Ajvar
Není nad to, udělat si pořádnou zásobu dobrého ajvaru na zimu. Ať už máte kapie a rajčata ze zahrady nebo z obchodu, stojí to za tu námahu. Ajvar se skvěle hodí jen tak, jako pomazánka nebo jako základ do omáčky.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 31 416 kJ / 7 509 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 109,80 g |
| Tuky | 401,57 g |
| Vláknina | 155,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 18,53 g |
| Sůl | 45,00 g |
| Sacharidy | 790,67 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 27. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Ajvar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wnjr
Moje poznámka
Ajvar
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wnjr
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 4 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 3 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 4 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 6 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 7 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 9 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 10 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 10 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 10 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 11 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 11 hodinami
Tématické fráze:
ajvar,
ajvar recept,
recept na ajvar,
recept na pravý ajvar,
domací ajvar,
recept ajvar,
ajvar recepty,
domácí ajvar recept,
co je ajvar,
aivar,
co je to ajvar,
recepty ajvar,
recepty na ajvar,
jak vyrobit ajvar,
recept na domácí ajvar,
jak se dělá ajvar,
zeleninový ajvar,
aivar recept,
ayvar,
ajvar v receptech
Suroviny:
kapie červená,
rajče,
lilek,
feferonka,
olej slunečnicový,
cukr,
ocet vinný,
sůl,
česnek
Komentáře (29)
Fotky jsou ale od Jahody a ta to peče - mrkni na její komentář níže
cathleen díky za připomenutí
Airan děkuji samozřejmě taktéž, pokud zavítá na Topky, třeba bude mít radost...
Dík za recept patří hlavně Airan, já ho jen převzala
Přípravu jsem mírně změnila - trochu jsem nejdříve čerpala z netu a také jsem chtěla mít jinou pastu, než je paprikovo-rajčatová Ljutenice.
Lilky s paprikami jsem pekla v troubě, papriky sloupla, lilek také a použila jsem jen dužinu. Protože ajvar je údajně především pasta papriková, tak jsem rajčata vypustila, ale dala více lilku, tím je pasta i hustší. Dokonce jsem četla, že přidáním více lilku zůstane ajvar stále krásně oranžový až červený.
Vařila jsem jen 2 hodiny, nakonec jsem trochu směs projela mixerem (ale ne vše, jen 2x,3x, aby tam zůstaly i kousky papriky).
Trochu směsi jsem nechala vychládnout a vyzkoušela na topinkách a i to je výborné.
Díky za recept a budu dělat již pravidelně