Rybízový sirup
Sklízíte jednu misku rybízu za druhou, ale koláčů už máte dost? Pokud ho potřebujete ještě trochu zpracovat, vyrobte si z něj lahodný sirup. Nebudete-li ho dlouho tepelně zpracovávat, zachová si velké množství vitamínů.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 26 776 kJ / 6 400 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 0 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 600,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Červený nebo černý rybíz odstopkujeme, propláchneme, rozmačkáme v míse. Přidáme trochu vody, aby byl rybíz ponořený. Pokud budeme chtít více šťávy, použijeme vody více.
Krok 2: Necháme stát v chladu do druhého dne, občas promícháme. Nesmí ale začít kvasit.
Krok 3: Pak přes gázu nebo řídké plátno šťávu zlehka procedíme a velmi lehce vymačkáme, odměříme objem a přelijeme do větší nádoby.
Krok 4: Zahřejeme zhruba na 60 °C, podle počtu litrů přidáme cukr a kyselinu citronovou (té je lépe dát méně, ochutnat a pak přidávat dle chuti).
Krok 5: U černého rybízu dáme na 1 litr šťávy kyseliny citronové ještě méně a až po přidání cukru.
Krok 6: Zahřejeme na 85 °C, občas promícháme, průběžně sbíráme pěnu.
Krok 7: Horký sirup ihned plníme do čistých a předehřátých lahví se šroubovým uzávěrem. Hrdlo lahví po naplnění otřeme, lahve zavíčkujeme, položíme a takto necháme vychladnout.
Krok 8: Po vychladnutí lahve otočíme a uskladníme.
Zveřejněno 6. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Rybízový sirup
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LND
Moje poznámka
Rybízový sirup
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/LND
Nejnovější recepty
Pizza Valencia
Přidáno před 30 minutami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno před 4 hodinami
Gravlax vejce
Přidáno před 20 hodinami
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Losos na pánvi s pikantní česnekovou chilli omáčkou
Přidáno 1. 5. 2025 06:19
Řezy s pudinkem a ostružinami
Přidáno 1. 5. 2025 04:28
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Klasický bramborový guláš neboli buřtguláš (výborný a hustý)
Katyyy před 47 minutami
Vrstvený salát
Maruna365 před 53 minutami
Jemná pažitková pomazánka
Adamek2011wo před 1 hodinou
Zelňačka
Veronika_1 před 1 hodinou
Buchta se zakysanou smetanou
Panova před 2 hodinami
Drůbková polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Vepřové na smetaně s mrkví a hráškem
RenataMaresova před 4 hodinami
Vepřová plec pečená pomalu společně s bramborami a mrkví
Lastovia před 4 hodinami
Fazolky s hráškem ve smetanové omáčce se slaninou
Patricia97 před 5 hodinami
Makronky Danča
Malickakucharka před 5 hodinami
Tématické fráze:
rybízová šťáva,
černý rybízový recepty,
stava z rybizu,
sirup z černého rybízu,
šťáva z červeného rybízu,
domácí sirup z černého rybízu,
sirup z ostružin,
ribizovy sirup,
štáva z černého rybízu,
sirup z cerveneho rybizu-recept,
stava z cerveneho rybizu recept,
rybízová šťáva recept,
cerveny rybiz recepty,
rybízový syrup,
domácí sirup,
domácí sirup z ostružin,
sirup z černého rybízu recept,
sirup z cerneho rybizu za studena,
domácí rybízová šťáva,
sirup za studena
Suroviny:
cukr krupice,
kyselina citronová
Komentáře (37)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Kyselina citrónová je nezbytná. Jednou jsem zapomněl a bylo to poznat na chuti.