Kopřivová velikonoční nádivka / žemlovka s vejci

Suroviny

4 starší rohlíky nebo housky
máslo - kousek
150 ml mléka
4 vejce
200 g uzeného masa nebo uzeného tofu
1 hrst kopřiv - spařených vroucí vodou
1 lžíce pažitky nebo petrželky
sůl
mletý pepř
špetka muškátového květu
1-2 stroužky česneku
3 vařená vejce (nebo křepelčí - cca 10-12 ks)
cca 14 plátků uzené slaniny - moravská, Váhalova

Postup přípravy receptu

  1. Dvě housky nakrájíme na kostičky a opečeme je na kousku másla dozlatova. Další dvě housky také pokrájíme, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Žloutky rozšleháme, přidáme je k namočeným houskám, přidáme drobně pokrájené uzené maso nebo tofu, opečené kostičky housky, hrst spařených a nasekaných kopřiv, pažitku, osolíme a opepříme, dochutíme muškátovým květem a česnekem. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků.

  2. Formu na biskupský chlebíček vyložíme plátky slaniny (dáváme trochu přes sebe), naplníme polovinou směsi, pokryjeme přepůlenými oloupanými vejci nebo celými oloupanými křepelčími vajíčky, zakryjeme zbytkem směsi, vložíme do středně předehřáté trouby a upečeme dozlatova cca 35-40 minut - prvních 20 minut přikryté alobalem.

  3. Po mírném zchladnutí nádivku vyklopíme, pokrájíme na plátky ostrým nožem a můžeme podávat například s bramborovou kaší nebo jako součást přílohy k pečenému masu.
    Výborná je i za studena.

Poznámka od kuchařky

Pokud chceme mít nádivku víc barevnou, přidáme červenou nebo žlutou papriku.

Komentáře k receptu Kopřivová velikonoční nádivka / žemlovka s vejci

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: elikonoční nádivka v elikonoční žemlovka šalvějová nadivka kopřivová nádivka moravská velikonoční nádivka recept na koprivovou velikonoční nádivku nádivka kopřivová s z tofu velikonoční žemlovka velikonoční hlavička s opečenou houskou velikonocní nádivka