Dělávám i ze sušených hub a dochucuji cukrem, citronovou šťávou a občas přidám trochu kopru.

Parádní recept

Taky mám ráda houbovou omáčku a podušené houby taktéž mrazím a při větším sběru steriluji ve sklenicích.

Dnes jsem vařila, akorát tedy poprvé z mražených hub a místo oleje jsem použila sádlo. Jsem ráda, že postup, který s oblibou používám, jsem našla hezky popsán v tomto receptu. Vařím toto jídlo většinou jednou, max. 2x do roka, takže nezevšední a pokaždé chutná :yes:

Vyskúšané, výborné! Dovolil som si pridať foto. Vďaka za recept! :yes:

Mizera: Proč nezkusit něco nového? Já zase přidávám do koprovky fazolky a je naprosto suprová! ;-)

VISALAE: Tak si udělejte kopračku a neničte houbovku 8-(

Tématické fráze:
houbová omáčka, houbová omáčka recept, houbová omáčka na smetaně, nejlepsi houbova omacka, recept na houbovou omáčku, recept houbova omacka, houbová omáčka se smetanou, omáčka z lišek, recepty houbová omáčka, omáčka houbová, hřibová omáčka, houbová omáčka z lišek, houbové omáčky, omáčky ke knedlíkům, top recepty houbová omáčka, lišková omáčka, výborná houbová omáčka, houbova smetanova omacka, smetanova houbova omacka recept, hríbova omačka recept

Suroviny:
houby lesní, cibule, olej, smetana na vaření, mléko, mouka hladká, sůl, pepř mletý, kmín drcený, šťáva citronová, nať petrželová

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu