Kopřivová velikonoční nádivka/žemlovka s vejci
Každý rok nesmí na Velikonoce chybět tradiční nádivka, plná uzeného masa a mladých kopřiv. Nádivku pečeme ve formě na biskupský chlebíček, kterou vyložíme plátky slaniny. Nádivka je výtečná jak teplá, tak i studená,
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 6 847 kJ / 1 637 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 124,02 g |
| Tuky | 67,99 g |
| Vláknina | 10,45 g |
| Cholesterol | 1,95 g |
| Sodík | 3,73 g |
| Sůl | 8,63 g |
| Sacharidy | 127,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Kopřivy spaříme vroucí vodou. Dva rohlíky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla dozlatova.
Krok 2: Další dva rohlíky také pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout.
Krok 3: Uzené maso pokrájíme na kostičky, kopřivy a pažitku nasekáme. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 4: Žloutky rozšleháme a přidáme k namočeným rohlíkům. Dále přidáme uzené maso, opečené kostičky rohlíků, kopřivy, pažitku, osolíme a opepříme, dochutíme muškátovým květem a prolisovaným česnekem. Nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh z bílků.
Krok 5: Formu na biskupský chlebíček vyložíme plátky slaniny (dáváme trochu přes sebe), naplníme polovinou směsi, pokryjeme přepůlenými oloupanými vejci nebo celými oloupanými křepelčími vajíčky a zakryjeme zbytkem směsi.
Krok 6: Vložíme do středně předehřáté trouby a pečeme dozlatova asi 35-40 minut - prvních 20 minut přikryté alobalem.
Krok 7: Po mírném zchladnutí nádivku vyklopíme, pokrájíme na plátky ostrým nožem a můžeme podávat například s bramborovou kaší nebo jako součást přílohy k pečenému masu. Výborná je i za studena.
Zveřejněno 22. 2. 2018
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kopřivová velikonoční nádivka/žemlovka s vejci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8nQL
Moje poznámka
Kopřivová velikonoční nádivka/žemlovka s vejci
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/8nQL
Nejnovější recepty
Vinná klobáska v kabátku
Přidáno před 51 minutami
Hřejivý karamelový Salko likér
Přidáno před 6 hodinami
Tvarohová štóla s citronovou polevou podle Josefa Maršálka
Přidáno před 7 hodinami
Rybí polévka s jikrami
Přidáno před 19 hodinami
Bramborové placičky s povidlovou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Šťouchané brambory s uzeným lososem
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Paprikový perkelt s vařenými vejci
MilosCz před 1 hodinou
Autentické špagety carbonara podle Emanuela
jana.kulkova před 2 hodinami
Babiččin vaječný koňak
[email protected] před 3 hodinami
Hovězí polévka - přesnídávková
Jan Nemec před 6 hodinami
Išlské dortíčky
dra.carol před 7 hodinami
Bramborový salát na chlebíčky
JanaEly před 7 hodinami
Ořechy s krémem
h.skrobankova před 14 hodinami
Košíčky Izidor
zvon23 před 17 hodinami
Tématické fráze:
elikonoční nádivka,
v elikonoční žemlovka,
šalvějová nadivka,
kopřivová nádivka,
moravská velikonoční nádivka,
recept na koprivovou velikonoční nádivku,
nádivka kopřivová s z tofu,
velikonoční žemlovka,
velikonoční hlavička s opečenou houskou,
velikonocní nádivka
Suroviny:
rohlík,
máslo,
mléko,
vejce,
maso uzené,
květ muškátový,
česnek,
vejce,
slanina uzená,
kopřivy,
pažitka,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (1)