Kopřivová velikonoční nádivka/žemlovka s vejci
Každý rok nesmí na Velikonoce chybět tradiční nádivka, plná uzeného masa a mladých kopřiv. Nádivku pečeme ve formě na biskupský chlebíček, kterou vyložíme plátky slaniny. Nádivka je výtečná jak teplá, tak i studená,
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 847 kJ / 1 637 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 124,02 g |
Tuky | 67,99 g |
Vláknina | 10,45 g |
Cholesterol | 1,95 g |
Sodík | 3,73 g |
Sůl | 8,63 g |
Sacharidy | 127,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kopřivy spaříme vroucí vodou. Dva rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla dozlatova.
Krok 2: Další dva rohlíky také pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout.
Krok 3: Uzené maso pokrájíme na kostičky, kopřivy a pažitku nasekáme. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 4: Žloutky rozšleháme a přidáme k namočeným rohlíkům. Dále přidáme uzené maso, opečené kostičky rohlíků, kopřivy, pažitku, osolíme a opepříme, dochutíme muškátovým květem a prolisovaným česnekem. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.
Krok 5: Formu na biskupský chlebíček vyložíme plátky slaniny (dáváme trochu přes sebe), naplníme polovinou směsi, pokryjeme přepůlenými oloupanými vejci nebo celými oloupanými křepelčími vajíčky a zakryjeme zbytkem směsi.
Krok 6: Vložíme do středně předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 35-40 minut - prvních 20 minut přikryté alobalem.
Krok 7: Po mírném zchladnutí nádivku vyklopíme, pokrájíme na plátky ostrým nožem a můžeme podávat například s bramborovou kaší nebo jako součást přílohy k pečenému masu. Výborná je i za studena.
Zveřejněno 22. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kopřivová velikonoční nádivka/žemlovka s vejci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8nQL
Moje poznámka
Kopřivová velikonoční nádivka/žemlovka s vejci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8nQL
Nejnovější recepty
Uzená kuřecí stehna na víně s česnekem a rozmarýnem
Přidáno před 4 hodinami
Těstoviny s dýňovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Tradiční prošívaná deka
Přidáno před 18 hodinami
Vafle z párků a vajíček
Přidáno před 21 hodinami
Tokáň z kuřecího masa se smetanou
Přidáno před 21 hodinami
Tartaletky s jablíčky a karamelem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřenky podle ČSN
Veros51 před 14 minutami
Pečená švestková povidla
perseus před 36 minutami
Šťavnaté zapečené kotlety
librz před 1 hodinou
Ovocné tvarohové knedlíky
Ashelin před 2 hodinami
Bramborové knedlíky
essinKa před 2 hodinami
Honzovy kynuté buchty
Ellen1 před 2 hodinami
Zelná polévka
Kajkajak před 3 hodinami
Dršťková polévka I
Ellen1 před 3 hodinami
Residential Properties
ResidentialProperties před 4 hodinami
Katův šleh po mém
Adams-alena před 4 hodinami
Tématické fráze:
elikonoční nádivka,
v elikonoční žemlovka,
šalvějová nadivka,
kopřivová nádivka,
moravská velikonoční nádivka,
recept na koprivovou velikonoční nádivku,
nádivka kopřivová s z tofu,
velikonoční žemlovka,
velikonoční hlavička s opečenou houskou,
velikonocní nádivka
Suroviny:
rohlík,
máslo,
mléko,
vejce,
maso uzené,
květ muškátový,
česnek,
vejce,
slanina uzená,
kopřivy,
pažitka,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (1)