Kopřivová velikonoční nádivka/žemlovka s vejci
Každý rok nesmí na Velikonoce chybět tradiční nádivka, plná uzeného masa a mladých kopřiv. Nádivku pečeme ve formě na biskupský chlebíček, kterou vyložíme plátky slaniny. Nádivka je výtečná jak teplá, tak i studená,
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 847 kJ / 1 637 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,02 g |
Tuky | 67,99 g |
Vláknina | 10,45 g |
Cholesterol | 1,95 g |
Sodík | 3,73 g |
Sůl | 8,63 g |
Sacharidy | 127,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kopřivy spaříme vroucí vodou. Dva rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla dozlatova.
Krok 2: Další dva rohlíky také pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout.
Krok 3: Uzené maso pokrájíme na kostičky, kopřivy a pažitku nasekáme. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 4: Žloutky rozšleháme a přidáme k namočeným rohlíkům. Dále přidáme uzené maso, opečené kostičky rohlíků, kopřivy, pažitku, osolíme a opepříme, dochutíme muškátovým květem a prolisovaným česnekem. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.
Krok 5: Formu na biskupský chlebíček vyložíme plátky slaniny (dáváme trochu přes sebe), naplníme polovinou směsi, pokryjeme přepůlenými oloupanými vejci nebo celými oloupanými křepelčími vajíčky a zakryjeme zbytkem směsi.
Krok 6: Vložíme do středně předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 35-40 minut - prvních 20 minut přikryté alobalem.
Krok 7: Po mírném zchladnutí nádivku vyklopíme, pokrájíme na plátky ostrým nožem a můžeme podávat například s bramborovou kaší nebo jako součást přílohy k pečenému masu. Výborná je i za studena.
Zveřejněno 22. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kopřivová velikonoční nádivka/žemlovka s vejci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8nQL
Moje poznámka
Kopřivová velikonoční nádivka/žemlovka s vejci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8nQL
Nejnovější recepty
Točená vaječná omeleta
Přidáno před 1 hodinou
Těstoviny s krémovou cibulovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Cuketové sushi
Přidáno před 13 hodinami
Panenka v kopru
Přidáno před 14 hodinami
Přírodní kuřecí plátky v pikantní paprikové omáčce
Přidáno před 22 hodinami
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno 15. 6. 2025 17:48
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Meruňkový koláč
jalamo před 5 minutami
Jihočeský kynutý koláč
Evculina84 před 14 minutami
Luxusní a rychlý makovník
Amona před 1 hodinou
Rýžový nákyp s broskvemi
Yennefer1 před 2 hodinami
Jahodové muffins
kahus308 před 2 hodinami
Švestkové kuličky z tofu
Ivanka Rohacova před 5 hodinami
Rychlé kuřecí rizoto pro začátečníky
Kohoutova před 5 hodinami
Špenátová polévka
brtna před 10 hodinami
Fazolkové lusky na smetaně
ZuzkaBob před 11 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Anna.Milkova před 11 hodinami
Tématické fráze:
elikonoční nádivka,
v elikonoční žemlovka,
šalvějová nadivka,
kopřivová nádivka,
moravská velikonoční nádivka,
recept na koprivovou velikonoční nádivku,
nádivka kopřivová s z tofu,
velikonoční žemlovka,
velikonoční hlavička s opečenou houskou,
velikonocní nádivka
Suroviny:
rohlík,
máslo,
mléko,
vejce,
maso uzené,
květ muškátový,
česnek,
vejce,
slanina uzená,
kopřivy,
pažitka,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (1)